Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Ryby akwariowe « dziwne zachowanie Gurami dwuplamistych
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: dziwne zachowanie Gurami dwuplamistych  (Przeczytany 1707 razy)
KingAragorn
Nowy
*

« : Listopad 14, 2008, 22:22:30 »

mam trzy Gurami dwie samice (marmurkowa i pomarańczowa) i jednego samca (pomarańczowego) przynajmniej tak to rozpoznaje. Problem samiec siedzi w ozdobie ceramicznej schowany wypływa tylko na karmienie, jedna samica chowa sie za filtrem druga pływa trochę swobodniej ale jest tez mocno płochliwa i co chwile jakby miała wyskoczyć z akwarium i również sie chowa i o co chodzi czy potrafi ktoś wyjaśnić? Mam je już pół roku zawsze coś było miedzy nimi nie tak-wcześniej były gonitwy podskubywanie teraz stały sie ogólnie bardziej płochliwe i zachowanie j.w.
Xiphophorus
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #1 : Listopad 16, 2008, 19:43:17 »

może każda znalazła wreszcie swój kąt w akwa, skoro wcześniej były pomiędzy nimi bójki na tym tle. tylko dziwi mnie aż taki terytorializm u gurami  Huh

moje małe zoo Smiley

- pies,
- chomik dżungarski
- szynszyla x2,
- akwa 126l (gupiki: 7 samców +12 samic + ponad 100 narybku)
- akwa 126l (żółw żółtolicy x2, żółw czerwonolicy x2)

w razie pytań o zwierzaki chętnie pomogę, gg 8810704

Pozdrawiam
Ropek
Bywalec

« Odpowiedz #2 : Listopad 17, 2008, 16:57:49 »

jakie masz wymiary akwarium? podaj reszte obsady... moze głupieją z braku miejsca?

damjakas
moje akwa
Stały użytkownik

co sie tak gapisz

« Odpowiedz #3 : Listopad 17, 2008, 22:04:59 »

podaj też rodzaj filtra i parametry

240l Guramiowete:
- 9 Wielkopłetwów, 6 gurami mozaikowych, 6 gurami dwuplamistych, gromadka, około 10 gurami złotomozaikowych (niestety mamusia zdechła), gęsta Azjatycka roślinność
54l neonkarium
- 8 neonków czerwonych i około 16 małych cudem przetrwał
lukas
Global Moderator
Super aktywny

into U'r eyes my face remains

« Odpowiedz #4 : Listopad 18, 2008, 13:39:40 »

rośliny pływające oraz kępy wysokich roślin zasłaniające boczne szyby akwarium mogą ograniczyć takie napady paniki. obecność innych spokojnych ryb też powinna złagodzić zachowania gurami.

PS: W jaki sposób oświetlasz zbiornik?

Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: