Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Gupik, dziwne pływanie  (Przeczytany 2154 razy)
shaman111
Zainteresowany
**

« : Listopad 11, 2008, 19:44:28 »

Witam
mam 2 gupiki
jedną młoda samice a drugiego samca
i właśnie  z samcem mam problem gdyż on
ogon ma pionowo a głowa jego wraz z 3/4 tłowia jest poziomo
nie wiem co się z nim dzieje

Jakby co moge wstawić fotke

25l i 6l i 2l
http;//gg703892
Krzyster
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #1 : Listopad 11, 2008, 20:28:09 »

no to jakby co to wstaw fotę. przyczyn może być mnóstwo....... nie zapomnij też podać parametrów wody.
Grajewiak
Global Moderator
Super aktywny

Dariusz

« Odpowiedz #2 : Listopad 11, 2008, 20:40:21 »

To chyba czesto spotykana wada geneteczna. Moze to byc spowodowane chowem wsobnym.

GG 12591627
"Niedoświadczony daje wiarę każdemu słowu, lecz roztropny rozważa swe kroki" Prz 14:15

160l na ziemi!
Xiphophorus
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #3 : Listopad 11, 2008, 21:28:59 »

To chyba czesto spotykana wada geneteczna. Moze to byc spowodowane chowem wsobnym.

niestety zgadzam się w 100% :/ wady genetyczne nie od razu są widoczne, "krzywica" czasem widoczna jest od razu po urodzeniu lub uwidacznia się po czasie, z czasem kręgosłup rybki wygina się coraz mocniej powodując problemy w pływaniu, pobieraniu pokarmu itp, często kończy się to krótszą żywotnością rybki.

moje małe zoo Smiley

- pies,
- chomik dżungarski
- szynszyla x2,
- akwa 126l (gupiki: 7 samców +12 samic + ponad 100 narybku)
- akwa 126l (żółw żółtolicy x2, żółw czerwonolicy x2)

w razie pytań o zwierzaki chętnie pomogę, gg 8810704

Pozdrawiam
Fatality1989
Nowy
*

« Odpowiedz #4 : Listopad 11, 2008, 21:31:02 »

Też mi sie dak wydaje ja przez pewnien czas dokładnie 3 tygodnie nie karmiłem gupikow niei miały właczonego światła filtr i grzałka nie pracowały na powierzchni powstała tłusta rzęsa. Pomimo to żaden z nich nie padł i nawet nie zachorował. Moim zdaniem gupikow nie da sie pozbyć jest to karaluch wśrud rybek. Nie przejmuj sie to musi być wada genetyczna. Jeżeli nie podoba ci sie ich zachowanie z checią odam ci pare z mojej chodowli.
marcinl
Szczecin
Super aktywny

« Odpowiedz #5 : Listopad 11, 2008, 21:35:34 »

to, że przeżyły to cud
dlaczego tak męczyłeś ryby?

moje 72l - http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php?topic=17736.0
Ulubione - Kiryski Pstre, Gurami Mozaikowe i krewetki Smiley
Xiphophorus
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #6 : Listopad 11, 2008, 21:39:26 »

Też mi sie dak wydaje ja przez pewnien czas dokładnie 3 tygodnie nie karmiłem gupikow niei miały właczonego światła filtr i grzałka nie pracowały na powierzchni powstała tłusta rzęsa. Pomimo to żaden z nich nie padł i nawet nie zachorował. Moim zdaniem gupikow nie da sie pozbyć jest to karaluch wśrud rybek. Nie przejmuj sie to musi być wada genetyczna. Jeżeli nie podoba ci sie ich zachowanie z checią odam ci pare z mojej chodowli.

na miłość Boską!! nie ma zwierzęcia którego nie można wykończyć, a gupiki wbrew tego co myślisz są naprawdę delikatną rybką, a szczególnie wyszukane formy hodowlane. Poza tym powinieneć sie wstydzić tego jak się nimi opiekowałeś, a nie jeszcze sie tym chwalić.

moje małe zoo Smiley

- pies,
- chomik dżungarski
- szynszyla x2,

Pozdrawiam
Fatality1989
Nowy
*

« Odpowiedz #7 : Listopad 11, 2008, 21:42:46 »

To miało miejsce po smierci moich pupilków w innym akwarium, miałem dość patrzenia na akwaria. Nie chwalę sie tym było mi przykro, że tak je zaniedbałem ale teraz mają sie dobrze i mnożą sie jak szalone. Cała sytułacja nie miała by miejsca gdyby w jakim kolwiek sklepie chcieli mi je przyjąć, chciałem je oddać.
Xiphophorus
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #8 : Listopad 11, 2008, 22:16:50 »

no to nie forum do rozpatrywania takich spraw, ale to tak jakby mieć dwa psy, jeden umiera, a na drugiego nie chcesz patrzeć i np. nie karmisz go, do tego to nie wina sklepu że nie przyjeli Twoich rybek którymi następnie sie nie opiekowałeś. myśle że to koniec tematu.

moje małe zoo Smiley

- pies,
- chomik dżungarski
- szynszyla x2,

Pozdrawiam
Fatality1989
Nowy
*

« Odpowiedz #9 : Listopad 11, 2008, 23:01:24 »

Wiesz ja nie uważam swojego zachowania za dobre, wrecz przeciwnie było nagane i nie odpowiedzialne. Ale taka natura ludzka. Ruwnież uważam ten temat za zamknięty.
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: