Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Choroby « Pogrom akwarium!!! POMOCY!!!
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Pogrom akwarium!!! POMOCY!!!  (Przeczytany 2119 razy)
dziarule
Nowy
*

« : Sierpień 19, 2008, 18:09:05 »

Akwa 25l ,grzalka i filtr nie wiem dokladnie jaki ale kupiony w zoologicznym razem z akwarium.
Obsada:4 danio,6 neonów (teraz 2),3 czerwonogłówki (teraz jedna) ,1kirys (teraz 0) ,1glonojad ,1piskorek do tego 3krewetki red cherry
Temp okolo 28^C
Wczesniej uzylam preparatu na glony i wspomagajacy roślinki z TROPICALA

Danio i neonki mialam juz od dawna ,jakis tydzien temu wpuscilam krewetki i piskorka(rybki mialy sie swietnie) po kolejnych 2-3dniach dokupilam glonojada i.. 2 dni temu zauwazylam ze Danio dziwnie sie zachowuje jest niemrawe,takie same objawy zauwazylam u kirysa (lapal zastoje,potrafil przewrócić sie na bok lezec tak przec chwile i kiedy juz myslalam ze nie zyje odplywal)
Rano znalazlam zdechlego neonka (wygladal zdrowo,jakby po prostu zastygl) potem jeszcze jednego i czerwonogłówke, wlalam MFC, pod wieczór kolejny neon jeszcze zyl ale byl noszony z pradem wody,wygladal na niezywego jednak ruszal skrzelami Sad po chwili ten sam objaw zauwazylam u kolejnej czerwonogłówki (prucz noszenia przez prąd wody zkładła sie na dnie)
Postanowilam jak najszybciej przeniesc rybki do zapasowego akwa wlalam odstana wode i przenioslam rybki (kirys i czerwonogłówka juz nie zyly) Do nowego akwa wlalam jeszcze MFC ale juz widze ze Danio kładzie sie na dnie i ledwo podryguje.. SadSadSadSadSadSadSadSadSadSad PROSZE O POMOC
początkująca20
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #1 : Sierpień 19, 2008, 18:18:46 »

Akwarium za małe dla neonkow, danio, glonojada. Ogólnie rzecz biorąc Twoje rybki zdychają przez Ciebie. Zapewniłes im niezłe piekło. Zadna z rybek w Twoim akwa napewno nie miala sie swietnie. 
dziarule
Nowy
*

« Odpowiedz #2 : Sierpień 19, 2008, 18:24:10 »

Od roku mialam Danio i Neonki w mniejszym 15litrowym akwa i jakos nigdy nic im nie bylo(nie stosowalam nawet zadnych uzdatniaczy ani odkażalników) Prosze tylko o pomoc w klasyfikacji choroby a nie w wymadrzaniu sie,poniewaz nie wierze ze przyrost 3 rybek wraz z zwiekszeniem litrarzu o prawie polowe byla mordercza dla rybek,wrecz przeciwnie Sad
« Ostatnia zmiana: Sierpień 19, 2008, 18:26:46 wysłane przez dziarule » Zapisane
owieca
Zainteresowany
**

This is Gangsta Rap motherfuckers

« Odpowiedz #3 : Sierpień 19, 2008, 18:27:13 »

Wiesz tak jak powiedziała początkująca20 to te rybki się męczyły nie dość że te ryby nie nadawały się do takiego akwa to (według mnie przynajmniej) było w nim przerybienie. A co do tego 15l. to może powstrzymam się od komentarza.  Shocked

andrzej72
Super aktywny

« Odpowiedz #4 : Sierpień 19, 2008, 18:30:38 »

Twój problem wynika z Twojej bezmyślności i niewiedzy, przy czym niewiedza nie usprawiedliwia bezmyślności.
Przede wszystkim fatalna obsada i przerybienie. Prawdopodobnie brak podmian wody - przynajmniej nie piszesz żeby takowe były.
Lanie do zbiornika byle co - a MFC to już przesada. Mam wrażenie, że nawet nie wiesz do czego MFC służy.
Generalnie na pomoc już za późno.

matka siedzi z tyłu
Super aktywny

« Odpowiedz #5 : Sierpień 19, 2008, 19:03:10 »

Ale nie musicie naprawdę tak naskakiwać. Można kogoś skrytykować w sposób mniej napastliwy. Poza tym, jak ktos cos źle robi, to trzeba mu pomóc i doradzić, a nie tylko wrzeszczeć na niego.

Dziarule, zastosowanie MFC, czy jakiegokolwiek innego leku, nie wiedząc, co dolega rybom nie było dobrym pomysłem. A biorąc pod uwagę, że przedtem stosowałeś jeszcze inne preparaty, wszystko razem mogło bardziej zaszkodzić niż pomóc.

Ale przyczyna leży niewątpliwie w stanowczo zbyt dużej i niedobranej do wielkości akwarium obsadzie. Ryby zapewne podtruły sie związkami azotu, których masz z pewnością za dużo (świadczą o tym glony, które usiłujesz zwalczać chemią).  Poza tym 28 stopni to dla neonów raczej za ciepło.

Opisz dokładnie jak wyglądają u Ciebie podmiany wody, i jak masz urządzone akwarium (rośliny - ile, jakie -  dekoracje itp.

ʎɐqǝ uo pɹɐoqʎǝʞ ɐ ʎnq ı ǝɯıʇ ʇsɐן ǝɥʇ sı sıɥʇ
dziarule
Nowy
*

« Odpowiedz #6 : Sierpień 19, 2008, 21:16:58 »

Dziekuje za krytykę i porady i na pewno wezme sobie je do serca tym bardziej ze juz mam nauczke...
Co do szczegolow to wode staralam sie podmieniac (5l) co tydzien zdarzalo sie rzadziej (woda ma minimum 3 dni zanim ja wleje). Co do roslin to nazw nie znam ale mam 3 lisciaste i jedna taka co do krewetek dostalam. Żwirek ciemniejszy bo pani w zoologicznym doradzila taki ze wzgledu na pochodzenie rybek. Do tego zameczek i taki wiekszy kamien z otworami.

aha dla osob majacych taka sama sytuacje,od rana a zatem od przemieszczenia ocalalych rybek do nowego akwa ze swierza woda(odstana) jeszcze zadna nie padla,mam nadzieje ze bedzie to skuteczny sposob leczenia zatrucia,w razie gryby jeszcze jakas zdechala odezwe sie..
« Ostatnia zmiana: Sierpień 19, 2008, 21:21:10 wysłane przez dziarule » Zapisane
matka siedzi z tyłu
Super aktywny

« Odpowiedz #7 : Sierpień 19, 2008, 22:44:21 »

Taka rada na przyszłość: w przypadku takiej obsady podmiany wody nie mogą być rzadziej niż co tydzień i chyba dobrze byłoby trochę więcej niż 5l.Przydałoby się też więcej roślin, bo one zużywają związki azotu.

A jak czyścisz filtr?

ʎɐqǝ uo pɹɐoqʎǝʞ ɐ ʎnq ı ǝɯıʇ ʇsɐן ǝɥʇ sı sıɥʇ
lukas
Global Moderator
Super aktywny

into U'r eyes my face remains

« Odpowiedz #8 : Sierpień 19, 2008, 23:21:10 »

Generalnie jeśli masz już przerybiony zbiornik to podmiany powinny być częstsze i większe niż zwykle - to taka żelazna zasada.

PS: początkująca20 - to co zrobiłaś w tym wątku to zwykły spam!!! usunąłem twoje 3 posty nic nie wnoszące do tematu, powinnaś zostać ukarana ostrzeżeniem!

Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: