Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: I ZNOWU NIE WIEM :/ POMOCY !  (Przeczytany 1424 razy)
karecik
Zainteresowany
**

« : Październik 14, 2008, 08:03:37 »

Mam kilka pytań i bardzo proszę o informację.

1) Jaki może być przedział temperatury w akwarium ? Wiem, że powinnam mieć 25 stopni, ale grzałkę mam nastawioną na 25 stopni a na termometrze mam cały czas 23C. ( Aquael Grzałka AQ - 100W )

2) Czy temperatura w pewnym momencie się ustatkuje ?? Widzę, że szybko spada jeden stopień a grzałka od razu się włącza i tak co chwilę.

3) Jak długo ryby mogą nie jeść ? Pytam bo szykuje mi się wyjazd na tydzień i nie wiem jak postępować w takich przypadkach.

4) Jesli chodzi o filtr, naświetlenie i grzałkę.....podczas wyjazdu jaki jest minimalny czas dzienny chodzenia tych urządzeń ? Kupiłam taki specjalny włącznik czasowy i nie wiem jak mam go ustawić.

5) Jak często zmienia się wkłady w filtrze ? Nie znam się na tym, ale mam filtr biologiczny ( czany węgiel i jakieś białe kamyczki w siateczkach Smiley

Dziękuję za wszystkie odpowiedzi.
monik
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #1 : Październik 14, 2008, 09:40:11 »

1. tez mialam ten sam problem..grzalka oszukiwala o 1stopien mialam ustawione na 28 a termometr pokazywal 29 (a chcialam miec 28stopni) wiec ja musialm obnizyc o stopien...roznica rowniez moze byc spowodowana niedokladnoscia termometru(lub grzalki) warto zmienic miejsce grzalki w jakies gdzie jest lepszy przeplyw wody i porownac temperatury bo moze grzalak jest w takim miejscu ze nagrzana woda 'nie odplywa' i wokolo grzalki jest ciepla woda...
2. jak ustawisz grzalke to sie ustatkuje u mnie tak bylo.
3. w sklepach lub na allegro mozesz kupic blok z jedzeniem dla rybek wrzucasz taki blok (odpowiednio duzy) do akwa i problem z karmieniem z glowy
4. filtr i grzalka caly czas noc- dzien a swiatlo z 10-12h
5. nie mam zielonego pojecia Smiley
matka siedzi z tyłu
Super aktywny

« Odpowiedz #2 : Październik 14, 2008, 10:01:27 »

5. "kamyczki" wymienia sie co kilka miesięcy. Węgiel wywal, zastąp gabką. Wkłady trzeba czyścić (płukać w wodzie z akwa) kiedy widać że wydajność filtra spadła

ʎɐqǝ uo pɹɐoqʎǝʞ ɐ ʎnq ı ǝɯıʇ ʇsɐן ǝɥʇ sı sıɥʇ
Seboos
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #3 : Październik 14, 2008, 10:14:19 »

1. Ustaw grzałkę na więcej o 2 stopnie ... niektóre termostaty nie sa dokładne
2. Jeśli w pomieszczeniu jest zimno to grzałka będzie częściej się właczać
3. Długo. Przez tydzień nic im nie będzie
4. filtr 24h/dobe, swiatlo do 12h/dobe, grzałka non stop (z termostatem)
5. Węgla nie trzeba wywalać - to dobre złoże biologiczne, ceramikę co jakiś czas (jeśli jest mocno zapchana i nie da się oczyścić). Nie masz gabki w ogóle ?

karecik
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #4 : Październik 14, 2008, 10:34:28 »

Mam gąbkę. Najpierw leży węgiel, za nim leży ta biała ceramika a na tym wszystkim polożyłam gąbkę. Woda spływa na gąbkę i zlatuje na węgiel...potem przelatuje do tych białych kamyczków i wlatuje do wody.
karecik
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #5 : Październik 15, 2008, 08:50:00 »

Moja koleżanka wczoraj kupiła neonki inessa do swojego akwarium. Kupiła 12 sztuk i jak je wpuściła do środka to cały czas pływały przy dnie. Po 8 godzinach dalej pływały tak samo. Czy neonki mają to do siebie, że nie wypływają wyżej ? Bo jesli tak to będę musiała zmienić swoja przyszłą obsadę w moim akwarium. Powód jest taki, że moje akwa będzie wysokie i ja potrzebuję takich ryb które będą chciały pływać na różnych wysokościach.
Emi
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #6 : Październik 15, 2008, 08:59:24 »

Jak są zestresowane i nie mają kryjówek to będą siedziały przy dnie. Po kilku dniach jak się oswoją z akwarium powinny już pływać po całym baniaku.

Pozdrawiam,
Emi

Górnośląskie Stowarzyszenie Akwarystów - www.gsa.org.pl

Małe jest piękne... ale w większym ryby czują się lepiej.
karecik
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #7 : Październik 15, 2008, 10:53:22 »

super Smiley dziękuje za szybką odpowiedz Smiley
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: