Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Woda « Problem z pomarańczową wodą.
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Problem z pomarańczową wodą.  (Przeczytany 7398 razy)
Riczi
Stały użytkownik

« : Lipiec 27, 2004, 17:20:37 »

Mam 80l akwa. z filtrem na 200l akwa., a w nim kupny żwir oraz sztuczne rośliny i nic po za tym oprócz innych przyżądów. Chociaż nie dodaje żadnych preparatów, bo narazie przynajmniej nie musze, daje rybom sprawdzone pokarmy, a woda robi się coraz bardziej pomarańczowa. Nie wiem od czego, ale taka jest. Jak myślicie dlaczego tak jest i co mogłem zrobić źle:?: [/b]

Mam akwa. 83.538l, 6 skalarów, 2 kiryśniki czarnoplame, liposarcus multiradiatus - plecostomus, mieczyk czerwony, 2 gupiki, 7 neonów inessa, żabka - karlik szponiasty oraz 2 ampularie. Hodowcą jestem od roku. Mam 16 lat. Urodziły się młode skalary
tomeek7
Bywalec

« Odpowiedz #1 : Lipiec 27, 2004, 17:33:32 »

a czy podmieniasz wode co tydzien lub co dwa tygodnie

...::: 126 litrów :::... zmiana obsady
...:::25 litrów :::...Mała Tanganika
mdramski
Super aktywny

« Odpowiedz #2 : Lipiec 27, 2004, 17:51:58 »

Przede wszystkim natychmiast wywal te sztuczne rośliny i posadź naturalne. Rośliny oprócz funkcji dekoracyjnej pełnią niezastąpioną rolę w procesie oczyszczania wody w akwarium. Druga sprawa - przepłukałeś dobrze ten żwir ?
Riczi
Stały użytkownik

« Odpowiedz #3 : Lipiec 27, 2004, 17:56:40 »

żwir przepłukałem bardzo dobrze. a wode podmieniam co dwa tygodnie.

Mam akwa. 83.538l, 6 skalarów, 2 kiryśniki czarnoplame, liposarcus multiradiatus - plecostomus, mieczyk czerwony, 2 gupiki, 7 neonów inessa, żabka - karlik szponiasty oraz 2 ampularie. Hodowcą jestem od roku. Mam 16 lat. Urodziły się młode skalary
mdramski
Super aktywny

« Odpowiedz #4 : Lipiec 27, 2004, 17:57:44 »

To podmieniaj tą wodę co tydzień, czyść regularnie wkłady do filtra i... szybko załatw normalne rośliny !!!!!!!!!!!!!!!
Riczi
Stały użytkownik

« Odpowiedz #5 : Lipiec 27, 2004, 18:01:20 »

Właśnie też o tym myślałem. Wywale sztuczne i kupie żywe. Może któraś sztuczna roślina była felernie wyprodukowana. Dzięki piękne.

Tomlsv
Super aktywny

« Odpowiedz #6 : Lipiec 27, 2004, 18:16:51 »

A może masz jakieś korzenie w akwarium? Tzn gałęzie z drzew, one potrafią tak barwić wodę.

http://akwarium.cdi.pl/avataranim.html  avatary (zdjęcia/obrazki pod nick) na forum !
Jak komuś nie działa to dodać www do adresu.
Riczi
Stały użytkownik

« Odpowiedz #7 : Lipiec 27, 2004, 19:41:19 »

nie mam żadnych korzeni. tylko to co wypisałem wcześniej

mdramski
Super aktywny

« Odpowiedz #8 : Lipiec 27, 2004, 20:10:54 »

Może masz kolorowy żwir ? On często barwi wodę. Weź go trochę do słoika, zalej wodą i poczekaj. Te sztuczne roślinki - któraś też może farbować jak mówiłeś przedtem. Jest jeszcze pokarm, ale tu raczej nie widzę możliwości odbarwień wody jeśli karmi się prawidłowo.
Riczi
Stały użytkownik

« Odpowiedz #9 : Lipiec 27, 2004, 20:24:58 »

Karmie je tym co zawsze, a żwir mam też ten co zawsze. a zawsze nie miałem takiej wody, bo miałem bardzo czyściutką. nie zawsze też miałem sztuczne rośliny. to one zrobiły zupe pomidorową.

A-smi
Robert
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #10 : Lipiec 27, 2004, 20:26:35 »

A moze przekarmiasz ryby pokarmem suchym (platki, granulat) koloru czerwonego. Pokarm wpada w zwir i moze zabarwia wode.
Odmulasz dno przy podmianie wody?

pozdrawiam
asmi
Riczi
Stały użytkownik

« Odpowiedz #11 : Lipiec 27, 2004, 20:30:28 »

robie wszystko to samo od dużo kiedyś. wtedy miałem czystą. teraz mi się wszystko zaczęło układać w głowie, że jak kupiłem rośliny sztuczne to po tygodniu woda zaczęła się zmieniać na pomarańczową. chyba jutro je wszystkie usune. Albo poczekam jak będę zmieniał wode, żeby nie narazić ryby na stres. A teraz wode mam przezroczysto pomarańczową.

A-smi
Robert
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #12 : Lipiec 27, 2004, 20:36:32 »

Skoro uwazasz, ze to od sztucznych roslin, ti jak pisali inni, usun je i posadz gdzies w ogrodku. Tam pobeda dluzej. Kaczki ich nie zjedza Cool  :lol: .

pozdrawiam
asmi
Tomlsv
Super aktywny

« Odpowiedz #13 : Lipiec 28, 2004, 15:17:26 »

A nie masz tam w ogóle roślin prawdziwych ?? Jeśli nie to pomarańczowa woda wzieła sie z nierozłożonych produktów przemiany materii, czyli rybich kupek i siuśków.

http://akwarium.cdi.pl/avataranim.html  avatary (zdjęcia/obrazki pod nick) na forum !
Jak komuś nie działa to dodać www do adresu.
atusia
Stały użytkownik

« Odpowiedz #14 : Lipiec 28, 2004, 18:41:54 »

Cytat: Tomlsv
A nie masz tam w ogóle roślin prawdziwych ?? Jeśli nie to pomarańczowa woda wzieła sie z nierozłożonych produktów przemiany materii, czyli rybich kupek i siuśków.

Pięknie to ująłeś Tomlsv :wink:  :lol:

Pozdrawiam Beata

240l-paletki
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: