Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Problem z roślinami  (Przeczytany 2390 razy)
nemezis
Nowy
*

« : Wrzesień 02, 2008, 22:39:01 »

witam wszystkich Mój zbiornik ma 1tydzien(ze względu na restarty w sumie związane z tym samym problemem) Jego opis jak i parametry(zmierzone po 1 podmianie) znajdziecie pod adresem http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php?topic=16975.0

A teraz problem otóż pojawiły mi sie cos takiego jak na zdjeciach  prosze o pomoc jak to usunąć(słyszałem ze moze pomóc zielona herbata)

Nawoże zbiornik sera flornette+ floreplus+co2+ pg classic tylko po podmianie +codziennie 1 ml pgmacro i ferro+

karmienie   rano 1/2 kostki mrozonej ochotki odlana woda + fishtamin
                wieczorem pokarm płatkowy (tetra rubin i vipan) tabletki dla kirysów

oświetlenie  2x 14w +odbłyśniki(aqua glo +pro glo)  świece rano od 8.30 do 10.00

i póżniej od 17.30  do 23.15

obsada taka sama

teraz zdjęcia

-to czerwone to ochotka

powiedzcie co robic bo na 4 restart nie mam siły

« Ostatnia zmiana: Wrzesień 02, 2008, 22:40:52 wysłane przez nemezis » Zapisane

szymonw
Super aktywny

« Odpowiedz #1 : Wrzesień 02, 2008, 22:56:06 »

masz po prostu przenawożony baniak i fo w fazie dojrzewania. do tego pokaźna obsada, i w sumie skąpa roślinność. no i baniak zagloniony to efekt.

Mechanic
Super aktywny

« Odpowiedz #2 : Wrzesień 02, 2008, 23:52:28 »

Za duzo nawozow. Zostaw tylko CO2 i obserwuj. Jak zgina to mozesz dodawac Florenette A. Zielona herbata moze pomoc, 1 lyzka stolowa lisci na 100l wody i zalewasz te liscie ciepla (nie goraca) woda i wlewasz wywar (bez lisci) do akwa. Cool
owlman
Super aktywny

« Odpowiedz #3 : Wrzesień 03, 2008, 05:52:51 »

Jak na niedojrzaly baniak za duzo roznorodnych pokarmow oraz za wysokie No3,Po4,KH. Zrezygnuj na razie z mrozonek i podawaj mniej suchego. Tak jak poprzednicy uwazam ,ze za duzo ryb i nawozow. Dopiero tydzien i juz nawozenie w pelnej gamie -niedobrze.
andrzej72
Super aktywny

« Odpowiedz #4 : Wrzesień 03, 2008, 07:16:34 »

Podstawowy błąd - nawożenie "młodego" zbiornika. Pytanie tylko - po co? W takich przypadkach restarty nic nie pomogą. Baniak najpier musi się ustabilizować (w miarę) a dopiero potem, obserwując rośliny można zacząć go nawozić i to delikatnie na początku.
Proponuję węgiel aktywny do filtra aby wyciągnąć z wody nawozy, dużo pistii do zbiornika (to też niezłe pożeracze nawozów) i dosadzić szybko rosnące rośliny. Ponadto jakieś podmiany wody - częste i w ilości 15%. No i obsada... Tylko dlaczego ryby już pływają (baniak ma dopiero tydzień)? I z zieloną herbatą to ja bym się nie bawił - podobno ryby nie za dobrze reagują na ten wynalazek.

szymonw
Super aktywny

« Odpowiedz #5 : Wrzesień 03, 2008, 09:18:23 »

I z zieloną herbatą to ja bym się nie bawił - podobno ryby nie za dobrze reagują na ten wynalazek.
herbata zawiera pomiędzy 17 a 20% garbników pochodzących ze związków humusowych (fulwokwasów o ile pamiętam) więc w odpowiedniej dawce (stężeniu w roztworze wody) ma dobry wpływ i na rośliny (kwasy humusowe wiążą się z niektórymi pierwiastkami typu żelazo, mangan, przez co czynią ich formę występowania dostępną dla roślin) i na ryby (ogólna kondycja, tarło niektórych gatunków),  prowadzi też do obniżenia odczynu wody. szkopuł w tym by stężenie związków humusowych w roztworze wody nie było zbyt duże. nie pamiętam jakie stężenia są pożądane ale nie będę teraz szukał bo i tak nie ma jak zmierzyć stężenia humusów w wodzie. można określić ich stężenie w przybliżeniu na podstawie barwy wody np: z tego co wiem zabarwienietypowo herbaciane - brązowe - utrzymując się przez dłuższy czas oznacza, że stężeniukwasów humusowych jest jużtoksyczne dla roślin. nawiasem mówiąc często stosuje się je w biotopach czarnych wód tylko po jakie licho akwaryści sadzą w takich baniakach rośliny. 

w gotowych preparatach stężenia/ dawki są zalecane na litraż zbiornika i nie należy ich przekraczać. natomiast z wyciągiem z herbaty jest problem. pewno któś (jakiśchemik) to kiedyś wyliczył że na 100L wywar trzeba przyrzadzić z łyżki stołowej. ale jak widać ta metoda może być równie szkodliwa co skuteczna w zależności od tego czy przedawkujemy czy nie. kwasy humusowe w nadmiernych stężeniach są toksyczne dla roślin.

nie powinno się też stosować preparatów opartych na związkach humusowych przy nadmiernym oświetleniu gdyż pod wpływem energii barwniki w nich zawarte sięwytrącają z roztworu co może prowadzić do zmętnienia wody. no i ostatnia uwaga. skuteczność tego typu preparatów maleje wraz z twardością ogólną wody. przy gh = 8 i wyższym są już mało skuteczne.

P.S. do autora wątku. moim zdaniemzbawienny wpływ herbaty (jak i gotowych preparatów kupnych zawierajacych humusy) w walce z glonami to mit. czytałem kiedyś o doświadczeniach które wskazywały jednoznacznie, że stężenie które ogranicza rozwój glonów musiałoby być na tyle duże, że stałoby się także toksyczne dla roślin wyższych.
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 03, 2008, 09:22:06 wysłane przez szymonw » Zapisane

Emi
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #6 : Wrzesień 03, 2008, 09:24:59 »

Weź pod uwagę, Szymonie, ze zielona herbata posiada w swoim składzie szereg innych substancji które mogą niezbyt dobrze wpływać na ryby w tak dużych stężeniach.

Pozdrawiam,
Emi

Górnośląskie Stowarzyszenie Akwarystów - www.gsa.org.pl

Małe jest piękne... ale w większym ryby czują się lepiej.
szymonw
Super aktywny

« Odpowiedz #7 : Wrzesień 03, 2008, 09:43:26 »

Weź pod uwagę, Szymonie, ze zielona herbata posiada w swoim składzie szereg innych substancji które mogą niezbyt dobrze wpływać na ryby w tak dużych stężeniach.

no właśnie. pytanie "w jak dużych stężeniach?" i na ile fachowo udokumentowany jest przepis, że wywar z jednej łyzki stołowej jest właściwy dla 100L wody?

z tego co wiem wszyscy stosują herbate zieloną, a ta w przeciwieństwie do innych gatunków nie poddawana jest fermentacji co wiąże się z tym, że zwiera więcej składników niż inne. a mamy w niej i teinę i fluor i glin (czyli pierwiastki/związki szkodliwe) i całą masę przeciwutleniaczy. z drugie jstrony, związki hmusowe, ale też herbata ma właściwości bakteriobójcze (na jakie bakterie działa? - przy mojej wiedzy na temat herbaty nic z tego nie wynika).   

P.S.
dlatego ja nie stosuję. lubię wiedzieć "co w trawie piszczy i dlaczego piszczy" a w tym przypadku nie wiem. i dlatego nie polecam. jakktoś mi znajdzie fachowe źródło na temat stosowania herbaty - z wszytkimi "za" i "przeciw" to może zmienię zdanie. a teraz z tą herbatą to mitomania na zasadzie ktoś zastosował i nie zaszkodziło (albo nie zauważył że zaszkodziło) i wyciągnał wniosekżejak nie szkodzi to pomaga. tak samo z glebą. hurra wszyscy kupujemy ziemię z "biedronki". a po dwóch tygodniach "rośliny na glebie wspaniale rosną - kupujcie". taka filozofia domnie nie przemawia.
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 03, 2008, 09:50:34 wysłane przez szymonw » Zapisane

nemezis
Nowy
*

« Odpowiedz #8 : Wrzesień 03, 2008, 10:41:46 »

andrzej72:
Rybki pływają bo jak pisałem były już trzy restarty  za pierwszym razem okazało sie ze mam za małe oświetlenie i zły żwirek (czarny i biały)i padły mi wszystkie rosliny  (oczywiscie baniak stał bez rybek po ok 1 tyg kupiłem rybki) woda robiła się mętna (z powodu przekarmiania-jak sie pózniej okazało) z kolejnymi to samo z tym ze nie miałem co zrobić z rybkami i były juz od początku teraz tez nie mam gdzie ich przetrzymac wiec pływaja(czesc jest tylko chwilowo)

Emi
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #9 : Wrzesień 03, 2008, 13:43:52 »

Jak dla mnie z tą herbatą to trochę dziwna sprawa. Chcąc dodać garbników dodałabym raczej czarną herbatę, np takiego yunana czarnego liściastego a nie zieloną, której kolor pozostawia wiele do życzenia. Choć niestety nie wiem jakie działanie na ryby miałaby czarna herbata. Chyba bezpieczniej zostać przy migdałeczniku czy rodzimych liściach dębu czy buku.

Pozdrawiam,
Emi

Górnośląskie Stowarzyszenie Akwarystów - www.gsa.org.pl

Małe jest piękne... ale w większym ryby czują się lepiej.
nemezis
Nowy
*

« Odpowiedz #10 : Wrzesień 03, 2008, 15:54:00 »

dziekuje wszystkim za pomoc na razie zrezygnuje z herbaty  po prostu przestane nawozić i zrobie czeste podmiany co 3 dni zobacze czy pomoze   

ades
Nowy
*

« Odpowiedz #11 : Wrzesień 09, 2008, 17:37:34 »

Mam podobny problem. Więc się podłączę.
dziekuje wszystkim za pomoc na razie zrezygnuje z herbaty  po prostu przestane nawozić i zrobie czeste podmiany co 3 dni zobacze czy pomoze  
I jak rezultaty?
nemezis
Nowy
*

« Odpowiedz #12 : Wrzesień 12, 2008, 16:40:19 »

zakażone rośliny wyrzuciłem bo nie pomagało   dodałem kilka szybko rosnących i na razie spok zobaczymy co dalej

Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: