Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Rośliny akwarystyczne « Czy będę miał problem z zieloną wodą i z glonami?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Czy będę miał problem z zieloną wodą i z glonami?  (Przeczytany 2124 razy)
Riczi
Stały użytkownik

« : Sierpień 07, 2004, 21:21:17 »

Mój wujek (niedawno dopiero zaczął się zajmować rybkami) ma 60 l. akwa., a w nim 2 żywe rośliny oraz 1 sztuczną. Mówił mi, że robi mu sie zielona woda i glony. Jednak on nie podmienia 30% wody co tydzień. Ja w akwarium mam 3 bardzo duże rośliny i podmieniam wode co tydzień po 30% z 80l. Zastanawiam się, czy będę miał problemy z zieloną wodą oraz z glonami na szybie (mam 21 cm glonojada). I jeszcze jedno, jak rośliny mi sie bardzo rozrosną to moge je obciąć nożyczkami? Jeśli będę miał problemy z glonami czy z zieloną wodą to co mam zrobić, aby zapobiedz temu zanim zacznią robić się te procesy?

Mam akwa. 83.538l, 6 skalarów, 2 kiryśniki czarnoplame, liposarcus multiradiatus - plecostomus, mieczyk czerwony, 2 gupiki, 7 neonów inessa, żabka - karlik szponiasty oraz 2 ampularie. Hodowcą jestem od roku. Mam 16 lat. Urodziły się młode skalary
A-smi
Robert
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #1 : Sierpień 07, 2004, 22:12:40 »

Przyczyna zielonej wody u Twojego wujka moze byc jak zwykle u poczatkujacych akawrystow przerybienie, moze tez byc przekarmianie, ale najbardziej prawdopodobne jest zbyt dlugie oswietlanie akwarium, a takze, ze stoi ono w miejscu gdzie padaja na nie promienie sloneczne.
A skoro u Ciebie nie ma wody zielonej to czemu martwisz sie na wyrost?

pozdrawiam
asmi
Riczi
Stały użytkownik

« Odpowiedz #2 : Sierpień 08, 2004, 09:08:13 »

W takim razie ile czasu trzeba oświetlać akwarium? U mnie światło słoneczne troche pada rano na akwa., ale jak słońce troche dalej przejdzie to już nie pada, czy ta chwila może zrobić zieloną wode? Martwie się ponieważ dopiero co kupiłem 3 duże żywe rośliny, a wcześniej miałem wszystkie sztuczne i nie wiem czy te rośliny spowodują zieloną wode. Spowodują :?: A jeśli oświetlenie bedzie za mocne, czy to spowoduje coś niedobrego :?:

Mam akwa. 83.538l, 6 skalarów, 2 kiryśniki czarnoplame, liposarcus multiradiatus - plecostomus, mieczyk czerwony, 2 gupiki, 7 neonów inessa, żabka - karlik szponiasty oraz 2 ampularie. Hodowcą jestem od roku. Mam 16 lat. Urodziły się młode skalary
A-smi
Robert
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #3 : Sierpień 08, 2004, 09:49:40 »

Kazdy roznie oswietla akwarium. Nie mniej jednak od 10 do 14 godzin dziennie to jest tyle ile wiekszosc akwarystow stosuje u siebie. U mnie np. swiatlo wlacza sie ok 8 godz. i gasnie ok 22. Z tym, ze ja na rosliny nie stawiam.

pozdrawiam
asmi
Riczi
Stały użytkownik

« Odpowiedz #4 : Sierpień 09, 2004, 14:56:21 »

Dzięki. A ktoś zna odpowiedź na inne wcześniej podane pytania?

Sebastian
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #5 : Sierpień 09, 2004, 16:34:50 »

Cytat: Riczi
Mój wujek (niedawno dopiero zaczął się zajmować rybkami) ma 60 l. akwa., a w nim 2 żywe rośliny oraz 1 sztuczną. Mówił mi, że robi mu sie zielona woda i glony. Jednak on nie podmienia 30% wody co tydzień.

Cześciowo odpowiedź masz w ostatnim zdaniu cytatu, podstawowy błąd, należy to robic co najmniej raz w tygodniu i systematycznie.Jest jescze kwestia nawożenia, oswietlenia, filtracji, obsady, karmienia i parametrow wody.

Ja w akwarium mam 3 bardzo duże rośliny i podmieniam wode co tydzień po 30% z 80l. Zastanawiam się, czy będę miał problemy z zieloną wodą oraz z glonami na szybie (mam 21 cm glonojada).

Zakwit glonów czy pierwotniaków powstaje w wyniku błedów akarysty, przestrzeganie kilku podstawowych zasad (w/w) zminimalizuje mozliwosc ich pojawienia sie jednak nie można wykluczyc ze nigdy sie nie pojawi.[/quote]

I jeszcze jedno, jak rośliny mi sie bardzo rozrosną to moge je obciąć nożyczkami?

Zależy od gatunku roślin i ich sposobu rozmnazania np kabomby, moczarki, limnofile, nawódki itd możesz jak najbardziej.

Jeśli będę miał problemy z glonami czy z zieloną wodą to co mam zrobić, aby zapobiedz temu zanim zacznią robić się te procesy?

Nie martw sie na zapas, moze bedzie a moze nie.W przypadku problemu pytaj na forum, napewno uzyskasz pomoc.

385 l - dyskowce
Riczi
Stały użytkownik

« Odpowiedz #6 : Sierpień 09, 2004, 16:56:50 »

Dzięki baaaaaaaaaaaaardzo Smiley

Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: