gruchax
Nowy

|
 |
« : Wrzesień 15, 2004, 20:43:08 » |
|
Witam wszytkich jestem na etapie zalania zbiornika tylko mam pytanie czy mogę to zrobić przed włożeniem wszystkich potrzebnych urządzeń :?: :?: tzn filtr, napowietrzacz, grzałeczka itp. I na dodatek nie mam jeszcze ani jednej roślinki. Ale może za nim to wszystko zdobędę to woda powoli dojdzie do siebie?? Pozdrawiam :!:
|
|
|
|
|
|
160 L narazie pływa w nim 20 neonków 8 gupików 2 molly 2 gurami mozaikowy 3 kiryski pstre 2 zbrojniki niebieskie i jst super 
|
|
|
MANIEK
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #1 : Wrzesień 15, 2004, 21:06:38 » |
|
wedlug mnie to nie ma sensu. lepiej odstawic wode i zalac na gotowo, tzn rosinki najlepiej wsadzic najpierw a potem zalac, poniewaz sadzenie roslinek jak juz jest woda jest dosc trudne. bedzie ci ciezko pochowac wezyki od napowietrzania. pamietaj ze woda musi troche dojrzec zanim wpuscisz rybcie. pozdrawiam.
|
|
|
|
|
|
240- paletkarium:)
|
|
|
scolls
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #2 : Wrzesień 15, 2004, 23:07:39 » |
|
Nie polecam takiego sposobu.Najlepiej najpierw wszystko urządzić (oczywiście bez ryb) potem zalać baniak uruchomić grzałke i filtr poczekać aż baniak dojrzeje(dodać np.NITRIVEC firmy SERA) a dopiero póżniej wpuscić rybki.Pozdrawiam.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Tramal
Global Moderator
Super aktywny

I see You...
|
 |
« Odpowiedz #3 : Wrzesień 16, 2004, 12:37:37 » |
|
Wszystko kwestia gustu i upodobań ... Ja na tydzień przed posadzeniem roślin zalał bym akwa i włącył cały sprzęt z wyjątkiem światła. Po tygodniy takiej pracy posadził bym rośliny jak najwięcej i wtedy dał bym światło wraz z nawozem dla roślin - żeby dobrze "załapały" w akwa gdzie nie ma azotu pochodzenia "rybiego". Od posadzenia roślin też odczekał bym na spokojnie jeszcze 2-5 dni i wtedy wpuścił bym ryby. Dlaczego tak ? - proste bez pospiechu zakładając akwa możemy "czasowym" obiazdem ominąć najazd okrzemki(często nawet niszczą rośliny które nie zdąrzyły się zaaklimatyzować) a jak równowaga biologiczna się wytworzy to i takrze unikniemy mętnej wody- pierwotniaków. Jest tylko kilka minusów: 1. czas - najczęsciej chemu "chibko chibko i juz" a sposób ten trochę trwa 2. sadzenie roślin w pełnym zbiorniku na początku nie jest łatwe, ale ja uważam wręcz przeciwnie to jest jedna z najlepszych rzeczy całej akwarystyki - pobabrać się w wodzie a potem podziwuiać efekty. Jak wszystko kwestia gustu. Powodzenia i pozdrawiam
|
|
|
|
|
|
112,25
|
|
|
|
Tomlsv
|
 |
« Odpowiedz #4 : Wrzesień 16, 2004, 15:36:21 » |
|
Zanim zalejesz to sprawdź póki masz okazje czy akwarium stoi na prostej podstawie, sprawdż też poziomnicą czy nie ma przechyłów. Pod akwarium podłóż styropian, lub karimatę, lub gumę, aby zbiornik nei strał na twardym podłożu. Napisz jak duze jest to akwarium. A z zalaniem, poczekaj aż będziesz miał przyanjmniej podłoże (żwirek w workach), bo wsypywanie żwirku do pełnego akwa i póżniejsze jego układanie jest niewygodne (i niebezpieczne jesli większa granulacja), tak samo z sadzeniem roślinek.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
gruchax
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #5 : Wrzesień 16, 2004, 17:53:54 » |
|
Dzięki za rady a czy zamiast tego NITRIVEC może być aquasafe?? Pod akwarium podłóż styropian, lub karimatę, lub gumę, aby zbiornik nei strał na twardym podłożu. Napisz jak duze jest to akwarium. Więc Tomslv moje akwa ma wymiary 100x40x40 całą tą procedurę wykonałem tzn pod akwa leży styropan grub 1cm poziomicą również sprawdzałem jest prawie idealnie ale lepiej już nie będzie. żwirek również mam już ułożony jest go trochę bo aż 13 woreczków, brakuje mi tylko całej aparatury akwarystycznej.
|
|
|
|
|
|
160 L narazie pływa w nim 20 neonków 8 gupików 2 molly 2 gurami mozaikowy 3 kiryski pstre 2 zbrojniki niebieskie i jst super 
|
|
|
|
Bea
|
 |
« Odpowiedz #6 : Wrzesień 16, 2004, 18:38:44 » |
|
Pod akwarium podłóż styropian, lub karimatę, lub gumę, aby zbiornik nei strał na twardym podłożu. . Dlaczego? Ja tak nie zrobiłam. :oops:
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam 112 l i: 6 neonków Inessa, 5 danio pręgowane, 3 gupiki, 1 ramirezka, 2 skalary, 2 gurami mozaikowe, 4 mieczyki, 2 molinezje Black Molly, 1 zbrojnik niebieski 25 l kotnik: około 10małych molinezji Black i kilkanaście malutkich gupiczków.
|
|
|
gruchax
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #7 : Wrzesień 16, 2004, 19:00:12 » |
|
Witam Bea również jestem początkującym akwarystą ale z tego co wiem to styropian lub któraś z wyżej wymienionych rzeczy rozkłada napięcie które powstaje gdy zbiornik jest pełny a tak po chłopsku chodzi o to aby nie doszło do jego peknięcia a co za tym idzie małej lub wielkiej powodzi!!! POZDRAWIAM
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Bea
|
 |
« Odpowiedz #8 : Wrzesień 16, 2004, 19:53:51 » |
|
Mam nadzieję, że u mnie do tego nie dojdzie... :oops:
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam 112 l i: 6 neonków Inessa, 5 danio pręgowane, 3 gupiki, 1 ramirezka, 2 skalary, 2 gurami mozaikowe, 4 mieczyki, 2 molinezje Black Molly, 1 zbrojnik niebieski 25 l kotnik: około 10małych molinezji Black i kilkanaście malutkich gupiczków.
|
|
|
scolls
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #9 : Wrzesień 16, 2004, 23:58:21 » |
|
Tak to prawda akwarium powinno zawsze stać na czymś miekkim.W sklepach zoo sa w sprzedaży specjalne podkladki pod akwarium wykonane z pianki.Zalecam je stosować dla własnego bezpieczeństwa.Pozdrawiam.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Tomlsv
|
 |
« Odpowiedz #10 : Wrzesień 17, 2004, 08:41:26 » |
|
gruchaxx w takim razie możesz już zalewać, woda już troszke odstoi zanim wsadzisz roślinki i zawsze to troche wiecej czasu zanim rybki włożysz, a o cierpliwość zawsze z tym trudno 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
gruchax
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #11 : Wrzesień 18, 2004, 20:29:53 » |
|
Wielkie dzięki po niedzieli zalewam
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|