Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Neonki  (Przeczytany 2243 razy)
robunio
Nowy
*

« : Sierpień 20, 2004, 07:30:46 »

Chciałbym mieć w akwarium neonki tylko że nie wiem czy skalar,welon nie będą ich atakować??
Splender
Stały użytkownik

« Odpowiedz #1 : Sierpień 20, 2004, 08:37:19 »

a jak duże są skalar i welon?

U welonów istnieje zasada: wszystko co pływa i mieści się do buzi musi zostać połknięte, a neony są naturalnym pozywieniem skalara w naturze, co niekoniecznie oznacza że będzie je atakował.

Poszukaj dobrze na tym forum albo na akwarystyka.com.pl kiedyś był poruszany bardzo długi temat współzycia skalarów z neonkami.

Pozdrawiam
mala_lady_pank
Stały użytkownik

LP

« Odpowiedz #2 : Sierpień 20, 2004, 08:42:10 »

Skalar jest naturalnym wrogiem neonek. Niektórzy twierdzą jednak że spokojnie można trzymać naonki ze skalarami. Ja niestety odradzam Smiley Neonki mogą szybko stać się pokarmem dla skalara.
A co do welonka to także odradzam trzymanie go w towarzystwie neonek a także skalara! Welony to ryby zimnowodne, a neony i skalary tropikalne. Tak więc zupełnie do siebie nie pasują. Temperatura będzie nieodpowiednia dla każdego z nich(skalar-28st, neon-ok.24st, welon natomiast ok.20st.).

" muzyka mnie zasłania i chroni, mogę się za nią schować " - Jan Borysewicz
Paweł
Stały użytkownik

« Odpowiedz #3 : Sierpień 20, 2004, 10:20:08 »

Ja mam 9 skalarów, część dużych, czesc małych i 12 neonków i wszystko jest ok, tyle tylko, że neonki są już spore. Oprócz tewgo mam jeszcze bocje, gurami glonojady, krewety i wszytsko gra.
Tak więc myslę, że jak najpierw się umieści neonki w akwarium a potem skalary to nic nie powinnno się stać.
Pozdrawiam
Paweł
mala_lady_pank
Stały użytkownik

LP

« Odpowiedz #4 : Sierpień 20, 2004, 11:15:25 »

No właśnie z tymi skalarami i neonkami jest czasem bardzo różnie. Ten temat był juz chyba poruszany na tym forum w starszych postach :wink:
To czy skalary zjadają neony zależy też chyba od charakteru skalarów, dokładnie jak z ludźmi(jedni są upierdliwi, inni nie :lol: ). Jeżeli neony są ze skalarami od małego to raczej nic nie powinno się dziać(no chyba że coś im sie odwidzi :lol: ). Słyszałam kiedyś o przypadku, że skalary żyły sobie z neonkami od małego i nic im nie robiły. Gdy wpuszczono do tego samego akwarium nowe neony, skalary pozjadały te nowe, a stare neonki, które były z nimi od samego początku zostawiły w spokoju. No cóż.....ryba też swój rozum ma Cheesy

" muzyka mnie zasłania i chroni, mogę się za nią schować " - Jan Borysewicz
Tomlsv
Super aktywny

« Odpowiedz #5 : Sierpień 25, 2004, 08:47:50 »

Sporo rybek, jakie to akwarium ? Ile litrów ?

http://akwarium.cdi.pl/avataranim.html  avatary (zdjęcia/obrazki pod nick) na forum !
Jak komuś nie działa to dodać www do adresu.
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: