Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Woda « jak sprawdzić czy w akwa jest zakażona woda...
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: jak sprawdzić czy w akwa jest zakażona woda...  (Przeczytany 1720 razy)
kristi_wawa
Zainteresowany
**

« : Sierpień 21, 2004, 20:50:13 »

hej
no właśnie, czy jest jakiś sposób, żeby sprawdzić czy w akwa nie ma już zakażonej wody np. po przebytej chorobie/śmierci rybki :?:  
czy zostaje tylko zapobiegać np. węglem...

może to głupie pytanie, ale takie też muszą być...  Cool

You May Be Only One Person In The World, But You May Also Be The World To One Person
mdramski
Super aktywny

« Odpowiedz #1 : Sierpień 21, 2004, 21:42:43 »

Właśnie po to stosuje się leki. Oczywiście na pewno istnieją jakieś testy na obecność bakterii, wirusów itd., ale nie wykonasz ich bez specjalistycznego laboratorium. Zawsze możesz oddać wodę do przebadania np. do Sanepidu.
kristi_wawa
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #2 : Sierpień 21, 2004, 22:16:15 »

dokładnie chodzi mi o wodę w kojcu... nie stosowałam żadnych leków, ale moja molinezja była chora albo po zaatakowaniu przez inne ryby już nie wylizała się z ran i niestety popłynęła na wieczne wody... Sad - przyczyna zgonu zostanie już na zawsze jej tajemnicą...

ale zastanawiam się czy mogę tam bez problemu wsadzić inną rybkę czy raczej należałoby wymienić wodę na nową :?:
nie to że musze jakąś rybę wsadzić do kojca, ale poprostu się nad tym zastanawiam...

You May Be Only One Person In The World, But You May Also Be The World To One Person
mdramski
Super aktywny

« Odpowiedz #3 : Sierpień 21, 2004, 22:36:52 »

W każdym zbiorniku musisz dbać o wodę. Obojętne czy to akwarium czy kwarantannik itd. Zasady są takie same.
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: