Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Ryby akwariowe « Black Molly, a Danio pręgowate
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Black Molly, a Danio pręgowate  (Przeczytany 2602 razy)
TracerBlade
Nowy
*

« : Grudzień 21, 2008, 17:17:07 »

Na poczatek witam wszystkich!

Do mojego akwarium ( 25 l - grrr! musze kiedys zaiwestowac w wieksze ) ostatnio (3 dni temu) przywedrowało 5 sztuk black Molly i tutaj jest pewien problem, posiadam tekże Danio pręgowate i ona tak jakby przegania te wszystkie Molly z przestrzeni wolnej od roślin, goni je czy coś. Gdy danio dałem na poł dnia do przeźroczystego kubka z dziurkami to Molly były bardziej swobodne. Gdy danio sobie pływa wolno to molki siedza w mchu wodnym i przy dnie czy jak zwał tak zwał i gdy wyjda to odarazu Danio je przegania. Żeby molly spokojnie sobie zyły to danio nie moze byc w pobliżu ? I pytanie nastepne. Mam to akwarium 2 lata. Gdy je kupiłem to byłem całkowicie zielony, i gdy kupiłem akwa to odarzu zalałem woda i wpusciłem rybki ( 20 gupików, po 4 dniach zostały tylko 2 wyjatkowo mocne osobniki, które zyzy przez 1,5 roku ) to był moj bardzo poważny bład Wink przeczytałem troszke literatury , mam juz jakies doświadczenie, ale mam problem z urządzeniem akwarium. Nie mam pomysłu jak to zrobić... A jak juz mam checi to kupie sobie taka roślinke co znika po tygodniu ( sprzedawca mnie zapewniał ze ryby jej nie zjedza ) I jakie roślinki mam sobie zakupić ? Czy do zrobienia groty moze być silikon zwykłu przeźroczysty czy jakiś inny ? Co zrobić, żeby było lepiej ? Troszke mchu na focie jest duzo ale juz  zmiejszyłem ilość. Wszystkie foty sa gdy molly byly w srodku ! nawet ich nie widac bo się chowają ;( Mam nadzeje ze dacie jakieś rady .

ivan23
Stały użytkownik

« Odpowiedz #1 : Grudzień 21, 2008, 17:20:27 »

Zacząłbym od tego, iż trzymanie w akwarium 25-cio litrowym molinezji i to w ilości 5 sztuk to jakieś nieporozumienie. Ta rybka dorasta do 8 cm !!   Angry

122, 63, 15, 36, 24, 24, 22
microrasbora galaxy, erythromicron, neocaridina heteropoda var. yellow, caridina babaulti cf. green, stripes, dario dario, boraras brigittae, cambarellus orange
jaaasiek
Super aktywny

« Odpowiedz #2 : Grudzień 21, 2008, 17:20:53 »

jakie masz jeszcze ryby

wejdźcie, obejrzyjcie i skomentujcie:

http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php?topic=22819.0
owlman
Super aktywny

« Odpowiedz #3 : Grudzień 21, 2008, 17:25:42 »

Piszesz ,ze masz juz jakies doswiadczenie po przeczytaniu itd....
Jezeli tak jest , to powinienes wiedziec o zakladaniu akwarium i wymaganiach ryb , ktore masz .
A jak jest naprawde ?
Mutari28
Stały użytkownik

« Odpowiedz #4 : Grudzień 21, 2008, 17:31:18 »

Po pierwsze widać, że u Ciebie w wiadomościami kruchooo i to bardzo.
Po drugie piszesz, że danio gania ci molly, a ja u Ciebie zamiast danio widzę żałobniczkę czarną.
Nic już więcej nie napiszę.
« Ostatnia zmiana: Grudzień 21, 2008, 17:36:18 wysłane przez Mutari28 » Zapisane

Moje 375 litrów http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php?topic=19435.0

Zapraszam do oglądania i komentowania.

Pozdro
Marcin
TracerBlade
Nowy
*

« Odpowiedz #5 : Grudzień 21, 2008, 17:36:43 »

Zaczołem sie tym interesowac po tej przygodzie Wink Nie fotografowałem danio.
jaaasiek
Super aktywny

« Odpowiedz #6 : Grudzień 21, 2008, 17:46:06 »

a jakie masz jeszcze ryby

wejdźcie, obejrzyjcie i skomentujcie:

http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php?topic=22819.0
Atria_C
Global Moderator
Bywalec

« Odpowiedz #7 : Grudzień 21, 2008, 19:15:45 »

Danio to baardzo ruchliwe rybki i potrzebują sporo przestrzeni do pływania ( dość szybkiego) - tej przestrzeni najzwyczajniej u Ciebie nie ma.Wydaje mi się,że Danio próbują po prostu sobie pływać i w tak małym akwarium "wpadają" na inne ryby. Modelowe akwarium dla danio powinno być raczej długie, podaje się "książkowo" 80 cm długości.,

Moje akwarium, zapraszam do konstruktywnej krytyki Wink http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php?topic=23728.0
TracerBlade
Nowy
*

« Odpowiedz #8 : Grudzień 21, 2008, 22:04:40 »

Dziękuję za jakąś nie krytykująca wypowiedź! Dańke podaruje kuzynkowi co na zbiornik 300 l .
TracerBlade
Nowy
*

« Odpowiedz #9 : Grudzień 21, 2008, 22:18:42 »

Przepraszam, że pisze jeszcze raz, ale ciekawi mnie jak nazywa sie ta ryba co jest na drugim zdjeciu na kamieniach? W sklepie gdy kupowałem nie mieli pojecia xD A mi sie spodobała. Czesto grzebie sie w kamieniach na głębokość 1 - 2 cm, siedzi w zakamarkach ?
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: