Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Ryby akwariowe « Można jeszcze więcej gupików?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Można jeszcze więcej gupików?  (Przeczytany 2025 razy)
Riczi
Stały użytkownik

« : Sierpień 24, 2004, 07:57:23 »

Mam takie ryby jakie mam i zastanawiam się, czy jeśli gupiki mi się rozmnożą to jeśli by urosły duże to bym mógł dodać z 4 gupiki do tych ryb co mam teraz :?: Nie miał bym za dużo ryb w akwa :?: A gdybym miał 5 samic i 1 samca to czy on jeden by zdążył je wszystkie no tego :?:

Mam akwa. 83.538l, 6 skalarów, 2 kiryśniki czarnoplame, liposarcus multiradiatus - plecostomus, mieczyk czerwony, 2 gupiki, 7 neonów inessa, żabka - karlik szponiasty oraz 2 ampularie. Hodowcą jestem od roku. Mam 16 lat. Urodziły się młode skalary
Steru
Nowy
*

« Odpowiedz #1 : Sierpień 24, 2004, 09:50:05 »

Według mie jak najbardziej możesz. U mnie w 25l pływa para dorosłych i 25 sztuk szybko dorastającej młodzieży do tego dwa kiryski i wydaje się, że nie jest im ciasno.

Co do tego samca to poradzi sobie z nimi napewno. Wystarczy, że w jednym miesiącu zapłodni tylko trzy samice. Jak wiadomo jedno zapłodnienie samicy głupika daje w efekcie około 2-3 i więcej miotów.

Z drugiej jednak strony zastanów się czy nie lepiej by było jak byś dołożył np z 5 neonków innesa.
Splender
Stały użytkownik

« Odpowiedz #2 : Sierpień 24, 2004, 14:17:47 »

Zauważ, że to jest coś na wzór "kazirodzctwa".
Jeśli mamusia z synkiem będą miały młode to młode mogą mieć jakieś zmiany genetyczne. A jeśli biorąc pod uwagę że gupiki rozmnażają się bardzo szybko to wprowadzenie takich ryb do obiegu mogło by być bardzo nieprzyjemne w skutkach.  :roll:

Ja mocno odradzam takich praktyk ale decyzja należy do Ciebie. :wink:
mdramski
Super aktywny

« Odpowiedz #3 : Sierpień 24, 2004, 14:17:49 »

Gupików nie trzeba dokupywać. Na pewno szybko się rozmnożą i pojawi się problem co z nimi zrobić Smiley
Riczi
Stały użytkownik

« Odpowiedz #4 : Sierpień 24, 2004, 20:18:24 »

Właśnie chce je rozmnożyć i potem włożyć do akwa. Niestety neonków nie moge włożyć, bo mam skalary. Jak bym dołożył nowe to by mi je pozagryzały, a jeszcze jeśli by się rozpędziły to któregoś starszego neona by dziabnęły. Ile trwa ciąża gupika i jak rozpoznać, że niedługo będzie rodziła :?: Duży będzie miała brzuch :?:

Mam akwa. 83.538l, 6 skalarów, 2 kiryśniki czarnoplame, liposarcus multiradiatus - plecostomus, mieczyk czerwony, 2 gupiki, 7 neonów inessa, żabka - karlik szponiasty oraz 2 ampularie. Hodowcą jestem od roku. Mam 16 lat. Urodziły się młode skalary
Steru
Nowy
*

« Odpowiedz #5 : Sierpień 24, 2004, 21:03:09 »

Zwykle około 30 dni. Długość i przedewszystkim jakość narybku zależy od wody, warunków i przede wszystkim pokarmu jaki dajemy samicy. Po urodzeniu to już rzecz jasna zmienia się na to co dostaje do jedzenia narybek itd. Brzuch będzie miała dość spory w zależności od wielkości samicy i ilości narybku. Ważne jest zaobserwowanie czarnej plamy ciążowej. Mi udało się ostatnio wyczuć poród na dzień przed.

Powodzenia

Nieraz wydaje mi się, że samice głupika rodzą się zapłodnione i tak im zostaje aż do śmierci Cheesy Cheesy Cheesy
Riczi
Stały użytkownik

« Odpowiedz #6 : Sierpień 25, 2004, 08:38:24 »

Ok. Dzięki.

Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: