Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: sturisomy festivum jak rozmnozyc ??  (Przeczytany 3943 razy)
kysiek100
Nowy
*

« : Styczeń 03, 2009, 01:23:05 »

witam wszystkich jestem tu nowy i mysle ze dobrze trafilem.mam 80ltr zbiornik w ktorym zyje 5 sturisom festivum i kilka zbrojnikow "ancistrus".te drudie kilka razy udalo mi sie rozmnozyc i kilka sztuk sie uchowalo ale ze sturisomami mam problem jezeli mozecie pomozcie chodz troszke.pozdrawiam
marek121221
Super aktywny

« Odpowiedz #1 : Styczeń 03, 2009, 14:47:50 »

Je się rozmnaża podobnie jaki glonki papa
Ps gdzieś ty wytrzasnął taką rybcie Wink

gg-733380
Drago
Super aktywny

akwarystyka jest dla pasjonatów

« Odpowiedz #2 : Styczeń 03, 2009, 22:01:42 »

Ja czytałem o rozmnażaniu Sturisomy aureum. Dorosłe osobniki należy umieścić w osobnym akwarium tarliskowym,gdzie nie będom niepokojone przez inne ryby.Podobno wystarczy zbiornik 80 litrowy. Należy umieścić w nim kilka kawałków korzeni,regularnie podmieniać wodę i dobrze karmić ryby.Do tarła dochodzi nocą.Możesz też spróbować inaczej.Potrzebna jest dorosła, dobrze odżywiona para o dobrej kondycji fizycznej. W akwarium powinny zostać sztucznie stworzone warunki okresu suszy. Potrzebny jest  zbiornik z wieloma kryjówkami o różnych kształtach np.  rurki, w których może zostać złożona ikra. Okres sztucznej suszy powinien trwać 2 do 6 tygodni, podczas których jakość i poziom wody w zbiorniku stopniowo spadają, temperatura rośnie, a ilość pokarmu staje się obfitsza. Okres suszy kończy się uzupełnieniem wody w zbiorniku poprzez dodanie wody deszczowej lub wody uzyskanej przez proces RO i zmniejszenie temperatury .
« Ostatnia zmiana: Styczeń 03, 2009, 22:30:39 wysłane przez Drago » Zapisane

Akwarium może mieć każdy, akwarystą trzeba się urodzić bo może tylko 2% to hobbyści reszta to ludzie którzy mają ryby. Lecz  czym jest bezmyślne lampienie się na najpospolitsze gatunki i ciąże u gupika wśród chwastów, w porównaniu z odkrywaniem i poznawaniem nowych, tajemniczych i ciekawych gatunków
kysiek100
Nowy
*

« Odpowiedz #3 : Styczeń 05, 2009, 23:38:22 »

no w koncu dostalem jakas sensowna odpowiedz.w akwa mam jedna roslinke w doniczce i dwie doniczki na domki oczywiscie 2 srednie korzenie i cegle ceramiczna. 3 lata temu tez mialem sturisomy 4 szt i kilka glonojadow glonojad wylizal podzialke na termometrze podla grzalka i po 2 tygodniach pochowalem w kibelku caly moj piekny dorobek Sad rybki przywoze z niemiec od "polskiego niemca" ktory zajmuje sie chodowla wszelkiego rodzaju glonojadow i skalarow ale mam dokladnie takie same warunki dla rybek co on u niego sturisomy skladaja jajka 4 razy w miesiacu a u mnie nie zlozyly ani razu.chodz 3 lata temu raz zlozyly jajka ale opylily je kiryski sterby to wylapalem kiryski do drugiego akwa i zostaly same glonojadki zlozyly jajka raz jeszcze po 7 dniach byly male zyly 3 dni wszystkie padly na dnie akwa mialy dobry pokarm 100% spiruline.od tamtej pory mam 2 kolekcje sturisom i ani razu nie zniosly jajek a maja juz ponad 14 miesiecy i 20cm.boje sie zmieniac czesto wode bo tu gdzie mieszkam jest ona strasznie twarda wymieniam raz co 6 dni po 5ltr.no nic dzieki DRAGO za porade pokombinje cos z ta susz jak cos bedzie sie dzialo dam znac.pozdrawiam
Drago
Super aktywny

« Odpowiedz #4 : Styczeń 06, 2009, 00:08:04 »

A jaką masz twardość ogólną i węglanową w swoim akwarium, bo jak piszesz ze kranówa twarda.Do rozmnażania ryb potrzebna jest jak najmiększa woda zarówno TWO jak i TWW no i PH lepiej żeby było kwaśne.Dobrze mieć RO to duża pomoc.

