Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Choroby « [ kirysek panda] , choroba
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: [ kirysek panda] , choroba  (Przeczytany 4272 razy)
Forester
Nowy
*

« : Sierpień 21, 2008, 22:30:38 »

odgrzeje stary watek bo mam problem z kiryskami....

W sobote kupilem 4 pandy, a we wtorek padla 1 no i dzis 2. Wczoraj zauwazylem, ze jedna z nich lezy sobie na zwirku i wyglada juz prawie jka trupek, widac bylo ciezkie ruchy skrzel. Jka sypnalem platki to od razu sie ruszyl i myslalem ze wszytsko Ok...ale wyszlo ze jednak nie. Jedza tylko to co spadnie po reszcie obsady czyli platki i granulki dla neonkow. Moze trefna dostawa do zoologa? Parametry wody w normie, poza ph - 7,5.
Atria_C
Global Moderator
Bywalec

« Odpowiedz #1 : Sierpień 22, 2008, 14:25:52 »

Pozwoliłam sobie wydzielić Twój post i przenieść do działu choroby. Tak chyba łatwiej uzyskasz odpowiedź. Atria_C

Moje akwarium, zapraszam do konstruktywnej krytyki Wink http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php?topic=23728.0
raf444
Nowy
*

« Odpowiedz #2 : Sierpień 22, 2008, 18:55:56 »

z mojego doświadczenia wynika, że pandy to dosyć wrażliwe rybcie i jak trafisz na słabszy okaz to może się nie uchować. ja na początku kupiłem trzy i dwa padły mi po kilku dniach bez żadnych objawów choroby. później dokupiłem kolejne i te trzymają się w moim akwa do dziś, rosną i brykają jak szalone.

moje kiryski również na początku miały problem ze znalezieniem pokarmu. co gorsza musiały rywalizować o tabletki z danio, którym akurat ten pokarm bardzo zasmakował. po jakimś czasie zaczynąłem rozbijać tabletki na mniejsze części i teraz wszystkie rybcie mogą się najeść do syta. ale dla kirysków ważne jest żeby karmić o tych samych porach każdego dnia. dzięki temu przyzwyczajają się do pory karmienia i wiedzą kiedy i gdzie szukać papu.
lukas
Global Moderator
Super aktywny

into U'r eyes my face remains

« Odpowiedz #3 : Sierpień 23, 2008, 11:35:02 »

to mogła być trefna dostawa. kiryski a zwłaszcza pandy są wrażliwe na błędy przy pakowaniu. prawdopodobnie przy którymś przepakowaniu zostały podgazowane czystym tlenem. kiryski oddychając gazem wypełniającym worek po prostu poparzyły sobie jelita, które teraz nie funkcjonują normalnie i ryby mimo że jedzą to w zasadzie nie przyswajają pokarmów. niestety takie ryby z góry skazane są na zagładę i tu raczej nic nie pomożesz.
Trudno za taką sytuację winić sklep. Najczęściej jest to wina producenta, importera, bądź hurtownika.

Peterpl
Stały użytkownik

« Odpowiedz #4 : Listopad 23, 2008, 15:43:54 »

Mam od niedawna w akwarium 5 kirysków panda, z tego jeden jest ciemniejszy niż inne (zrobił się taki brązowawy, a w sumie od początku taki był) i do tego ma problem z utrzymaniem równowagi jak nieruchmieje. Nie wiem czy to choroba, czy problem z płetwą, bo lewa tworzy taki rozłożony wachlarzyk, a prawa jest jakby trochę wygięta o mniejszej powierzchni z utrzymaniem równowagi nie ma problemu jak leży pod prąd lub z prądem wody). Jednak obawiam się, że to może być coś więcej, bo 2 dni po zakupie padł mi już jeden kirysek, od początku też był taki brązowawy, ale też bardzo ospały, a ten jednak jest dość żywy i szaleje razem z innymi.

Zdjęcie:
http://www.rate.master.pl/DSCF4711.jpg

Akwarium 112L w budowie Wink

25L krewetkarium
- ok. 13 fire red
- 4 red nose
- 2 orange
- 4 crystal red
- otoski

http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php?topic=18202.msg165541#msg165541
Strony: [1]
  Drukuj