Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Gupiki i platynki + ospa  (Przeczytany 4260 razy)
dolly
Stały użytkownik

Szczecin-Ystad

« : Wrzesień 25, 2008, 16:49:16 »

Może mi podpowiecie czy to jest w ogóle ospa.Część rybek ma białe kropki,w nie wielkiej ilości.Ale wszystkie kulą płetwy i gromadzą się przy filtrze.Słabo też jedzą a czasem widzę że ocierają się o żwir i korzenie.Dałam im krople MFC bo tylko takie mam a złamałam nogę  Embarrassed  Jaką temperaturę powinny mieć w czasie kuracji tym środkiem  Huh Mogłam przytaszczyć to choróbsko razem z roślinkami Huh

Esmi
Bywalec

Cave hominem

« Odpowiedz #1 : Wrzesień 25, 2008, 18:02:39 »

http://www.pmp.p-net.pl/biologia/ospa_rybia.htm

1. Ospa rybia ( ICHTIOFTIRIOZA)

Choroba bardzo "popularna" i łatwa do wyleczenia. Często objawiająca się po wpuszczeniu nowych ryb do akwarium lub częstym karmieniu pokarmami żywymi.
Najłatwiej rozpoznać po ocieranie się, które jako pierwsze sygnalizuje ospę.

Przyczyny:

-Bezpośrednią przyczyną jest kulorzęsek
-Częste karmienie pokarmami żywymi lub mrożonymi pochodzenia zwierzęcego
-Dodanie nowych ryb do akwarium bez uprzedniej kwarantanny

Objawy:

-Skóra i płetwy ryby pokryte są białymi plamkami o średnicy około 1 mm
-Zaatakowana ryba może szybciej poruszać pokrywami skrzelowymi
-Częste i nagminne ocieranie się o inne ryby oraz o elementy dekoracji akwarium
-Brak apetytu
-Padnięcia młodych ryb i narybku

Leczenie:

Temperaturę w akwarium podnosimy o 3 oC i intensywnie napowietrzniamy. Zaprzestajemy podawać jakichkolwiek pokarmów zwierzęcych. W temperaturze 32 oC pasożyt ginie w ciągu kilku godzin. Podajemy specyfik, zwykle lekarstwa przeciwko ospie są szkodliwe dla roślin. Np.:
-FMC - 20 ml/200l i po ok. 6-8 dniach druga dawka
-Sera Costapur
Dodatkowo można zastosować fishtaminy.

Zapobieganie:
Podawać pokarm zwierzęcy w małej częstotliwości, z przewagą pokarmów roślinnych różnego rodzaju. Nowe ryby zawsze przed wpuszczeniem do głównego zbiornika poddać kwarantannie.

Jesteśmy zarozumiałymi ignorantami zapatrzonymi w swoje "człowieczeństwo", które zamiast otworzyć nam szerzej oczy na otaczający nas świat, przysłoniło je mgłą pychy.
dolly
Stały użytkownik

Szczecin-Ystad

« Odpowiedz #2 : Wrzesień 28, 2008, 07:44:42 »

MFC nie skutkuje.Tracę kolejne rybki (już 4).Czy mogę do tego samego zbiornika wlać jakieś inne krople?Jeśli tak to jakie? Słyszałam że MFC nie wolno mieszać z innymi środkami.

dolly
Stały użytkownik

Szczecin-Ystad

« Odpowiedz #3 : Wrzesień 29, 2008, 15:54:09 »

Temperatura wody 30-32 stopnie.Akwarium 60l. MFC dalej w wodzie iiiiiiiiiiiiiiii nici kolejne rybki odchodzą za rzekę.Słyszałam że może pomóc nie wielka dawka soli,co myślicie?

Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: