|
mario27-28
|
 |
« Odpowiedz #15 : Luty 28, 2009, 17:56:08 » |
|
Skoro już jesteśmy przy oświetleniu. To mam do was pytanko. Czy są dostępne świetlówki np 30W ? Wtedy bym nie musiał dosadzać drugiej...
Są tylko mają dł.90cm. i pod twoją pokrywę sie niezmieści 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
P@tryk
|
 |
« Odpowiedz #16 : Luty 28, 2009, 18:01:31 » |
|
Ahh  Czyli zostaje domontować drugą ...
|
|
|
|
|
|
Początkujący  54l - 5 lat 240l - Ameryka Południowa - Nowe 
|
|
|
|
Mechanic
|
 |
« Odpowiedz #17 : Marzec 01, 2009, 09:37:30 » |
|
Wsadz druga lampe, to najprostsze rozwiazanie. Mozesz tez wylozyc pokrywe folia aluminiowa, ktora bedzie odbijac swiatlo. 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
P@tryk
|
 |
« Odpowiedz #18 : Marzec 01, 2009, 14:00:58 » |
|
A jak bym wyłożył tą folią to bym musiał także dokupować drugą lampę?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Mechanic
|
 |
« Odpowiedz #19 : Marzec 01, 2009, 14:09:28 » |
|
Tak, no chyba, ze chcesz miec rosliny niewymagajace silnego oswietlenia, np. kryptokoryny i anubiasy...
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
P@tryk
|
 |
« Odpowiedz #20 : Marzec 01, 2009, 17:47:01 » |
|
A ja posiadam roślinki typu: ~microsorium ~  Wstawiam zdjęcie ponieważ nie znam nazwy.... A skoro jesteśmy przy roślinach. To powiedzcie mi czy ta aukcja się opłaca: http://www.allegro.pl/item562249468_maly_zestaw_w_sam_raz_dla_ciebie.html
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Marzec 01, 2009, 17:59:23 wysłane przez P@tryk »
|
|
|
|
|
Salomon77
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #21 : Marzec 03, 2009, 19:44:49 » |
|
to są rosliny rosnące pojedynczo, a jakie masz w tylnej częsci akwa? i jakie w przedniej? A tak pozatym to do kazdego gatunku w googlach jest napisane co jak i ile... Pozdro0o 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
zegarsky91
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #22 : Marzec 03, 2009, 21:12:41 » |
|
z tego co widac toc duzo roslin tam nie ma wiec nawożenie 3 roslin traci sens ;]
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
P@tryk
|
 |
« Odpowiedz #23 : Marzec 04, 2009, 10:06:57 » |
|
To nie są rośliny z mojego akwarium  Ja tylko pokazałem wam jaką mam. Teraz dojdą do mnie rośliny z aukcji. Jak je posadzę to zrobię fotkę i wam pokażę
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
andrzej72
|
 |
« Odpowiedz #24 : Marzec 04, 2009, 10:20:16 » |
|
Pytacie o nawozy - jaki najlepszy, jaki stosować... Powiem tak: u jednego sprawdza się nawóz firmy X i wszystko rośnie fajnie, a u innego ten sam nawóz powoduje wzrost glonów i problemy ze wzrostem - generalnie się nie sprawdza. To, że jakiś nawóz zdaje egzamin u jednego, wcale nie oznacza, że sprawdzi się w innym zbiorniku. To czy wogóle nawozić też zależy od wielu czynników. Decyzji o nawożeniu nie można podjąć na podstawie "zbiornik ma 5 tygodni a więc dojrzał". Ja u siebie zacząłem podawać nawozy dopiero wtedy, gdy rośliny zaczynały wykazywać niedobory. Potem przez kilka tygodni ustalałem dawki tygodniowe mikro i makro elementów, badając przy tym poziom NO3 i PO4. Ponieważ mam ponad 0,6W/litr, podając nawozy w płynie (w dawkach mniejszych niż zaleca producent) musiałem zacząć podawać CO2 do zbiornika, bo bez tego wspomaganie roślin nawozami przy dość silnym oświetleniu raczej nie ma sensu.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Lemur4
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #25 : Kwiecień 26, 2009, 00:15:45 » |
|
nie baw się w jakieś folie aluminiowe i inne " wynalazki"..kup odbłyśnik ,załóż pod świetlówkę i masz 50% więcej światła.....Jak czytam niektóre " rady pomysłowych Dobromirów to nie wiadomo czy się śmiać ,czy płakać. Typu " "oddaj/zwróć ryby do sklepu".. Może jeszcze oddać np. jogurt do sklepu bo mi nie smakuje.  )) W końcu rybka nie kosztuje bajońskiej sumy ,a zakupy trzeba robić rozsądnie i z głową.!!!
|
|
|
|
|
|
Nie oglądam TVN -u...Tańca z gwizdami,M- jak Miłość ..kołków Mroczków,Chichopków,Wojewódzkich, Majewskich Pochanków, Durczoków.....zamiast Telewizji Taniej Sensacji oglądam - wodny świat i moje aqu 112 Low Tech i 45 l LT
|
|
|
|