Akwarium może mieć każdy, akwarystą trzeba się urodzić bo może tylko 2% to hobbyści reszta to ludzie którzy mają ryby. Lecz  czym jest bezmyślne lampienie się na najpospolitsze gatunki i ciąże u gupika wśród chwastów, w porównaniu z odkrywaniem i poznawaniem nowych, tajemniczych i ciekawych gatunków
kysiek100
Nowy
*

« Odpowiedz #5 : Styczeń 06, 2009, 00:24:35 »

DARO a co to jest "RO"  ph mam ok 7 woda nie jest kwasna kilka razy to sprawdzalem
Drago
Super aktywny

« Odpowiedz #6 : Styczeń 06, 2009, 13:39:17 »

RO - odwrócona osmoza. Jest to proces będący odwrotnością naturalnego zjawiska osmozy, który odbywa się bez stosowania jakichkolwiek środków chemicznych. Pod wpływem ciśnienia woda przechodząc z roztworu o większym stężeniu przez półprzepuszczalną membranę do roztworu o mniejszym stężeniu zostaje trwale oddzielona od zanieczyszczeń, które zostają odprowadzone do ścieków. Membrana zatrzymuje zanieczyszczenia organiczne i nieorganiczne oraz rozpuszczone w wodzie substancje stałe, metale ciężkie, pierwiastki radioaktywne, przepuszczając tylko cząsteczki czystej wody. Dzięki metodzie odwróconej osmozy możliwe jest uzyskanie wody najwyższej jakości, pozbawionej pasożytów, bakterii i wirusów.
Czyli najprościej mówiąc podłączasz filtr RO do sieci wodociągowej i z twardej wody masz prawie destylowaną, odpowiednią do rozmnażania bardzo wielu gatunków ryb.Oczywiście w samej takiej wodzie nie powinno się trzymać ryb cały czas,ponieważ nie ma w niej zbyt wiele soli mineralnych,  nie przechodzą przez membranę i ryby szybko się wypłukują z mikro i makro elementów no i mogą paść.Dlatego taką wodę stosuje się jako dodatek np. w akwariach dekoracyjnych,dla ryb które potrzebują miększej wody,albo na czas rozmnażania w akwarium tarliskowym gdzie ryby są trzymane najwyżej 4 dni ,na czas tarła. PH trochę za wysokie proponowałbym obniżyć tak między 6-6,5 , najprościej można to zrobić dodając odpowiednie preparaty np.
 Tropical AQUACID pH Minus - preparat akwarystyczny przeznaczony do korygowania odczynu pH wody w zbiornikach ogólnych, hodowlanych i akwariach tarliskowych. Preparat nie zawiera kwasu fosforowego. Służy do zakwaszania wody akwariowej poprzez obniżanie jej odczynu pH do żądanej wartości. Woda kwaśna jest typowa dla wielu biotopów bagiennych, zamieszkiwanych w Ameryce Południowej przez kąsaczowce, paletki i małe pielęgniczki. Do ich hodowli niezbędne jest obniżanie odczynu pH, które ułatwia przeprowadzenie u nich tarła.
No można tez zastosować torf w filtrze , albo szyszki olchy ale teraz są odpowiednie preparaty które zaoszczędzają czas.

kysiek100
Nowy
*

« Odpowiedz #7 : Styczeń 07, 2009, 01:23:06 »

RO - odwrócona osmoza. Jest to proces będący odwrotnością naturalnego zjawiska osmozy, który odbywa się bez stosowania jakichkolwiek środków chemicznych. Pod wpływem ciśnienia woda przechodząc z roztworu o większym stężeniu przez półprzepuszczalną membranę do roztworu o mniejszym stężeniu zostaje trwale oddzielona od zanieczyszczeń, które zostają odprowadzone do ścieków. Membrana zatrzymuje zanieczyszczenia organiczne i nieorganiczne oraz rozpuszczone w wodzie substancje stałe, metale ciężkie, pierwiastki radioaktywne, przepuszczając tylko cząsteczki czystej wody. Dzięki metodzie odwróconej osmozy możliwe jest uzyskanie wody najwyższej jakości, pozbawionej pasożytów, bakterii i wirusów.
Czyli najprościej mówiąc podłączasz filtr RO do sieci wodociągowej i z twardej wody masz prawie destylowaną, odpowiednią do rozmnażania bardzo wielu gatunków ryb.Oczywiście w samej takiej wodzie nie powinno się trzymać ryb cały czas,ponieważ nie ma w niej zbyt wiele soli mineralnych,  nie przechodzą przez membranę i ryby szybko się wypłukują z mikro i makro elementów no i mogą paść.Dlatego taką wodę stosuje się jako dodatek np. w akwariach dekoracyjnych,dla ryb które potrzebują miększej wody,albo na czas rozmnażania w akwarium tarliskowym gdzie ryby są trzymane najwyżej 4 dni ,na czas tarła. PH trochę za wysokie proponowałbym obniżyć tak między 6-6,5 , najprościej można to zrobić dodając odpowiednie preparaty np.
 Tropical AQUACID pH Minus - preparat akwarystyczny przeznaczony do korygowania odczynu pH wody w zbiornikach ogólnych, hodowlanych i akwariach tarliskowych. Preparat nie zawiera kwasu fosforowego. Służy do zakwaszania wody akwariowej poprzez obniżanie jej odczynu pH do żądanej wartości. Woda kwaśna jest typowa dla wielu biotopów bagiennych, zamieszkiwanych w Ameryce Południowej przez kąsaczowce, paletki i małe pielęgniczki. Do ich hodowli niezbędne jest obniżanie odczynu pH, które ułatwia przeprowadzenie u nich tarła.
No można tez zastosować torf w filtrze , albo szyszki olchy ale teraz są odpowiednie preparaty które zaoszczędzają czas.

dzieki DRAGO za szczera odpowiedz tylko jest maly problem z czesta podmiana wody ktora sturisomy lubia do tarla jezeli za kazdym razem bede lal do wody jakies specyfiki to ryby od tejj chemii nie popadaja mi?zawsze staram sie podmieniac wode czesciej ale w malych ilosciach i nigdy nie dodaje zadnych spacyfikow kranowe odstawiam na 24 godziny w baniakach i dopiero robie podmianke
Drago
Super aktywny

« Odpowiedz #8 : Styczeń 07, 2009, 12:09:30 »

A które specyfiki masz na myśli?

kysiek100
Nowy
*

« Odpowiedz #9 : Styczeń 07, 2009, 12:13:47 »

ogolnie cala chemie
Drago
Super aktywny

« Odpowiedz #10 : Styczeń 07, 2009, 13:02:20 »

No z chemi która wymieniłem to tylko Tropical AQUACID pH Minus ,ale napisałem ze zamiast tego można użyć środków naturalnych takich jak torf czy szyszki olchy. Nadal nie wiem jaką masz twardość ogólną i węglanową ,ale skoro piszesz że kranówa twarda to o rozmnażaniu zapomnij .W twardej wodzie ryby nie chcą przystępować do tarła poza żyworódkami takimi jak między innymi mole i gupole. A jeżeli jakimś cudem dojdzie do tarła w twardej wodzie to młode i tak się nie wylęgnom.Co do wody z odwróconej osmozy to nie powinieneś się bać.Napisałem że w czystej takiej wodzie długo nie można przetrzymywać ryb, tylko na czas tarła maksymalnie 4 dni, ale jeżeli chcesz żeby doszło do tarła ,to jest podstawowy warunek dodawania takiej wody. Do twardej kranowej żeby ja zmiękczyć , no chyba ze masz jakieś inne dojście od bardzo miękkiej wody. Twoje sturisomy powinny przebywać w wodzie maxymalnie 10 stopni twardości .A na czas rozmnażania np. jeżeli zastosujesz metodę okresu sztucznej suszy,to po zakończeni tego okresu , trzeba część wody zlać i zastąpić ją czystą osmozą ,zakwaszoną do PH 6-6,5. Możesz też spróbować przenieść je do innego zbiornika , jeżeli masz oczywiście do wody z samej osmozy z bardzo niewielkim dodatkiem kranowej , woda powinna mieć tam twardość 2-3 stopnie twardości.Musisz najpierw sprawdzić jaką twardość ma woda z filtra RO , bo różne filtry różnie filtrują , jeżeli będzie miała 2 -3 stopnie twardości , to kranówy nie trzeba dolewać .Jeżeli będzie miała 1 stopień lub mniej ale to musi byc naprawdę doby filtr to można dolać ale bardzo niewielką ilość twardej wody z kranu . Czytałem twój 2 post bocje i inne ryby jakie tam masz trzeba usunąć ,bo mogą wyjadać ikrę , tam muszą być same sturisomy. Co do tej cegły ma troszkę za małe otwory ,ja tez stosowałem cegły dziurawki na kryjówki ale miały większe dziury .Lepsze by były rurki ceglane albo nawet plastykowe .

Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: