Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Neonki padają  (Przeczytany 7052 razy)
matias
Nowy
*

« : Grudzień 01, 2008, 18:28:48 »

Witam

Mam poważny problem z neon innesa  mianowicie od paru dni pada mi każdego dnia 1 sztuka i nie wiem czemu.Straciłem już 5 neonek z mojego 40 osobowego stada akwarium 60 l zalane i odczekane 3 tygodnie,żywe rośliny nawożone zgodnie z zaleceniami filtr tetra ex 700 temperatura 26 C aktualnie podniesiona do 30 C w akwarium mam same neon problem pojawił sie 2 dni po wpuszczeniu neonek.Objawy pojedyncza rybka odłańcza się od stada pływając u góry akwarium reszta rybek  trzyma się na dole  zauważyłem zmiany na pyszczku rybki która odłańcza się od stada biały nalot nie wiem jak to nazwać parametrów wody nieznam niestety co radzicie reset akwarium ? Co to może być za choroba kiryski na dole mają się dobrze rybki nie tracą kolorów ,wcześniej walczyłem ręcznie z ślimakami i miały się one bardzo dobrze w moim akwarium.
Grzenio
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #1 : Grudzień 01, 2008, 18:52:09 »

Myślę, że ta choroba to "przerybienie". Nawet jak dla mnie amatora to 40 neonków w 60l i jeszcze inne ryby to stanowczo za dużo. Musisz sprawdzić NO2 oraz NH4 (przy którymkolwiek z tych związków neonki z pewnością mogą się truć.

Duży różnorodny zestaw roślinek, neonki Inesa,neonki czerwone, neonki czarne, danio pręgowane,razbory klinowe,molinezje,gupiki,glonojadki,krewetki, platki, miedziki, tetry czarne, Helena, Ampularie
Shifty
Stały użytkownik

« Odpowiedz #2 : Grudzień 01, 2008, 19:02:23 »

Właśnie w takim akwa stanowczo przesadziłeś z przerybieniem więc się nie dziw.

matias
Nowy
*

« Odpowiedz #3 : Grudzień 01, 2008, 19:05:14 »

No wiem moze jest ich za dużo ale są młode po 1 zł szt mają ok 1.5 cm dziwi oprócz padania mnie to że cały czas siedzą na dole i nie wypływaja a jeśli pływają po całym akwarium to tylko podczas karmienia co radzicie ?
matias
Nowy
*

« Odpowiedz #4 : Grudzień 01, 2008, 21:16:55 »

Zauważyłem że neonka pływajaca teraz bezpośredni pod taflą wody ma nadęty ocinek przuszny nie ma ospy  która objawiała by sie białymi plamami jakie leczenie mam zastosować by  nie stracic reszty podnieniłem 50 % wody.Od paru dni codziennie 1 rybka odłańcza sie od stada i pada w przeciagu parunastu godzin co jest grane
FighterMan
Bywalec

Kocham Ramirezy!!!

« Odpowiedz #5 : Grudzień 01, 2008, 22:07:59 »

mi też ostatnio jeden neon padł tylko że trochę inna przyczyna kamikaze troche z miski przy przenoszeniu akwa wyskoczył, zauważyłem go po jakimś czasie wrzuciłem go do wody, normalnie pływał a ż po 2 minutach pływał se przy brzegu na boku i bez płetw Sad
Myślę, że ta choroba to "przerybienie".
też tak myśle.
Zauważyłem że neonka pływajaca teraz bezpośredni pod taflą wody ma nadęty ocinek przuszny nie ma ospy  która objawiała by sie białymi plamami jakie leczenie mam zastosować by  nie stracic reszty podnieniłem 50 % wody.Od paru dni codziennie 1 rybka odłańcza sie od stada i pada w przeciagu parunastu godzin co jest grane
masz inny zbiornik? jak tak to odłów 10 sztuk, wstaw do innego zbiornika i zobaczysz czy to choroba ryb ( tak czy inaczej będą padać ) czy toksyczna woda i nic tym odłowionym nie będzie
« Ostatnia zmiana: Grudzień 01, 2008, 22:15:05 wysłane przez FighterMan » Zapisane

michaltch
Nowy
*

« Odpowiedz #6 : Grudzień 02, 2008, 00:17:12 »

Na twoim miejscu sprawdzilbym parametry wody, moze akwarium jeszcze nie dojrzalo?? Piszesz ze odczekales 3 tyg ale nie piszesz nic o pomiarach poziomu azotanow i amoniaku. Domyslam sie ze wszystkie te ryby wpusciles od razu. Jezeli tak to produkty przemiany materii takiej ilosci ryb zachwialy jakoscia wody w akwarium, wzrosl poziom azotanow i amoniaku. A moze jeszcze do tego przekarmiasz ryby i niezjedzona karma dodatkowo zanieczyszcza wode.
Atria_C
Global Moderator
Bywalec

« Odpowiedz #7 : Grudzień 02, 2008, 11:23:20 »

Neonki są bardzo wrażliwymi rybkami. Radzę sprawdzić No2, No3 i pH.
W jaki spsób wymieniasz/uzupełniasz wodę?

Moje akwarium, zapraszam do konstruktywnej krytyki Wink http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php?topic=23728.0
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: