Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Pytanie na temat odmulania...  (Przeczytany 1289 razy)
quelx_17
Nowy
*

« : Grudzień 28, 2008, 01:44:23 »

Witam... Kupiłem około 2 tygodni temu do mojego 126 l akwarium dwie paczki specjalnego żwirku z nawozami. Taki którego nie trzeba ani płukać ani myć (gotowy do wsypania od razu do akwarium). Ze względu na jego walory jakie są dodane tam nawozy i różne pierwiaski sprzyjające porostom roślin itp itd nie chce go marnować. Żwirek jest docyć drobny i przy odmulaniu możliwe by było wessanie go do pompki odmulającej. Czy macie jakieś pomysły na skuteczne czyszczenie dna akwarium bez marnowania żwirku???  Huh

126l
13 neonów innessa
6 gupików
5 platek
2 mieczyki
bocja
glonojad
andrzejkowac
Bywalec

« Odpowiedz #1 : Grudzień 28, 2008, 10:07:40 »

A  jaki to żwirek ?

Młode ampularie oddam
gina2006
NOWE FOTECZKI - zapraszam do opiniowania
Super aktywny

« Odpowiedz #2 : Grudzień 28, 2008, 10:18:19 »

Jesli w odmulaczu masz dosyc duza koncowke ssaca to nie powinno Ci zwirku zasysac, chyba logiczne ze jesli podloze jest na dnie to jest ciezsze od wody i przy zasysaniu ciagnie Ci wode i paprochy - czyli to co jest lekkie. Przy malej koncowce moze troche pociagnac, ja mam piasek i musialam wymienic na wieksza koncowke teraz juz nie mam problemow.

quelx_17
Nowy
*

« Odpowiedz #3 : Grudzień 28, 2008, 12:40:41 »

Jest to żwirek 'Aqua Substrate'. Boje sie, że moge wypłukać go podczas czyszczenia z tych 'dobrych' związków... Jak zanuże w moim akwa szczypce i przesune blizko podłoża to wzbije sie taki pył od tego żwirku. Czy ja mam odmulacz pchać aż do samego dna akwarium?

126l
13 neonów innessa
6 gupików
5 platek
2 mieczyki
bocja
glonojad
gina2006
NOWE FOTECZKI - zapraszam do opiniowania
Super aktywny

« Odpowiedz #4 : Grudzień 28, 2008, 12:44:53 »

odmulacz ok 2-5 mm od dna przy (w miare) uspokojonej wodzie przesowaj powoli, powinno byc ok - naberzesz wprawy

quelx_17
Nowy
*

« Odpowiedz #5 : Grudzień 28, 2008, 21:36:33 »

Ok dzięki wielkie xD Smiley

126l
13 neonów innessa
6 gupików
5 platek
2 mieczyki
bocja
glonojad