Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: pomocy!!  (Przeczytany 2023 razy)
kkubacki
Nowy
*

« : Grudzień 07, 2008, 00:27:18 »

mam akwarium 180l, filtr zewnetrzny EHEIM typ 2213, akwraium jest mlode bo zaledwie 2 tyg, obsada to 11 Gupikow, 2 Molinezje, 10 Neon Innesa, dwa zbrojniki.. od wczoraj zauwazylem  ze na neonach sa biale plamki i u jednej zsamic gupika na dolnej pletwie pod brzuchem pojawila sie plesniawka, bylem w zoologu i kupilem SERA COSTAPUR i SERA MYCOPUR, zaaplikowalem wedle wskazowek na instrukcji. na domiar złego na szybach akwarium pojawily sie brunatne plamy ( pewnie to jakies glony). jeden gupik padl dziwne to bylo dla mnie bo na jednym boku mial wylew krwawa plame pod skora. czy moje akwarium przetrwa czy jest skazane na armageddon, doradzcie co jeszcze moge zastosowac zeby moje fishki mialy sie dobrze!!!
kkubacki
Nowy
*

« Odpowiedz #1 : Grudzień 07, 2008, 00:33:22 »

acha zapomniale dodac nie wiem jakie sa parametry wody, w tej chwili woda ma 26- 27*C, do tej pory miala 25*C
Tola
Stały użytkownik

« Odpowiedz #2 : Grudzień 07, 2008, 10:00:34 »

Podmień wodę!!!! I podmieniaj często !!!!!   Prawdopodobnie masz złe parametry wody, obstawiam na NO2 !!! Zrób testy. Zyczę Ci żebys nie utracił rybek, za wcześnie je wpuściłeś do zbiornika :/ A temperaturę możesz podnieść bo te białe kropeczki to najprawdopodobniej ospa...

kkubacki
Nowy
*

« Odpowiedz #3 : Grudzień 07, 2008, 11:42:54 »

a czy jak zapuscilem im lekarstwo to tez mam wymieniac wode czy zaczekac do skonczenia kuracji. bo nie wiem???
Tola
Stały użytkownik

« Odpowiedz #4 : Grudzień 07, 2008, 12:23:47 »

Lekarstwo swoją drogą choć o dobry preparat zapytać musić bardziej doświadczonych. Ale jeśli masz tak młode akwarium a już tyle w nim ryb to pewne jest że masz podwyższone NO2 a to jest bardzo szkodliwe dla rybek (w moim przypadku okazało się śmiertelne) ! Kup test (najlepiej kropelkowy) firmy Sera i wszystko bedzie jasne. Jeśli nawet parametry Ci się unormują to test się przyda na poźniej. Podmień wodę !!

koper112
Stały użytkownik

אַקוואַריסטיק איז מיין פערדל

« Odpowiedz #5 : Grudzień 07, 2008, 12:57:36 »

co do OSPY masz link
http://www.pmp.p-net.pl/biologia/ospa_rybia.htm
co do parametrów w dojrzewającym aqwa i ogólnie
http://www.akwamad.ota.pl/index2.php?option=com_content&do_pdf=1&id=116

powodzenia w leczeniu

Xiphophorus
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #6 : Grudzień 07, 2008, 13:44:30 »

poziom no2 w nowo założonym akwarium osiąga najwyższy poziom po 10-14 dniach potem zaczyna naturalnie spadać, dlatego tak ważne jest wstrzymanie się przed wpuszczeniem rybek od razu, aż sytuacja sama się ustabilizuje, pleśniawki czy ospa to uważam skutek znacznego osłabienia rybek złymi warunkami, częściowa podmiana wody konieczna, a atak glonów to również naturalna rzecz w młodym zbiorniku, dosadź roślin, jak się przyjmą to glony same znikną.

ps. na przyszłość pisz w temacie choć słowo na temat tego co zaobserwowałeś, słowo "pomocy" nie zawsze wszystkich zainteresuje Wink
« Ostatnia zmiana: Grudzień 07, 2008, 13:46:54 wysłane przez Xiphophorus » Zapisane

moje małe zoo Smiley

- pies,
- chomik dżungarski
- szynszyla x2,
- akwa 126l (gupiki: 7 samców +12 samic + ponad 100 narybku)
- akwa 126l (żółw żółtolicy x2, żółw czerwonolicy x2)

w razie pytań o zwierzaki chętnie pomogę, gg 8810704

Pozdrawiam
kkubacki
Nowy
*

« Odpowiedz #7 : Grudzień 07, 2008, 17:36:11 »

dzieki za rady jak narazie z tego gupika odpadla ta czesc z pleniawka tak jak by z kawalkiem pletwy, a z neonow jakby troszke zeszlo tych bialych kropek, oby tak dalej a wszystko bedzie dobrze jak zakoncze kuracje dosadze roslin i podmienie wode pozdrawiam
kkubacki
Nowy
*

« Odpowiedz #8 : Grudzień 09, 2008, 16:19:33 »

noi stalo sie !!!!! 3 trupy 2 neony i jeden gupik Sad ale padly te neony na ktorych nie bylo ani sladu ospy!!! Sad
kkubacki
Nowy
*

« Odpowiedz #9 : Grudzień 11, 2008, 18:01:38 »

noi tak z calego stada zostal jeden neon, ciekawe co bedzie jak przyjde z pracy czy bedzie zywy czy nie?? wczoaj jeszcze padl mi jeden ze zbrojnikow, masakra jakas, chyba nici z moich prob ratowania mojego akwarium.SadSadSad
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: