Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: OSPA i jej skutki??  (Przeczytany 4971 razy)
MariuszW
Stały użytkownik

« : Listopad 20, 2008, 21:56:46 »

Witam wszystkich

Zaczne od tego ze w sobote wieczorem zauwazylem biale kropki na jednym z 3 gupikow jako ze jestem poczatkujacym akwarysta poczytalem poszukalem i ...ospa wczesniejsze objawy tzn ocieranie tez byly ale ze czlowiek "ciemny" i niedoswiadczony to nie wiedzialem jake benda skutki tego ocierania, na domiar zlego w piatek kupilem nowe rybki 5 razbor klinowych 2 kiryski i kosiarke. Po zdiagnozowaniu ospy zaczolem powoli podnosic tem. do 30 (nie wiem czy nie za szybko bo w przeciagu 2 dni o 5 stopni) i w niedziele udalem sie po  lek na ospe a ze mieszkam w angli to zadnego z "wyczytanych" na polskich forach preparatu nie znalazlem wiec zkupilem tutejszy lek o nazwie "white spot control" jest to ciemno zielona ciecz o takim skladzie

-malachite green 4%
-acriflavine 0.005%
-quinine sulphate 0.004%

Zastosowanie 1ml na 9l wody po 48H dawke powtozyc,po nastepnych 48h podmienic 10% wody i dawke powtozyc, o zmianie temp nic niema dlatego postanowilem zmniejszyc temp do 28 bo balem sie ze zaszkodzi rybkom.A wiec niedziela pierwsza dawka leku zauwazylem biale kropki na neonku, gupiczka z kropkami zrobila sie osowiala i zaczela sie izolowac, poniedzialek temp 30 pozostale dwa gupiki troche osowiale kropki na drugiej samicy, wtorek powolne zmniejszanie temp i druga dawka leku jedna razbora zaczela sie izolowac brak oznak ospy, gupiki coraz bardziej osowiale choc oznaki ospy (kropki) zaczely ustepywac (plywanie w miejscu przy powierzchni albo przysiadywanie na dnie), sroda dwa gupiki samiec i samica martwe:  Cry razbora zachowuje sie dokladnie jak gupiki i odizolowala sie calkowicie od reszty reszta rybek w miare "normalna" aktywne, pobieraja pokarm, karmie 2 razy dziennie malymi porcjami teraz raz dziennie...zdecydowalem sie na 10% podmiany w srode woda 24h odstana i napowietrzana...czwartek (dzis) razbora niezyje  Cry po wylowieniu zauwazylem jakby czerwona plamke na brzuchu mozna by powiedziec dziure?? ale zaaplikowalem nastepna dawke leku bo na neonku nadal widze biale kropki....ocala gupiczka pozbyla sie kropek zrobila sie zywsza i do tego sie okocila 2 male gupiczki plywaja....na sobote planuje kolejana podmiane 10%wody i wegiel aktywny do filtra niewiem czy ten lek im nie zaszkodzil?? a nie chcialbym ich "truc" dalej...mam nadzieje ze do tego czasu ospa minie???

obsada
1 gupik samiczka +(2 niezyja)
2 male gupiczki ok 2tyg
2 male gupiczki 1-2 dniowe
3 neonki
4 razbory klinowe +(1 niezyje)
2 kiryski
1 kosiarka
1 glonojad
akwarium 60l twardosc wody 10 PH 7 NO3 15-20 NO2-0 tyle wiem akwa silnie napowietrzane oswietlenie 15w neonowka (nie za malo??)

Co jeszcze moge zrobic i jaka mogla byc przyczyna zgonu rybek?Huh ospa czy cos innego??? Gdyby to bylo jakies paskudztwo to czy nie powinny pasc wpierw te mlode gupiczki??
Acha i mam jakby "kurz" w wodzie  co moze byc tego przyczyna???

Sorki ze sie tak rozpisalem ale chcialem jakos naswietlic sprawe... i z gory dziekuje za jakiekolwiek rady i porady Good !
lukas
Global Moderator
Super aktywny

into U'r eyes my face remains

« Odpowiedz #1 : Listopad 21, 2008, 01:57:24 »

takie podnoszenie i obniżanie temperatury jest bardzo niezdrowe dla ryb, zwłaszcza w czasie leczenia. trzeba było się trzymać tych 30 stopni. twój lek to klasyczna zieleń malachitowa i zastosowana zgodnie z instrukcją powinna pomóc. w czasie leczenia nie stosuj węgla.
Jeśli po kuracji jeszcze jakieś ryby będą wykazywać oznaki chorobowe to podmień 50% wody i zastosuj 150% dawki leku.

MariuszW
Stały użytkownik

« Odpowiedz #2 : Listopad 21, 2008, 16:54:49 »

No niestety czlowiek uczy sie na bledach nastepnym razem bende ostrozniejszy...czy takie 150% dawki leku nie zaszkodzi rybkom?? i jak dlugo miala by trwac jeszcze ta kuracja?

I jeszcze jedno pytanie troche nie na temat czy wode na podmianke mozna trzymac w plastikowych baniakach 5l i czy moga byc zakrecone?
Grajewiak
Global Moderator
Super aktywny

Dariusz

« Odpowiedz #3 : Listopad 21, 2008, 20:02:04 »

I jeszcze jedno pytanie troche nie na temat czy wode na podmianke mozna trzymac w plastikowych baniakach 5l i czy moga byc zakrecone?
W baniakach raczej mozesz ale jak ma Ci odparowac to co ma odparować w zakreconym pojemniku?? Musi być otwarte!

GG 12591627
"Niedoświadczony daje wiarę każdemu słowu, lecz roztropny rozważa swe kroki" Prz 14:15

160l na ziemi!
MariuszW
Stały użytkownik

« Odpowiedz #4 : Listopad 21, 2008, 21:03:43 »

No jasne przeciez jak niby ten chlor i i nne zwiazki mialy odparowac Embarrassed chyba ta walka z ospa troche mnie zacmila....niestety jeden neonek ciagle jest zakropkowany Cry i jakis taki wysuszony??choc pobiera pokarm ...chyba bende musial przedluzyc kuracje..

znalazlem taki artykul do poczytania .....moze ktos to stosowal - stosuje i z jakim skutkiem?

http://www.elem.internetdsl.pl/akk/artykuly/chrzan.html
Mate2360
Nowy
*

« Odpowiedz #5 : Listopad 23, 2008, 15:31:13 »

Kupiłbym na twoim miejscu jeszcze Lek w sklepie Zoologicznym
"Ichtiosan" z Tropicala Odkaża wodę,zwalcza bardzo niebezpiecznego pasożyta kulorzęska Ichthyophthirius Multifiliis wywołującego Rybią Ospe"Ichtio" Stosowałem już ten preparat i pomógł więc ci też powinien pomóc;)

Jak zakupisz ten lek temperatura jaką  masz stosować podczas  kąpieli która trwa od 3 do 12 dni lub dłużej to 25-30 stopni;]
« Ostatnia zmiana: Listopad 23, 2008, 15:35:05 wysłane przez Mate2360 » Zapisane
lukas
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #6 : Listopad 23, 2008, 18:00:35 »

w niedziele udalem sie po  lek na ospe a ze mieszkam w angli to zadnego z "wyczytanych" na polskich forach preparatu nie znalazlem
Cytat: Mate2360
Kupiłbym na twoim miejscu jeszcze Lek w sklepie Zoologicznym
"Ichtiosan" z Tropicala Odkaża wodę,zwalcza bardzo niebezpiecznego pasożyta kulorzęska Ichthyophthirius Multifiliis wywołującego Rybią Ospe"Ichtio" Stosowałem już ten preparat i pomógł więc ci też powinien pomóc;)
czytaj dokładnie temat

asiag
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #7 : Listopad 23, 2008, 18:09:40 »

Miałam juz doczynienia z ospą... ale niestety za późno zauważyłam te białe kropki i połowa rybek mi zdechła:( myślę że ten kurz" to jest kulorzęsek który osiąga nawet wielkość 0,5- 1,5 mm. Więcej informacji znajdziesz na http://pl.wikipedia.org/wiki/Ospa_rybia
lukas
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #8 : Listopad 23, 2008, 21:21:05 »

myślę że ten kurz" to jest kulorzęsek który osiąga nawet wielkość 0,5- 1,5 mm.
nie przesadzasz ?

MariuszW
Stały użytkownik

« Odpowiedz #9 : Listopad 23, 2008, 22:49:05 »

Nie ten kurz to napewno nie kulorzesek Cheesy dolozylem jeszcze filtr gabkowy i po ostatniej podmiance juz jest lepiej......niestety wczoraj padl mi kirysek Cry bez zadnych widocznych objawow wieczorem byl jakis taki osowialy a rano juz niezyl... musze chyba zainwestowac w kropelkowy tester wody bo na paskowym wychodzi wszystko w "normie" ale cos niemam przekonania do do tych paskow..

Kurcze juz sam niewiem co sie dzieje dzis padl 2-gi kirysek wczoraj zrobil sie jakby "dretwy" od polowy nie mogl poruszac pletwa ogonowa i dzis po poludniu jak wrocilem z pracy juz niezyl (rano jeszcze plywal) Cry jak go wyciagalem to jakby pletwa ogonowa mu odpadla??? sprawdzam azatony a tu NO2 prawie 1 mlg/l  Shocked Shocked!!! dobrze ze wczoraj przygotowalem wode na podmiane i dzis zakupilem szczepy bakterii (jakis uzdatniacz razem ze szczepami) i podmienilem ok 40% wody..... zauwazylem jeszcze ze dwie razbory klinnowe maja jakies posklejane pletwy brzuszne.....czy ta przypadlosc moze byc spowodowana skokiem NO2??

Czy nagly skok azotanow mogl byc spowodowany wymarciem tych "dobrych" bakterii poprzez zastosowanie zieleni malachitowej w walce z ospa?? i czy moje postepowanie cos pomoze w zbiciu NO2, czy moze zastosowac jakis chemiczny preparat do zwalczania azotynow??
« Ostatnia zmiana: Listopad 26, 2008, 21:44:14 wysłane przez MariuszW » Zapisane
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: