Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: 1 [2]
  Drukuj  
Autor Wątek: Kulki mchu..  (Przeczytany 9204 razy)
Mechanic
Super aktywny

« Odpowiedz #15 : Wrzesień 05, 2008, 19:16:55 »

Właśnie w tych miejscach pojawiły mi się na szybach zielone kropki glonów. Pojawiały się mimo czyszczenia czyścikiem. O dziwo, gdy zlikwidowałam "kulki" problem zniknął.

Moze to byl jakis sposob ich rozmnazania? Roll Eyes
matka siedzi z tyłu
Super aktywny

« Odpowiedz #16 : Wrzesień 05, 2008, 20:29:57 »

Raczej zbyt słabe oświetlenie i być może brak oczyszczania gałęzatki, na której zbierają się różne brudki.

ʎɐqǝ uo pɹɐoqʎǝʞ ɐ ʎnq ı ǝɯıʇ ʇsɐן ǝɥʇ sı sıɥʇ
lauri24
Super aktywny

Power^^

« Odpowiedz #17 : Wrzesień 05, 2008, 20:37:13 »

wcześniej na mojej gąłęzatce zauważyłam kropki jakby ikre (myślałam że to danio ją złożyły Tongue ) ale ku mojemu zdziwieniu po dotkinięciu gałęzatki jajeczka "schowały się" w środku gałęzatki...czy ktoś wie co to mogło być Huh
z góry dzięki...

112l. Ogólne
30l.- Gupiki, platki
matka siedzi z tyłu
Super aktywny

« Odpowiedz #18 : Wrzesień 05, 2008, 20:41:31 »

Wypławki?

lauri24
Super aktywny

Power^^

« Odpowiedz #19 : Wrzesień 05, 2008, 20:53:26 »

Ble...a co to za ślimaczysko...to  coś szkoodzi w akwa?? już tego nie mam ale jakby to się miało powtórzyć...a w wikipedii nie napisali za dużo...

112l. Ogólne
30l.- Gupiki, platki
Mechanic
Super aktywny

« Odpowiedz #20 : Wrzesień 05, 2008, 21:14:30 »

Ble...a co to za ślimaczysko...to  coś szkoodzi w akwa?? już tego nie mam ale jakby to się miało powtórzyć...a w wikipedii nie napisali za dużo...

Wyplawki to robaki, ktore czesto wystepuja w naturalnych zbiornikach. Osiagaja zwykle kilkanascie mm dlugosci. Moga byc biale, zolte, rzadziej brunatne lub czarne. Odzywiaja sie drobnymi zwierzetami wodnymi. Jaja skladaja w trwalych kokonach. Swietnie sie regenaruja, z kazdej wiekszej czesci moze wyrosnac nowy robak... Mozna je zawlec do akwa z pokarmem lub roslinami. Moga wyjadac ikre, atakowac narybek i konkuruja o pokarm z mlodymi rybkami.

Mozesz je zwabic poprzez umieszczenie drobno posiekanego i dobrze wyplukanego miesa w akwarium. Owin je w gaze i wloz wieczorem do wody. Po kilku godzinach wyciagasz "pulapke" oblepiona wyplawkami. Robisz to codziennie przez kilkanascie dni a potem kilka razy w ciagu tygodnia zeby wylowic swiezo wyklute robaki. Powinno pomoc, choc moze ci to troche zanieczyscic wode.
Undecided papa
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 05, 2008, 21:18:57 wysłane przez Mechanic » Zapisane
matka siedzi z tyłu
Super aktywny

« Odpowiedz #21 : Wrzesień 05, 2008, 21:20:43 »

Mozesz je zwabic poprzez umieszczenie drobno posiekanego i dobrze wyplukanego miesa w akwarium. Owin je w gaze i wloz wieczorem do wody. Po kilku godzinach wyciagasz "pulapke" oblepiona wyplawkami. Robisz to codziennie przez kilkanascie dni a potem kilka razy w ciagu tygodnia zeby wylowic swiezo wyklute robaki. Powinno pomoc, choc moze ci to troche zanieczyscic wode. Undecided papa
Lepiej jest włożyć mięso do małego słoiczka, wylot zatkać watą perlonową, postawić na żwirku do góry dnem i zostawić tak na 2-3 godziny. najlepiej po ciemku.
Przy ta skonstruowanej pułapce woda się nie zanieczyści, ryby się nie dobiorą do mięsa, a przy wyciąganiu  wypławki nie pospadają z powrotem do akwarium.

lauri24
Super aktywny

Power^^

« Odpowiedz #22 : Wrzesień 05, 2008, 21:44:16 »

aha ok...już tych robaczków nie mam za to przypałętała się rybia ospa  Undecided jak narazie to lecze intchiosanem czy jakoś tak Undecided ...

112l. Ogólne
30l.- Gupiki, platki
Strony: 1 [2]
  Drukuj  

Skocz do: