Mój wujek (niedawno dopiero zaczął się zajmować rybkami) ma 60 l. akwa., a w nim 2 żywe rośliny oraz 1 sztuczną. Mówił mi, że robi mu sie zielona woda i glony. Jednak on nie podmienia 30% wody co tydzień.
Cześciowo odpowiedź masz w ostatnim zdaniu cytatu, podstawowy błąd, należy to robic co najmniej raz w tygodniu i systematycznie.Jest jescze kwestia nawożenia, oswietlenia, filtracji, obsady, karmienia i parametrow wody.
Ja w akwarium mam 3 bardzo duże rośliny i podmieniam wode co tydzień po 30% z 80l. Zastanawiam się, czy będę miał problemy z zieloną wodą oraz z glonami na szybie (mam 21 cm glonojada).
Zakwit glonów czy pierwotniaków powstaje w wyniku błedów akarysty, przestrzeganie kilku podstawowych zasad (w/w) zminimalizuje mozliwosc ich pojawienia sie jednak nie można wykluczyc ze nigdy sie nie pojawi.[/quote]
I jeszcze jedno, jak rośliny mi sie bardzo rozrosną to moge je obciąć nożyczkami?
Zależy od gatunku roślin i ich sposobu rozmnazania np kabomby, moczarki, limnofile, nawódki itd możesz jak najbardziej.
Jeśli będę miał problemy z glonami czy z zieloną wodą to co mam zrobić, aby zapobiedz temu zanim zacznią robić się te procesy?
Nie martw sie na zapas, moze bedzie a moze nie.W przypadku problemu pytaj na forum, napewno uzyskasz pomoc.