rafiko242
Nowy

|
 |
« : Listopad 01, 2007, 10:47:45 » |
|
:)Witam wszystki mam pytanie pomóżcie!!!! : mam w akwarium 2 welonki jedna jest teleskopka 2 zwykla pomaranczowa moga sie one razem rozmnażac
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Raffy
Global Moderator
Super aktywny

|
 |
« Odpowiedz #1 : Listopad 02, 2007, 13:48:15 » |
|
Mogą, bo to ten sam gatunek, tylko inna odmiana.
|
|
|
|
|
|
Zawód : akwarysta... Wszystkie ryby są wyjątkowe! Uszanujmy ich wymagania, podziękują nam dobrym zdrowiem i młodymi... NIE UDZIELAM RAD PRZEZ PW!http://www.3cityakwarium.fora.pl/Trójmiejska Akwarystyka Obecnie: 500L Rafa, 112L roślinne, 160L mcharium I we mnie drzemie Tanganika i Malawi
|
|
|
rafiko242
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #2 : Listopad 04, 2007, 18:57:42 » |
|
a jakie mlode beda teleskopy czy zwykle
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
wisnia_gc
|
 |
« Odpowiedz #3 : Listopad 04, 2007, 19:59:30 » |
|
mogą byc i takie i takie
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
kozak-93
|
 |
« Odpowiedz #4 : Listopad 05, 2007, 19:20:29 » |
|
ale rozmnażanie welonek do najłatwiejszych nienależy  A po za tym skąd wiesz że jest to parka??
|
|
|
|
|
|
Astronotus ocellatus i drobnica.
|
|
|
|
|
|
wisnia_gc
|
 |
« Odpowiedz #6 : Listopad 05, 2007, 20:46:32 » |
|
ale rozmnażanie welonek do najłatwiejszych nienależy  A po za tym skąd wiesz że jest to parka?? Ciężko jest rozpoznać który to samiec a która samiczka. Jest to do rozpoznania praktycznie tylko przed tarłem. U samca na skrzelach pojawiają sie białe kropki, a samiczce silnie powiększa sie brzuch. Samiec goni samiczkę trzymając smój pyszczek koło jej odbytu(łatwo to zaobserwować) Welonki same przystępują do tarła bez większych starań. Ja mam 2 sztuki i akurat trafiłem i jest parka. Najczęściej przystępowały do tarła na wiosne (zaczynało się to wszystko w lutym i trwało dość długo). Nie stosowałem rusztu ikrowego tylko odławiałem ikre albo maleństwa które siedziały na szybie lub roslinkach. Żeby z ikry wykluły sie maleństwa i przeżyły to jednak będzie potrzebna grzałka. Młode nie utrzymają się w zbyt zimnej wodzie
|
|
|
|
|
|
|
|
|
rafiko242
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #7 : Luty 19, 2008, 16:27:45 » |
|
Aha czyli jak juz jest dorosla parka, to sie zaczynaja soba interesowac.Potem dochodzi do tarla samica sklada ikre i trzeba ja odlowic,dobrze mysle czy nie omowcie mi to krok po kroku?  ?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
al
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #8 : Marzec 02, 2008, 20:20:12 » |
|
Rozróżnianie płci możliwe tylko przed tarłem. Samiec ma wtedy pokrywy skrzelowe pokryte drobnymi białymi brodawkami, zaś u samicy pojawia się brodawka płciowa przy odbycie i brzuszek silnie się powiększa. Do tarła ryby przystępują najchętniej na wiosnę po okresowym (zimowym) obniżeniu temperatury, w dużym, gęsto obsadzonym roślinami zbiorniku co najmniej 40 l. o poziomie czystej, miękkiej i świeżej wody 20-30cm. i pH ok.7.Temperaturę wody podnosimy do 24°C. Do jednego zbiornika wpuszczamy dwa samce + jedną samicę, i karmimy je obficie urozmaiconym pokarmem. Samica składa jaja na roślinach i w całym akwarium, (na dnie możemy umieścić siatkę jako ruszt, pod który wpadnie ikra), po czym usuwamy tarlaki z akwarium. Jedna samica może złożyć 500 do 2000 jaj. Młode wylęgają się po 5-7 dniach, po dwóch następnych zaczynają swobodnie pływać. Karmimy je wtedy pierwotniakami, wrotkami i sproszkowanym żółtkiem, następnie larwami solowców, oczlikami, rozwielitką. Narybek jest początkowo ciemno ubarwiony, dopiero po upływie od 8 do nawet 24 miesięcy część młodych nabiera ubarwienia rodziców.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
dul
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #9 : Grudzień 13, 2008, 14:28:32 » |
|
mam 2 młode rybki teleskopy dużo osób pisze że samicza jaes grubsza to prawda a i jak je rozmnożyć
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
kozak-93
|
 |
« Odpowiedz #10 : Grudzień 13, 2008, 15:49:55 » |
|
Po co zadajesz te samo pytanie w innym temacie?? 
|
|
|
|
|
|
Astronotus ocellatus i drobnica.
|
|
|
neuron81
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #11 : Grudzień 21, 2008, 21:18:55 » |
|
No kurde to ja mam problem. Mam dwa welonki jednej z nich pojawiły się białe kropki na skrzelach za to drugi bez białych kropek goni non stop tą z białymi kropkami tak właśnie jak to jest opisane ciągle trzyma się jej pupy. Czyli co? Samiec goni samca ??
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
arti-131
|
 |
« Odpowiedz #12 : Styczeń 17, 2009, 22:57:27 » |
|
jeżeli to twoje pierwsze rybki to nie bierz się za ich rozmnażanie weź sobie na początek łatwiejsze ryby np. gupiki od nich zacznij 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|