Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Choroby « Mam problem z ryką o nazwie "MRUK PETERSA" POMOCY
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Mam problem z ryką o nazwie "MRUK PETERSA" POMOCY  (Przeczytany 1855 razy)
anielamirek
Nowy
*

« : Sierpień 31, 2008, 19:41:49 »

Witajcie.Mam problem z Mrukami Persa.Miałam już jednego miejszego a ostatnio dokupiłam jeszcze jednego ale jak sie okazała 2 razy większego od tego którego miałam wcześniej.Woda miała odpowiednie parametry,ale ostatnio musiałam zastosować troche chemii ponieważ pojawiły sie "bakterie z filtra".Zastosowałam FILTR STARTER(to angielska nazwa ponieważ mieszkam w Anglii)Rybki są "osowiałe"Karmie je mrożonymi robakami.Zmieniłam filtry(są dwa) i niewiem teraz czy są chore czy poprostu są takie w dzień.Prosze o pomoc i z góry dziękue.
« Ostatnia zmiana: Sierpień 31, 2008, 20:00:19 wysłane przez anielamirek » Zapisane
Grajewiak
Global Moderator
Super aktywny

Dariusz

« Odpowiedz #1 : Sierpień 31, 2008, 20:29:32 »

Moim zdaniem rybki sa takie w dzien poniewaz glownie posuszaja sie w nocy.
Dla pewnosci podaj parametry wody.
ostatnio musiałam zastosować troche chemii ponieważ pojawiły sie "bakterie z filtra".
Mozesz wyjasnic?

GG 12591627
"Niedoświadczony daje wiarę każdemu słowu, lecz roztropny rozważa swe kroki" Prz 14:15

160l na ziemi!
anielamirek
Nowy
*

« Odpowiedz #2 : Wrzesień 01, 2008, 00:05:37 »

Dziękuje za odpowiedź.Co do tej "chemii"-w sklepie zoologicznym kupiłam starter na wykrywanie bakterii szkodliwych dla rybek.Na początek musiałam sprawdzić czy te bakterie są w akwarium po przez załączone w starterze tabletki które rozpuszczałam w 10 ml pojemniczku,no i niestety były i to w bardzo wysokim stężeniu ponieważ woda sie zabarwiła na najciemniejszy kolor.W opakowaniu j.w była zawiesina którą się wlewa do akwarium co 48 godzin która w znaczny stopniu likwiduje większość bakterii.Po tygodniu sprawdziłam jeszcze raz wode i było wszystko ok.A parametrów wody niemoge podać ponieważ zanosiłam próbke wody do slepu zoologicznego gdzie zrobiono wszystkie testy wody i powiedziano mi że woda jest odpowiednia dla tego gatunku ryby.A ph wody kontroluje co tydzień,wacha się pomiędz 7,2-7,6.
lukas
Global Moderator
Super aktywny

into U'r eyes my face remains

« Odpowiedz #3 : Wrzesień 01, 2008, 11:22:45 »

ustalmy jedną sprawę - bakterie które rozwijają się w filtrze nie są szkodliwe dla rybek, także chyba coś źle zrozumiałaś. Może po prostu zrobiłaś test na azotany?

anielamirek
Nowy
*

« Odpowiedz #4 : Wrzesień 02, 2008, 11:13:03 »

Kupywałam tester na szkodliwe bakterie w akwa.Niwiem dlaczego ale tak tu jest napisane.Dokładnie "w tłumaczeniu na Polski" szkodliwe bakterie które sie rozwijają w filtrze.
tedy87
Stały użytkownik

« Odpowiedz #5 : Wrzesień 02, 2008, 11:16:15 »

cos musiało Ci sie pomieszać Smiley podaj dokładnie co kupiłeś
te bakterie są bardzo ważne i muszą być w każdym filtrze...

NI MA MNIE JUŻ TU: (((

anielamirek
Nowy
*

« Odpowiedz #6 : Wrzesień 02, 2008, 11:22:40 »

Ale klapa.Masz racje.Dopiero przeczytałam co jest napisane drobnym druczkiem.Jest to tester na azotany.Sorki za nieporozumienieAle dalej niewiem co z tą wodą.Jak obniżyć te azotany?Jeszcze raz sorki
tedy87
Stały użytkownik

« Odpowiedz #7 : Wrzesień 02, 2008, 11:55:33 »

a to łatwo Smiley co 3 dni podmiana wody 15-20% procent + bakterie bio kultury nitrivec Smiley

NI MA MNIE JUŻ TU: (((

anielamirek
Nowy
*

« Odpowiedz #8 : Wrzesień 02, 2008, 12:34:34 »

dzięki bardzo za pomoc.Mam nadzieję że sie uda.Jak by coś sie działo nie tak jak powinno być to napewno się do ciebie zgłosze.Pozdrowienia
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: