Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Nasze akwaria « Nasze akwaria « iLikeCandy - 60 l. Profil - Pierwsze akwarium ever. :>
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: iLikeCandy - 60 l. Profil - Pierwsze akwarium ever. :>  (Przeczytany 5136 razy)
iLikeCandy
Nowy
*

« : Październik 04, 2008, 22:14:46 »

Akwarium
- Standart 60 litrow Profil

Calosc

Calosc w innym świetle

Calosc w jeszcze innym świetle

Uwagi :
- Wyglad, tak pewno kuje w oczy ten wielki kamlot na srodku akwarium zakupiony pod wplywem chwili razem z akwarium w sklepie akwarystycznym ( upewniono mnie, ze to nie z tych ktore utwardzaja wode a na test niestety narazie mnie nie stac Sad zrobilem test z octem i kamien sie nie pienil  wiem, ze to nie wystarczajace ale wiecie jak to jest jak sie jest biedym studentem co ? :p ), z braku funduszy mial zastapic mi korzen, poniewaz ladne sztuki byly naprawde drogie. Za niedlugo zamierzam go usunac a wjego miejsce wstawic piekny korzen na ktorym to cos napewno "zasadze" Smiley
- Efekt "metnej wody" to oczywiscie wina aparatu, takze nie krzyczec ;p
- Woda,
Temp. 26-27 stopni C
pH - 7.1
NO2 - nie wykrywalne
( tylko te testy zakupilem z braku funduszy a powiedziano mi, ze te sa wlasnie najwazniejsze ;p )
- UFF pierwsze spostrzezenia nowicjusza - to wspaniale hobby KOSZTUJE ! Smiley ( Ale nie zaluje ani zlotowki, wdziecznosc rybek jak i samo ogladanie ich zycia naprawde jest tego warte Smiley )

Oświetlenie
- 1x15W

Sprzęt
- Filtr ELITE JET FLO 75 + deszczownia ( wewnetrzny )
- Napowietrzanie TETRA TEC APS-100
- Grzałka ELITE MINI 50W z termostatem

Podłoże
- Żwirek 3-5mm
- Żwirek 1-3mm

Rośliny
- I tu mam problem jako, ze jestem poczatkujacy i na roslinach sie zupelnie nie znam prosze was o podanie nazw poszczegolnych roslin (ponizej zdjecia)

Trawka?

Mniejsza x2

O i jedna taka

Kabomba Wodna

Duza

(Poprosze osoby znajace nazwy tych roślin o pomoc Smiley Dziekuje )

Obsada
- I tu mam problem, z braku funduszy jak i z poznego rozpoznania pozno zaczete leczenie ospy wybilo mi sporo rybek Sad Jako, ze dzis jest sobota nie mialem czasu, jutro niedziela zamkniete sklepy dopiero w poniedzialek bede mogl uzupelnic straty jakie ponioslem Sad
Zaczalem leczyc Ichtiostanem z Tropicala i bardzo pomoglo objawy choroby znikaja, rybki czuja sie swietnie, wybarwione, zywe i maja apetyt Smiley Smiley A biale kropeczki bardzo malutkie juz widac tylko u Ramireza ( znikaja z dnia na dzien Smiley )

Obsada wyglada nastepujaco :

* 11 z 12 Neonkow Innesa
* 5 z 6 Gupikow ( samcow )
* 2 z 4 Kiryskow Spizowych
* 1 z dobranej parki Pielegniczek Ramireza ( tu mnie najbardziej boli, samiczka nie wytrzymala, i tu odrazu pytanie czy do samczyka, ktory zostal teraz sam dokupic samice ? czy jako, ze dobral sie w pare a samiczka umarla nie zaakceptuje nowej ? Prosze o pomoc )
* 1 Karlik Szponiasty
* 1 Zbrojnik Niebieski ( tak tak wiem, min 112l otoz ten okaz jest na przechowanie, sasiad wraca 7 pazdziernika i zaraz go odemnie odbierze Smiley Smiley )

Planuje dokupic 3 Kiryski Panda lub Spizowe, Samiczke Ramireza

A tu zdjecia moich łobuzów Cheesy :

Neonki Inessa
- Ciezko uchwycic drani ;p

Gupik Pawie Oczko
- Tych lobuziakow to dopiero ciezko zlapac szczegolnie, ze uwielbiaja zabawy pod deszczowina podplywajac pod prad i pod babelki Smiley

Kirysek Spiżowy

Pielegniczka Ramireza
- Gdzieniegdzie widac jeszcze biale kropki, ale bardzo ladnie sie leczy Smiley

Karlik Szponiasty
- Najwiekszy uciekinier ze wszystkich zyjatek w moim akwarium ;p Czailem sie na niego ladnych pare minut bo jak wejdzie pod kamien to nie zawsze ma ochote wylezc ;p

Mowa Koncowa :

Mam nadzieje, ze podoba wam sie moje pierwsze w zyciu akwarium, mile widziane opinie, rady i zalecenia w celu uspawnienia i polepszenia warunkow do zycia moim maluchom Wink Oczywiscie przyjme kazda krytyke poniewaz to wy jestescie doswiadczeni i pomagacie takim jak ja nowiciuszom Smiley

Pozdrawiam, i przepraszam za jakosc fotek ( robione Nokia N73 trzymana w lapce ;P )  papa

« Ostatnia zmiana: Październik 04, 2008, 22:55:33 wysłane przez iLikeCandy » Zapisane
plseba
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #1 : Październik 05, 2008, 00:23:12 »

Akwarium prezentuje sie całkiem fajnie, widać dużo zieleni. Kamień po środku jest słabo wyraźny na zdjęciach więc trudno go ocenić, ale tutaj wygląda całkiem spoko, choć przy ostrzejszym obrazie może to inaczej by wyglądało.

Jeśli ospa rybna dopiero co została uleczona lub jest w fazie jej całkowitego usunięcia, to zdecydowanie odradzam teraz zakup nowych rybek.
Nowe ryby są bardziej podatne na choróbska, myślę że lepiej poczekać na nowych lokatorów.

200l
2 x akara z maroni
6 x brzanka różowa
10 x neon innesa
2 x kirys spiżowy
2 x kirys pstry
8 x gupik
3 x bojownik syjamski
2 x glonojad
2 x slimak ampularia
damjakas
moje akwa
Stały użytkownik

co sie tak gapisz

« Odpowiedz #2 : Październik 05, 2008, 08:45:07 »

jak już skończysz z tym choróbskiem koniecznie podmień jakieś 30 - 35% wody. Akwarium się zapowiada całkiem, całkiem.

240l Guramiowete:
- 9 Wielkopłetwów, 6 gurami mozaikowych, 6 gurami dwuplamistych, gromadka, około 10 gurami złotomozaikowych (niestety mamusia zdechła), gęsta Azjatycka roślinność
54l neonkarium
- 8 neonków czerwonych i około 16 małych cudem przetrwał
Marcin14
Super aktywny

« Odpowiedz #3 : Październik 05, 2008, 14:00:51 »

akwarium mi sie bardzo podoba nowych rybek teraz niekupuj poczekaj jeszcze [ja bym poczekal ok 3tyg.(moja ciocia kiedys miala ospe i po wyparzeniu wszystkiego {miesiadz po wyleczeniu}ospa jej nawrocila wlasnie do nowych rybek moze przyniosla ja ze sklepu ale poczekaj) a kamien niewyglada zle  Good !

250L słodkie
540L + 112L morskie
iLikeCandy
Nowy
*

« Odpowiedz #4 : Październik 05, 2008, 14:42:08 »

No to ciesze sie, ze sie wam podoba Smiley
Rybek nie kupie narazie macie calkowita racje Smiley
Czekam na wiecej komentarzy.
Pozdro Cheesy
owlman
Super aktywny

« Odpowiedz #5 : Październik 05, 2008, 15:10:19 »

Jezeli to faktycznie pierwsze akwa to niezle ,jak na poczatkujacego . Mam nadzieje ,ze zapoznales sie z tematami typu: dojrzewanie , poziom No2 i No3 w dojrzewajacym akwarium itd . Sa to rzeczy kluczowe na starcie . Nie zapomnij o podmianach wody .Napowietrzanie.. ,najprawdopodobniej nie jest potrzebne - filtr robi swoje . IIIIIIIIII uwaga na sprzedawcow . Good !
iLikeCandy
Nowy
*

« Odpowiedz #6 : Październik 05, 2008, 16:34:36 »

Oczywisice, ze sie zapoznalem Smiley
Akwarium dojrzewalo dobre 3 tygodnie zanim przyszly rybki Smiley
A no i nikt nie odpowiedzial mi na pytanie, czy jak juz dokladnie wyczyszcze wode z ospy odczekam jakis czas bede mogl dokupic samice ramireza ? Smiley Czy zaakceptuje ja samiec ? ;p
owlman
Super aktywny

« Odpowiedz #7 : Październik 05, 2008, 16:42:15 »

Oczywiscie ,ze mozesz dokupic ...ALE . Niestety , moze ja odrzucic . Najlepiej zakupic kilka samiczek ,wowczas istnieje mozliwosc ,ze ktoras wybierze .Reszte nalezy oddac /zwrocic/ .
iLikeCandy
Nowy
*

« Odpowiedz #8 : Październik 06, 2008, 17:38:35 »

Malo odpowiedzi. ;p Nie podoba sie ? ;(
sqwara
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #9 : Październik 06, 2008, 20:07:21 »

Mi się podoba i to bardzo Smiley tylko martwie się o to oświetlenie. Poza tym to rewelka Smiley

Moje akwaria: 126l.
Mechanic
Super aktywny

« Odpowiedz #10 : Październik 07, 2008, 00:54:11 »

Fajne ale woda metna chyba... No i ta niska roslina z przodu nie nadaje sie do akwarium. Zgnije predzej czy pozniej. Undecided Staraj sie nie kupowac roslin o ciemnozielonym odcieniu lisci.
iLikeCandy
Nowy
*

« Odpowiedz #11 : Październik 07, 2008, 07:18:13 »

Kurde dalem za ta roslinke w zoologicznym ze 10zl i tak tez byla pod woda itd ;p oszukali mnie ? Cheesy
marcinl
Szczecin
Super aktywny

« Odpowiedz #12 : Październik 07, 2008, 07:28:00 »

roślinki kosztują w zoologicznych sklepach tyle i dużo więcej
zobacz na allegro - kilka razy taniej i często w lepszym stanie, zawsze tez na allegro możesz tą sprzedać

moje 72l - http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php?topic=17736.0
Ulubione - Kiryski Pstre, Gurami Mozaikowe i krewetki Smiley
Mechanic
Super aktywny

« Odpowiedz #13 : Październik 07, 2008, 23:18:24 »

Kurde dalem za ta roslinke w zoologicznym ze 10zl i tak tez byla pod woda itd ;p oszukali mnie ? Cheesy

Niestety to roslina blotna Ophiopogon japonicus "kyoto dwarf". Egzystuje pod woda do czasu az nie zgnije. Nie wypusci ci korzeni i nie bedzie rosnac. Undecided
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: