Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Glony w akwarium  (Przeczytany 8136 razy)
andrzej72
Super aktywny

« : Grudzień 08, 2008, 12:12:51 »

Kilka krótkich i ogólnych informacji o najczęściej występujących w akwarium glonach, zebranych z wielu źródeł.
Jako przyczyny podane są te najczęstsze.
Proszę korygować i uzupełniać.

Krasnorosty
Przyczyny:
- najczęściej twarda woda o wysokim pH.
Walka:
- usunięcie zaatakowanych fragmentów lub całych roślin
- regularne podmiany wody
- obniżenie pH i twardości wody.
- w walce pomogą ryby zjadające glony i krewetki.
- w przypadku gdy glon pojawia się w miejscu, gdzie woda dość szybko płynie (np. wylot z filtra), należy zmniejszyć szybkość przepływu wody

Zielenice
Przyczyny:
- zbyt dużo światła lub światło źle dobrane
- zbyt obfite nawożenie
- niewystarczająca filtracja
- przerybienie
Walka:
- usuwanie glonów mechanicznie
- ograniczenie lub zaprzestanie nawożenia
- usunięcie nadmiaru nawozów z wody przez dokonywanie częstych podmian
- skrócenie czasu oświetlania zbiornika lub dokonanie korekty w doborze oświetlenia
- obsadzenie zbiornika roślinami szybko rosnącymi
- zredukowanie obsady
- w walce pomogą ryby odżywiające się glonem

Glony nitkowate
Przyczyny:
- zbyt dużo światła lub światło źle dobrane
- zbyt obfite nawożenie
- niewystarczająca filtracja
- przerybienie
Walka:
- usuwanie glonów ręcznie
- ograniczenie lub zaprzestanie nawożenia
- usunięcie nadmiaru nawozów z wody przez dokonywanie częstych podmian
- skrócenie czasu oświetlania zbiornika lub dokonanie korekty w doborze oświetlenia
- obsadzenie zbiornika roślinami szybko rosnącymi
- zredukowanie obsady
- w walce pomogą krewetki

Okrzemki
Przyczyny:
- zbyt słabe oświetlenie
Walka:
- zwiększenie ilości oświetlenia

Sinice
Przyczyny:
- nieprawidłowy stosunek NO3 do PO4 (zbyt dużo PO4 w stosunku do NO3)
- zbyt obfite nawożenie
Walka:
- usunięcie jak największej ilości sinic
- wykonanie dużej podmiany wody
- zaciemnienie zbiornika na kilka dni (po zaciemnieniu usunięcie pozostałych martwych sinic i kolejne podmiany; podczas zaciemnienia należy dodatkowo napowietrzać zbiornik)

Seboos
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #1 : Grudzień 08, 2008, 14:02:09 »

Krasnorosty
Przyczyny:
- najczęściej twarda woda o wysokim pH.
Walka:
- obniżenie pH i twardości wody.
- w walce pomogą ryby zjadające glony i krewetki.
Moje krasnorosty mają się świetnie przy miękkiej i kwaśnej wodzie. Co do krewetek - nie zawsze ... tak samo z kosiarkami.

Okrzemki
Przyczyny:
- zbyt słabe oświetlenie
Walka:
- zwiększenie ilości oświetlenia

Z tym światłem niekoniecznie. Dosyć często jest to przypadłość nowych akwarii. Nieodpowiednie oświetlenie również może spowodować okrzemki. Do sposobów walki polecam młode (do 2 cm) zbrojniki niebieskie (w dość sporej ilości).

Sinice
Walka:
- zaciemnienie zbiornika na kilka dni (po zaciemnieniu usunięcie pozostałych martwych sinic i kolejne podmiany; podczas zaciemnienia należy dodatkowo napowietrzać zbiornik)

Cyjanobakterie dosyć często same znikają (ofc jeśli sa w małej ilości). Dosyć często pojawiają się na starcie zbiornika. Czasem wystarczy tylko poczekać, aż akwarium się ustabilizuje i wszystko samo wraca do normy (mówimy o malej kontrolowanej kolonii)

andrzej72
Super aktywny

« Odpowiedz #2 : Grudzień 08, 2008, 14:16:10 »

Seboos wątek założyłem z myślą o tych początkujących i tych borykających się z problemem różnej maści glonów. Proszę o uzupełnianie i korygowanie. I dziękuję za Twój głos w sprawie.
Z glonem przeważnie jest tak, że jak już zbiornik dopadnie, to sam z własnej woli się nie wyniesie ze zbiornika a jego przyrost przyprawia o ból głowy. Ponieważ trudno jest na podstawie wielu źródeł opisać skąd biorą się glony i jak z nimi walczyć, starałem się zebrać to co ważne czyli najczęstsze przyczyny ich pojawiania się i najczęściej stosowane metody w walce z nimi.
Oczywiście nic nie zastąpi rozsądnego nawożenia, rozsądnej obsady i właściwego rozruchu oraz pielęgnacji zbiornika.

Seboos
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #3 : Grudzień 08, 2008, 14:19:01 »

Seboos wątek założyłem z myślą o tych początkujących i tych borykających się z problemem różnej maści glonów. Proszę o uzupełnianie i korygowanie. I dziękuję za Twój głos w sprawie.

I chwała ci za to  Grin
Ja dorzuciłem tylko swoje 5 groszy z własnych obserwacji i doświadczeń. Nie miałem zamiaru twierdzić, iż to co napisałeś jest nieprawdą. Chciałem tylko uzupełnić Wink

andrzej72
Super aktywny

« Odpowiedz #4 : Grudzień 08, 2008, 14:28:14 »

No i bardzo dobrze, że dorzuciłeś swoje 5 groszy Smiley
Ja ze swoich obserwacji dodam, że nitki mogą pojawić się także przy standardowym oświetleniu (bez dołożonych dodatkowych świetlówek) i bez nawożenia w zbiorniku, w którym nie ma ryb (przerabiałem to niedawno).
Nie wszystkie podane przyczyny muszą wystąpić naraz. Wystarczy jedna, dwie i już jest problem jeśli w porę się nie zareaguje.

I małe sprostowanie do:
...wątek założyłem z myślą o tych początkujących i tych borykających się z problemem różnej maści glonów...
Sam uważam się ciągle za początkującego mimo wieloletniego stażu w akwarystyce i jestem pewien, że jeszcze nie raz i nie dwa będę w baniaku miał glony, z którymi będę musiał podjąć walkę. Akwarium jeszcze nie raz mnie zaskoczy...

ict
Nowy
*

« Odpowiedz #5 : Grudzień 08, 2008, 15:57:48 »

Co do okrzemek, to ja na ich wysyp zaaplikowałem trzy otoski. Poprawa była widoczna już nastepnego dnia.  Po 3-4 dniach było już po problemie z brązowymi kropkami na liściach Wink A miałełem tego sporo bo startujące akwa + twarda lekko zasadowa woda, która chyba im aż nazbyt odpowiada.
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: