Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: 1 [2]
  Drukuj  
Autor Wątek: Rybi los...  (Przeczytany 5546 razy)
matka siedzi z tyłu
Super aktywny

« Odpowiedz #15 : Wrzesień 28, 2008, 22:03:12 »

Brawo, z takim podejściem można wiele zdziałać. Takie pokazanie w negatywnym świetle tego tematu może uruchomić w niektórych Łańcuch przyczynowo-skutkowy. Naprawdę poraża mnie wasza bierność pt. lepiej nic nie robić a temat okrzyknąć tematem taboo.
Dla mnie filmy są masakryczne. Wolałabym pomyśleć nad jakąś kampanią uświadamiającą ludziom krzywdę tych zwierząt. Nie ma rzeczy niemożliwych i lepiej jeśli część ludzi zrozumie swój błąd niż będzie dalej na to obojętna....
Myślisz, że tacy ludzie czerpią wiedzę z tego forum?

ʎɐqǝ uo pɹɐoqʎǝʞ ɐ ʎnq ı ǝɯıʇ ʇsɐן ǝɥʇ sı sıɥʇ
Mechanic
Super aktywny

« Odpowiedz #16 : Wrzesień 28, 2008, 22:12:56 »

Ale jest duza szansa, ze na nie trafia i byc moze dzieki niemu zaczna bardziej racjonalnie myslec. Nie kladzmy na wszystko przyslowiowej "laski"... Roll Eyes

P.S. Zapraszam do powrotu do tematu watku.
IzzY
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #17 : Wrzesień 28, 2008, 22:22:24 »

Myślę, że z tego forum wiedzę czerpią ludzie rozsądni, kochający akwarystykę i przede wszystkim wrażliwi na ich los. Ja wiem, że prościej jest mówić, że nic się nie zmieni, niż próbować coś zmienić. Jeśli tego nie zmieniamy pośrednio przyzwalamy na to i nie wiem czy wtedy jesteśmy lepsi od tych, którymi gardzimy...

Kerran vain haaveeni nähdä sain en pienuutta alla tähtien tuntenut.
Marcin14
Super aktywny

« Odpowiedz #18 : Wrzesień 29, 2008, 16:01:06 »

ale zawsze jest jakas "najmniejsza" szansa ze ktos na te forum trafi...

250L słodkie
540L + 112L morskie
Mercurossaurus
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #19 : Wrzesień 30, 2008, 06:24:50 »

Dla tych co mają takie ...."sadystyczne" skłonności to forum będzie tylko kolejnym......... "fajnym" miejscem, gdzie można znaleźć...... "fajne" linki do ..."fajnych" filmików z męczenia ryb. Co ma z tego dobrego wypłynąć.?? No jakoś nie widzę. Ktoś ma się przejąć i ........poprawić? Przestać męczyć zwierzęta? Czy może przestać oglądać takie filmy? Bo jak kogoś to oburza to nic więcej mu pokazywać nie trzeba. Jest OK. A jak się takie linki rozprowadza, to może słusznym będzie się zastanowić, czy może "rozprowadzacza" to nie kręci? Co?

Akwarium ogólne 240l
IzzY
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #20 : Wrzesień 30, 2008, 18:25:54 »

Dla tych co mają takie ...."sadystyczne" skłonności to forum będzie tylko kolejnym......... "fajnym" miejscem, gdzie można znaleźć...... "fajne" linki do ..."fajnych" filmików z męczenia ryb.

Punkt widzenia zależy od punktu siedzenia.

Co ma z tego dobrego wypłynąć.?? No jakoś nie widzę. Ktoś ma się przejąć i ........poprawić?
Naprzykład to co napisałam w poście wyżej?
Przestać męczyć zwierzęta? Czy może przestać oglądać takie filmy? Bo jak kogoś to oburza to nic więcej mu pokazywać nie trzeba. Jest OK.
I przestać męczyć zwierzęta co spowoduje brak >takich filmów<. A niby czemu nie pokazywać ludzkiej głupoty i bezwzględności. Dla mnie podejście pt. "wiem o tym, że jest źle ale nic z tym nie robie bo jestem ignorantem" to żadne podejście. Takie pojście na Łatwizne.

A jak się takie linki rozprowadza, to może słusznym będzie się zastanowić, czy może "rozprowadzacza" to nie kręci? Co?
To jest już mocne oskarżenie. Lepiej uważaj na to co piszesz i nie osądzaj jeśli sam nie chcesz być osądzany.
Jeśli nie masz do powiedzenia czegoś ciekawego w tej kwestii (propozycji rozwiązania problemu czy też przykładów na znęcanie) to może lepiej wstrzymaj swoją klawiaturę...
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 30, 2008, 18:27:31 wysłane przez IzzY » Zapisane

matka siedzi z tyłu
Super aktywny

« Odpowiedz #21 : Wrzesień 30, 2008, 20:33:12 »

Co ma z tego dobrego wypłynąć.?? No jakoś nie widzę. Ktoś ma się przejąć i ........poprawić?
Naprzykład to co napisałam w poście wyżej?

Faktycznie, napisałaś
Myślę, że z tego forum wiedzę czerpią ludzie rozsądni, kochający akwarystykę i przede wszystkim wrażliwi na ich los. Ja wiem, że prościej jest mówić, że nic się nie zmieni, niż próbować coś zmienić. Jeśli tego nie zmieniamy pośrednio przyzwalamy na to i nie wiem czy wtedy jesteśmy lepsi od tych, którymi gardzimy...
To teraz mi wyjaśnij: jak pokazywanie takich filmów na forum, na którym, jak sama napisałaś, bywają ludzie rozsądni, kochający akwarystykę, miałoby coś zmienić w tej sprawie? W jaki sposób Ty okazałaś autorom tych filmów, że nie pochwalasz takiego postępowania? Bo jakoś nie zauważyłam, żebyś TAM jakoś negatywnie je skomentowała...

Przestać męczyć zwierzęta? Czy może przestać oglądać takie filmy? Bo jak kogoś to oburza to nic więcej mu pokazywać nie trzeba. Jest OK.
I przestać męczyć zwierzęta co spowoduje brak >takich filmów<. A niby czemu nie pokazywać ludzkiej głupoty i bezwzględności. Dla mnie podejście pt. "wiem o tym, że jest źle ale nic z tym nie robie bo jestem ignorantem" to żadne podejście. Takie pojście na Łatwizne.
Ale wyjaśnij, CO POZYTYWNEGO DAJE pokazaywanie takich filmów TUTAJ? Co z tego, że pokażesz nam ludzka głupotę i bezwzględność?

A jak się takie linki rozprowadza, to może słusznym będzie się zastanowić, czy może "rozprowadzacza" to nie kręci? Co?
To jest już mocne oskarżenie. Lepiej uważaj na to co piszesz i nie osądzaj jeśli sam nie chcesz być osądzany.
Jeśli nie masz do powiedzenia czegoś ciekawego w tej kwestii (propozycji rozwiązania problemu czy też przykładów na znęcanie) to może lepiej wstrzymaj swoją klawiaturę...

Mercurossaurus nie jest w swojej opinii odosobniony, we mnie też rozpowszechnianie takich filmów budzi podobne skojarzenia.

W ogóle jakoś tak się składa, że ja jakoś na takie filmy na YouTube nie trafiam, może dlatego, że ich nie szukam?
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 30, 2008, 20:34:51 wysłane przez matka siedzi z tyłu » Zapisane

ʎɐqǝ uo pɹɐoqʎǝʞ ɐ ʎnq ı ǝɯıʇ ʇsɐן ǝɥʇ sı sıɥʇ
IzzY
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #22 : Wrzesień 30, 2008, 20:54:24 »

MSZT jeśli chcesz mi zasugerować, że lubię takie rzeczy to bardzo się mylisz. A chociażbym mogła zaproponować projekt finansowany przez UE i wspierany przez organizacje pozarządowe, podjąć współprace ze stowarzyszeniami akwarystycznymi. Myślę, że są tu ludzie bardziej ambitni i przejmujący sie losem zwierząt (a nie tylko piszący "OMG biedne rybcie" a co gorsza uważający, że jeśli nie da się nic zmienić to lepiej nic nie robić...). Po prostu potrzeba pomysłow ludzi dobrej woli i troche chęci a nie tylko wymądrzania się co jest słuszne w umieszczaniu filmików a co nie... no i to knucie teorii spiskowej - Mechanik jak i lauri24 umieścili linki do filmów - >To pewnie lubią sobie pooglądać sadystyczne filmy z udziałem ryb< Opanujcie się  Undecided
Jeśli nie masz co robić tylko pisać takie farmazony to lepiej zajmij się czymś innym.

Próbowałam podjąć podobną rozmowę przy temacie o skandalicznym przetrzymywaniu rybek takich jak bojowniki w przymałych kubkach. NIKT ale to NIKT się nie zainteresował. A wielu tu uważa, że kocha ryby... chyba tylko te swoje, którym żyje się dobrze.
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 30, 2008, 21:01:57 wysłane przez IzzY » Zapisane

Mercurossaurus
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #23 : Październik 01, 2008, 06:33:21 »

Witam ponownie.

Czy jest aż tak źle? Jak wielu ludzi zajmuje się męczeniem zwierząt (ryb)? Poznałem wielu akwarystów i raczej nie są to ludzie o skłonnościach sadystycznych, a jeśli ktoś trzyma rybę w kuli, czy w malutkim akwarium to raczej wynika to z niedoinformowania a nie z sadystycznych skłonności. Kupuje w sklepie rybcię wraz z informacją "... to jest bojownik, mieszka zwykle na polu ryżowym, więc kula 2,5 litra jest dla niego dużo lepszym losem ...." jak jest dociekliwy to poszuka w internecie i co znajduje "... trzymanie bojownika w kuli to morderstwo!!! Sadyzm!! itp!!! itd!!!..."  Ilość informacji rzetelnych i profesjonalnych raczej jest znikoma i ginie w natłoku "nagonki". Druga sprawa - .... ryba zjada rybę, rak zjada rybę, węże zjadają myszy. Trudna sprawa, ale często np. żyworódki trzymamy jako pokarm dla pielęgnic. Ktos to nagrywa? Można się zastanawiać po co..... Ktoś to rozpowszechnia? Hmm. Chcesz coś zrobić? Myślę, że jest dużo, dużo więcej rzeczy, które można zrobić aby poprawić byt zwierzakom (rybciom). A rozpowszechnianie tego badziewia realizuje tylko plany tego kogoś co to nagrał i opublikował. Dokładasz się do sukcesu tego filmu.
A tak mimochodem to faktycznie ciekawe, jak znajduje się takie rzeczy?

Akwarium ogólne 240l
IzzY
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #24 : Październik 01, 2008, 11:51:36 »

Oczywiście przyrody nie zmienimy która zatacza jeden wielki krąg życia. Nie chodzi tutaj jednak o to, że te ryby są zjadane przez inne ale o to, że celowo doprowadza się do takich sytuacji aby nakręcić taki film. Bo gdyby dalej rozumując w ten sposób to wiele filmów przyrodniczych, gdzie jedno zwierzątko zjada drugie, trzeba by bylo potępić i zakazać ich emisji.
Tylko nie wiem jak to się dzieje, że szukając filmów tarła ryby natykam się na dwa walczące bojowniki. Jeśli jesteście użytkownikami internetu powinniście wiedzieć, że często znajdujemy w tym śmietniku też rzeczy niechciane...   

Marcin14
Super aktywny

« Odpowiedz #25 : Październik 01, 2008, 17:21:45 »

kiedys chcialem zamienic roslinki lub rybki i wyslalem wiadomosci do urzytkownikow GG w okolicy mojego miasta i dzis mi jeden przyslal ze on z rybami zrobil cos takiego:

"wpuscilem je do octu" - to zacytowalem
w zyciu bym takiego czegos niezrobil  Cry

250L słodkie
540L + 112L morskie
Mechanic
Super aktywny

« Odpowiedz #26 : Październik 01, 2008, 19:53:15 »

Eh... Czuje sie jak nasienie wojny. Zawsze musze byc wmieszany w jakies nieporozumienia. Rozumiem, ze zdania ludzi sa rozne ale nie zalozylem tego watku po to byscie dociekali po co, bo wam powiem: ZEBY PRZEDSTAWIC W JAKI SPOSOB TRZYMANE SA RYBY I JAKICH SPOSOBOW ICH TRZYMANIA SIE WYSTRZEGAC. Po co ta cala sadystyczna otoczka? Lips Sealed
Mercurossaurus
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #27 : Październik 02, 2008, 05:53:03 »

Będziemy się wystrzegać. papa

Akwarium ogólne 240l
Strony: 1 [2]
  Drukuj  

Skocz do: