Janek
Nowy

|
 |
« : Lipiec 16, 2004, 20:49:21 » |
|
Myślałem trochę o tanich wkładach do filtrów. Ciekawe czy potłuczone cegły ceramiczne Porotherm o mikroporowatej strukturze zdałyby egzamin :roll: . Wypala się je z dodatkiem mączki drzewnej, która się spala pozostawiając por (niestety chyba zamknięty). Planuję przetestować taką cegiełkę i napisać o tym. Jeżeli ktoś wie coś na ten temat to proszę o udział w dyskusji. 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Tramal
Global Moderator
Super aktywny

I see You...
|
 |
« Odpowiedz #1 : Lipiec 19, 2004, 11:27:32 » |
|
Ciekawe, nie widzę żadnych przeciwwskazań. Napisz ile taka cegiełka kosztuje. sam chętnie bym spróbował. Pozdrawiam
|
|
|
|
|
|
112,25
|
|
|
Janek
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #2 : Lipiec 19, 2004, 15:41:01 » |
|
cegiełka taka, a raczej pustaczek ceramiczny na pewno nie kosztuje więcej niż 10zł. Problem w tym, że sprzedaje się je w paletach, myślę, że po pojedyńczą sztukę lub odpadki najlepiej wybrać się na budowę domku jednorodzinnego, ten materiał jest dziś bardzo popularny. Super, że dołączasz się do "badań". :lol:
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Tramal
Global Moderator
Super aktywny

I see You...
|
 |
« Odpowiedz #3 : Lipiec 19, 2004, 18:24:30 » |
|
No to pozostaje tylko zapytać ... LUDZIE BUDUJE SIE KTOŚ  Lub nie kup a rzuć pan cegłę. 
|
|
|
|
|
|
112,25
|
|
|
|
Tomlsv
|
 |
« Odpowiedz #4 : Lipiec 21, 2004, 13:43:36 » |
|
Albo tak jak z Symfoni,a robimy zrzutke na palete cegieł 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Tramal
Global Moderator
Super aktywny

I see You...
|
 |
« Odpowiedz #5 : Lipiec 21, 2004, 19:01:35 » |
|
nie ma jak współpraca dla dobra ogółu !  jakoś zdobędzie się takie cegiełki ipotestuje 
|
|
|
|
|
|
112,25
|
|
|
Janek
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #6 : Lipiec 23, 2004, 12:34:48 » |
|
Mam już cegiełkę. Poprosiłem o nią na budowie. Ze wstępnych oględzin wynika że: pieni się po polaniu kwasem, stąd wiadomo że będzie zatwardzać wodę, łatwo ją kruszyć młotkiem bo składa się z cienkich (ok 8mm) przegród, kruszy się po pokruszeniu, tzn odpadają ostre krawędzie, ma istotnie porowatą strukturę, ale żeby to ocenić trzeba zobaczyć. W akwarium jeszcze nie testowałem. Coś mi się wydaje że to jednak nie to, ale może inny badacz będzie odmiennego zdania.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Tomlsv
|
 |
« Odpowiedz #7 : Lipiec 24, 2004, 21:13:56 » |
|
...pieni się po polaniu kwasem, stąd wiadomo że będzie zatwardzać wodę... Eh zatem nadaje sie do stosowania jedynie przy rybkach lubiących bardzo twardą wodę ( okolice 30 Dh ).
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Tramal
Global Moderator
Super aktywny

I see You...
|
 |
« Odpowiedz #8 : Lipiec 29, 2004, 19:34:41 » |
|
u mnie to raczej odpada bp ja myślę o zmiękczaniu wody. nie będę jej zatwardzał kosztem złoża biologiczxnego które mogę zastąpic keramzytem...  Pozdrawiam
|
|
|
|
|
|
112,25
|
|
|
Janek
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #9 : Lipiec 29, 2004, 21:40:14 » |
|
Ja tak samo. Trudno, czasem tak jest z pomysłami, że się nie sprawdzają. 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Tramal
Global Moderator
Super aktywny

I see You...
|
 |
« Odpowiedz #10 : Lipiec 30, 2004, 12:16:45 » |
|
ALe najważniejsze ze "główka pracuje" bo wtedy zawsze jest szansa wymyślić coś na co jeszcze nikt nie wpadł a efekty mogą przerosnąć wszelie oczekiwania 
|
|
|
|
|
|
112,25
|
|
|
|