|
mdramski
|
 |
« Odpowiedz #15 : Lipiec 18, 2004, 15:40:06 » |
|
Dokupienie zbrojnika i podmiana wody nie wpłyną na Twoje glony. Z oświetleniem warto spróbować. No i w miarę możliwości usuwaj te glony mechanicznie.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
merritt
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #16 : Lipiec 18, 2004, 16:40:40 » |
|
słyszałem o obniżeniu poziomu azotanów w wodzie przez częstą wymianę. a co do zbrojników to tak nie do walki z glonami ale ogólnie do utrzymywania czystości w akwarium bo jeden to chyba trochę mało na 64l.
|
|
|
|
|
|
64l. 2 bocje wspaniałe, 3 molly's, parka gurami złotych, parka ramirez, parka prętników karłowatych, zbrojnik niebiestki, 3 sumiki szkliste, 5 otosków, dwie ampularie
|
|
|
|
mdramski
|
 |
« Odpowiedz #17 : Lipiec 18, 2004, 16:45:45 » |
|
Masz rację - to właśnie jest celem podmiany. Z tego nie wolno rezygnować. Podmiana jednak nie eliminuje glonów niestety. To trzeba robić mechanicznie, ewentualnie wspomóc się odpowiednimi rybkami czy innymi stworzeniami. Można jeszcze walczyć chemią, ale szkoda zwierząt w akwarium. Lepiej wyeliminować przyczynę powstawania glonów niż truć ryby. Właśnie wszystkie glonojady i inne ryby denne będą wrażliwe na chemiczne zwalczanie glonów i ślimaków.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
merritt
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #18 : Lipiec 18, 2004, 20:01:36 » |
|
ampularie już wzięły się do roboty. ze ścianek trochę zeskrobałem i wyciąłem dwa liście rośliny. i tak rośnie tak szybko, że od czasu do czasu muszę to robić. po drodze okociła się molinezja. dzieje się dziś dużo w moim akwarium 
|
|
|
|
|
|
64l. 2 bocje wspaniałe, 3 molly's, parka gurami złotych, parka ramirez, parka prętników karłowatych, zbrojnik niebiestki, 3 sumiki szkliste, 5 otosków, dwie ampularie
|
|
|
|
michał
|
 |
« Odpowiedz #19 : Lipiec 19, 2004, 10:25:49 » |
|
W magazynie akwarium w numerze 3 z roku 2002 jest artykuł jak w naturalny sposób zwalyczyć glony :wink: są tam wszystkie glony i metody walki z nimi
|
|
|
|
|
|
Błądzić to rzecz ludzka!?!
|
|
|
|
mdramski
|
 |
« Odpowiedz #20 : Lipiec 19, 2004, 14:25:01 » |
|
michał, a masz może możliwość zeskanowania tego i przesłania mailem ? Byłbym niezwykle wdzięczny  Pozdr.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Inka
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #21 : Lipiec 20, 2004, 12:16:58 » |
|
Michał ja także prosiłabym o skana. ( fenix@simplusnet.pl). Czytam i czytam bo mam również problem z glonami, tylko że jakość seceptycznie patrzę na kosiarki. Mam akwarium z pyszczakami i jakoś nie wiem, nie pasują mi.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
merritt
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #22 : Lipiec 20, 2004, 15:13:17 » |
|
te ampularie są bardzo skuteczne i pracowite także myślę, że możesz spróbować. zjadają glony nawet z listków mniejszych od nich, są skuteczne i dokładne.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Inka
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #23 : Lipiec 21, 2004, 06:21:10 » |
|
ślimaczki są dobre ale czy moje pysie nie potraktują ich jako pokarm?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
MANIEK
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #24 : Lipiec 25, 2004, 18:38:00 » |
|
hejka!! mam pyt. co do glonów! jezeji ja mam około 10 glonojadów ok. 5-7cm. czy one sobie dobrze beda radzic z atakiem glonów??? akwe mam 3 miesiace i nie zauwazyłem do tej pory glonow!! ale wczesnieej glonków miałem 20 ponad tylko ze jak sie pokleiłe do szyb to innych rybci nie było widac!! pozdro!!! :lol:
|
|
|
|
|
|
240- paletkarium:)
|
|
|
|
michał
|
 |
« Odpowiedz #25 : Lipiec 25, 2004, 20:27:18 » |
|
Ok postaram się morze się uda ponieważ niemam najlepszego skanera :lol: ale powinno przejść czytelnie :wink:
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
michał
|
 |
« Odpowiedz #26 : Lipiec 25, 2004, 21:03:43 » |
|
już wysłałem :wink:
|
|
|
|
|
|
|
|
|
White Elk
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #27 : Lipiec 27, 2004, 19:40:21 » |
|
ja bym tez prosila o ten skan : pliiiiiiiiiiiiiiiiiiiiis :-) yvonnemic@poczta.fm
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
mdramski
|
 |
« Odpowiedz #28 : Lipiec 27, 2004, 19:50:12 » |
|
już wysłałem :wink: Do mnie jakoś nie dotarło, a prosiłem  Ponawiam prośbę i z góry dziękuję  MANIEK - przesadzasz z tą ilością glonojadów (rozumiem, że o zbrojnika niebieskiego chodzi). Na ilość glonów to raczej nie będzie miało wielkiego wpływu.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
michał
|