Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: młoda welonka-osowiała  (Przeczytany 1889 razy)
Robert Smith
Nowy
*

« : Grudzień 31, 2008, 13:57:48 »

Witam,

Tydzień temu dostałem w prezencie akwarium 20l z 3 młodymi welonkami. Jedna z nich po tygodniu zaczęła pływać przy powierzchni, jest osowiała. Dzisiaj zaczęła obracać się na bok chociaż czasami pływa normalnie i wydaje się że wszystko w porządku.

Z góry dziękuję za pomoc Smiley
patryk1708
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #1 : Grudzień 31, 2008, 13:59:52 »

skoro są młode to może nie to, ale masz za małe akwarium

Robert Smith
Nowy
*

« Odpowiedz #2 : Grudzień 31, 2008, 14:06:17 »

Czy mogę jakos je uratować? narazie nie mogę stworzyć im lepszych warunków Sad
Esmi
Bywalec

Cave hominem

« Odpowiedz #3 : Grudzień 31, 2008, 17:23:37 »

http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php?topic=723.0
Przeczytaj i dostosuj wątek. Dla 3 welonków co najmniej 120l akwa.

Jesteśmy zarozumiałymi ignorantami zapatrzonymi w swoje "człowieczeństwo", które zamiast otworzyć nam szerzej oczy na otaczający nas świat, przysłoniło je mgłą pychy.
Pethro
Super aktywny

« Odpowiedz #4 : Grudzień 31, 2008, 23:34:00 »

zanim nie kupisz wiekszego akwarium to musisz sie zaopatrzyć w duzy filtr, im wiekszy tym lepszy a wodę podmieniac co 2 dzien ok 10l. na odstałą wodę ( nie może być prosto z kranu musi odstać dobę!) jak nie bedziesz tego robił przez około 2 tygodnie to sie rybcie dalej beda truły amoniakiem Wink

jesli akwarium masz juz dłuzej niz tydzien z rybkami i dotychczas nie wymieniałeś wody to na 100% twoje welonki podtruły się amoniakiem i w najlepszym wypadku pochorują i im przejdzie ale moga równie dobrze zdechnąć

jak kupisz wiksze akwarium to musisz odczekać minimum 4 tygodnie zanim tam wpuścisz ryby bo w tym czasie akwarium dojrzewa tj. formuja sie populacje bakterii nitryfikacyjnych zamieniajacych wydaliny ryb na azotany
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: