Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Piasek Kwarcowy czy nie za drobny  (Przeczytany 1141 razy)
Goldenfm
Nowy
*

« : Wrzesień 20, 2008, 18:40:05 »

Cześć Wszystkim
Dopiero zaczynam przygode akwarystyczną.
Dostałem w spadku po koledze akwarium 200L a na waszym forum przeczytałem, że najlepsze podłoża (z tańszych) to bazalt i piasek kwarcowy.
Chwilowo mam dostęp do piasku kwarcowego o grubości takiej jak piasek na pustyni czy na naszej plaży (można go nazwać typ mączka).
Z wiązku z tym pytanie, czy on nie jest zbyt drobny?
i pytanie nr 2 czy jeśli nie jest zbyt drobny to czy musze wpuszczać slimaki do jego spulchniania?
Za porady z góry dziękuje a kolejne pytania w drodze Smiley
Misquamacus
Super aktywny

« Odpowiedz #1 : Wrzesień 20, 2008, 18:55:27 »

Zależy co ma na nim rosnąć i co w tanku żyć

>>>>>>>>www.bojownik.pl<<<<<<<<<
>>>>>>>>   www.fawa.pl  <<<<<<<
Goldenfm
Nowy
*

« Odpowiedz #2 : Wrzesień 20, 2008, 19:20:14 »

Docelowo myśle o krewetkarium z korzeniami, mchami i roślinkami ale chwilowo będzie to tylko akwarium dojrzewało z roślinami zakupionymi na allegro trawki i inne zielsko które polecacie na tym forum Smiley.
Ale pytanie dotyczy piasku bo może zamiast krewetek będą tam pływać rybki jakieś neonki lub proporczykowce.
mario27-28
Super aktywny

« Odpowiedz #3 : Wrzesień 20, 2008, 19:36:15 »

Ja bym raczej nieryzykował z piaskiem i zakupił drobny żwirek kwarcowy.Niewidać na nim nieczystości i rośliny lepiej się ukorzeniają i rosną.Pozatym powstają w nim strefy beztlenowe.Proponował bym zrobienie czegoś w styku plaży z piasku z przodu akwarium,albo po kturymś z boków.

Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: