Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Rośliny akwarystyczne « Rosliny do 126l 80x35x45v - proszę o pomoc w doborze
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Rosliny do 126l 80x35x45v - proszę o pomoc w doborze  (Przeczytany 1845 razy)
sqwara
Zainteresowany
**

« : Październik 05, 2008, 20:39:12 »

Po wielu dniach, tygodniach czytania tego forum, zadawania pytań. Wczoraj to jest 4.10.08 kupiłem w sklepie internetowym akwarium. Teraz czekam na niego i chciałbym się spytać jakie roślinki do niego. Akwa jet 126l oświetlenie ma 3x24 T5 + odbłyśniki. Filtr kubełek tetre EX700. 10kg ziemi JBL oraz 3 woreczki czarnego żwirku 2-4mm.  Co polecacie?? Jak można prosić o jakiś link z allegro zestawiku (takiego co mogę kupić np 3 razy) mam do wydania na roślinki 160zł (wiem że nie dużo ale na start musi wystarczyć)

Akwarium chce aby zamieszkały brzanki sumatrzański i ich odmiana brzanki mszyste oraz glonojady.

Myślałem o takim miksie:
http://allegro.pl/item450095667_mega_zestaw_do_holendra_20_gat_ponad_110_roslin.html
http://allegro.pl/item444316550_zestaw_roslin_rosliny_dla_poczatkujacych_zalas.html
plus jakieś duże roslinki na sam tył po rogach tylko nie wiem jakie Sad
« Ostatnia zmiana: Październik 06, 2008, 10:28:36 wysłane przez sqwara » Zapisane

Moje akwaria: 126l.
szymonw
Super aktywny

« Odpowiedz #1 : Październik 07, 2008, 11:43:28 »

zamiast bawić ię w gotowe zestawy poszukaj sobie sklepu "renomowanego" i w nim skomponuj zestaw.

te zestawy które wskazałeś są jak "mydło i powidło" właszcza pierwszy - za dużo gatunków roślin w za małych ilościach egzemplarzy.

unikaj przede wszytkim roślin drobnolistnych - brzanki będa ci je namiętnie skubać.

możesz się rozejrzeć i wybrać coś z tych gatunków:
zwartki (cryptocoryna)
nadwódki (hygrophila)
blyxa
ceratopteris siliquosa
nurzańce (valisneria)
nurzańce (valisneria)
mikrosoria (na korzeń)
lotos

to są gatunki którym brzanki krzywdy nie zrobią (przetestowane)
kupuj zawsze po kilka egzemplarzy. w kosztach się na pewno zmieścisz.

Emi
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #2 : Październik 07, 2008, 14:09:23 »

Łukasz, mieszkasz kolo Krakowa i pod nosem masz jeden z najlepiej zaopatrzonych sklepów z roślinami jaki powstał w Polsce z zarąbistą, kompetentną obsługą a Ty wymyślasz jakieś kiepskie zestawy niewiadomego pochodzenia. Przejedź się do sklepu roslinyakwariowe.pl na ul.Młyńską bodajże. Tam kupisz wszystko co Ci potrzeba i jeszcze sobie pooglądasz co kupujesz i dowiesz się co i jak.

Pozdrawiam,
Emi

Górnośląskie Stowarzyszenie Akwarystów - www.gsa.org.pl

Małe jest piękne... ale w większym ryby czują się lepiej.
sqwara
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #3 : Październik 07, 2008, 21:18:48 »

Oż ja nie mogę Cheesy na tą stronę wchodziłem z sto razy Cheesy ale nigdy nie przeczytałem gdzie sklep jest Cheesy to jak tylko dostanę wolne w pracy jadę tam Cheesy

Tylko te ceny mnie przerażają Sad
« Ostatnia zmiana: Październik 07, 2008, 21:21:26 wysłane przez sqwara » Zapisane

szymonw
Super aktywny

« Odpowiedz #4 : Październik 07, 2008, 21:54:38 »

wcale nie wychodzi tak drogo. z jednego koszyka masz zwykle kilka roślin. jeśli są to kupuj rośliny rataja nie tropica. taniej będzie

Emi
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #5 : Październik 08, 2008, 09:11:38 »

Nie daj się wkręcić w jakieś wymyślate i kolorowe rośliny bo szkoda Twojej kasy. Weź sobie listę roślin, którą Ci tu Szymon przygotował i z tą listą idź do sklepu. Jak będziesz kupował jakiś większy zestaw to poproś też o rabat, jak dobrze zagadasz to powinno Ci się udać coś utargować  Wink

Pozdrawiam,
Emi

sqwara
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #6 : Październik 08, 2008, 14:57:20 »

spoko rabat to już negocjuje a koleś jeszcze nie wie co chce, narazie przez e-maila ale ponoć jak kupie roślinki za 100zł to mam dostać 5% Cheesy czyli może coś tego będzie. Narazie czekam na moją pokrywę co kumpel mi robi. Problem w tym że pojechał w delegacje i będzie za tydzień:/ a nie chce sam robić bo kumplowi płazę 100zł za wsio bez świetlówek. więc raczej nie przepłacam ?

Emi
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #7 : Październik 08, 2008, 15:00:48 »

To zależy z czego jest ta obudowa Smiley

Pozdrawiam,
Emi

sqwara
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #8 : Październik 09, 2008, 15:44:37 »

Aluminium, kumpel pracuje w fabryce która robi konstrukcje z aluminium i robi mi to na "fuche" mi zostaje podpiąć wszystko w obudowie i włożyć oświetlenie Cheesy

Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: