Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Zielony budyń na pokrywie  (Przeczytany 1668 razy)
BeStol
Bywalec

« : Październik 07, 2008, 17:51:44 »

Mija młodziutka chrześniaczka ma problem u siebie w akwarium - 140 litrów, dostała ode mnie. Ma dziwne glony. Na pokrywie i na świetlówkach taki zielony galaretowaty nalot, takie budyniowe gluty, obrzydliwie to wygląda. Poza tym ma na otoczakach i żwirze też taki dziwny brudnozielony nalot, ciężko schodzi, bardzo ciężko z otoczaków. Nie wiem co to jest. Wodę zmienia co tydzień. Roślinki ma żywe. Rybek malutko: 2 świeciki, 3 czarne molinezje, 4 danio, 2 piskorki, 4 razbowy klinowe, 3 kiryski albinoski. Wszystkie rybki wyglądają na zdrowe. Pomagałam jej założyć to akwarium, 2 tygodnie czekała zanim wpuściła rybki. Co się dzieje i co to za oślizgły, zielonkawy budyniowy nalot?

375 litrów
owlman
Super aktywny

« Odpowiedz #1 : Październik 07, 2008, 17:55:09 »

Co oznacza :" wode zmienia co tydzien " ?
BeStol
Bywalec

« Odpowiedz #2 : Październik 07, 2008, 18:09:15 »

Przepraszam, określiłam to nieprecyzyjnie. Co tydzień wymienia 1/3 wody w akwarium. Ma filtr wewnętrzny. Napowietrzanie - 1 brzęczyk. Grzałka 300W. Mówiła mi również, że raz w tygodniu oczyszcza dno odmulaczem.
To właśnie zdjęcia tego czegoś, niestety niewiele widać, chrześniaczka mi właśnie przesłała. Jutro zrobię sama nowe zdjęcia.

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/2ead6d359bc0eebd.html

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/pelny/c7d7c767a66159a5.html

« Ostatnia zmiana: Październik 07, 2008, 18:55:53 wysłane przez BeStol » Zapisane

375 litrów
Emi
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #3 : Październik 08, 2008, 09:17:53 »

Wymiana 1/3 wody przy tak małej obsadzie nie jest konieczna. Wystarczy 10-15%. Ile to akwarium już stoi? Aha, napowietrzanie też można odłączyć jeśli puści filtr aby poruszał taflą wody.

Te gluty najlepiej usunąć mechanicznie z obudowy i świetlówek. Pozostawienie na jakiś czas otwartej klapki do karmienia uchylonej może pomóc się ich pozbyć. Jeśli chodzi o te glony na kamieniach to może otoski pomogą?

Pozdrawiam,
Emi

Górnośląskie Stowarzyszenie Akwarystów - www.gsa.org.pl

Małe jest piękne... ale w większym ryby czują się lepiej.
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: