MANIEK
Stały użytkownik

|
 |
« : Lipiec 23, 2004, 15:59:05 » |
|
Mam problem z podmiana poniewaz na dnie akwy 110 l mam dostc duzo kamieni miedzy nimi sa roslinki i kiedy czyszcze dno to potem musze je poraz 2 sadzic. czy to jest normalne u wszystkich??? czt wy poprostu koło roslinnosci nie czyścicie!!! do czyszczenia stosuje wezyka szyjki butelki i na zasadzie słupa wody!!! dziekuje za wszelkie porady!!! pozdro
|
|
|
|
|
|
240- paletkarium:)
|
|
|
Sebastian
Global Moderator
Super aktywny

|
 |
« Odpowiedz #1 : Lipiec 23, 2004, 17:18:08 » |
|
... kiedy czyszcze dno to potem musze je poraz 2 sadzic... Tzn. że twoje rośliny nie mają korzeni ? Jakie to rośliny ? Nie czyszcze dna przy każdej podmianie, przeważnie jest to raz na m-c, ale jeszcze mi się nie zdażyło żeby rośliny wypłynęły, przy tych ze słabszym systemem korzeniowym robie to bardziej delikatnie.
|
|
|
|
|
|
 385 l - dyskowce
|
|
|
MANIEK
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #2 : Lipiec 23, 2004, 17:49:21 » |
|
niektóre z roslinek niestety ni maja korzeni wiec je zawijam w takie specjalne jakby waciki dostepne w zoologach. a dokładnych nazw to niestety nie znam:( . ja zawsze czysciłem dno! dobrze ze jest to zbedne!! acha jeszcze cos- jezeli mam ułozona "piramidke" z kamieni czy musze ja rozbierac by w niej czyscic! tam ryby wpływaja a zwłaszcza bocja- cały czas tam przesiaduje!! jest tam dużo nieczystosci. dzieki za info
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Szkloney
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #3 : Lipiec 23, 2004, 20:44:11 » |
|
możesz posadzić te roślinki w takich doniczkach zakopujesz je w żwirku tak żeby ich nie było widać i problem z głowy z takich doniczek to nie wypłyną.
|
|
|
|
|
|
54 i 260 litrów - coś pięknego POZDRAWIAM :-)
|
|
|
|
michał
|
 |
« Odpowiedz #4 : Lipiec 24, 2004, 19:22:49 » |
|
Albo nie odmulać przy roślinach w odległości 3 cm
|
|
|
|
|
|
Błądzić to rzecz ludzka!?!
|
|
|
MANIEK
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #5 : Lipiec 24, 2004, 22:33:54 » |
|
DZIEKUJE ZA UDZIELENIE MI ODPOWIEDZI!!! SKORZYSTAM NAPEWNO!! POZDROWIONKA!!!!!
|
|
|
|
|
|
|
|
|
MANIEK
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #6 : Lipiec 25, 2004, 19:55:44 » |
|
acha jeszcze jedno!!!! a czy wy moze odmulacie tez groty skalne- rozbieracie je by w nich wyczyscic czy nie ma takiej potrzeby??!!pozdrowionka!!!
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
michał
|
 |
« Odpowiedz #7 : Lipiec 25, 2004, 20:13:29 » |
|
ja oczyszczm raz na pół roku i wszystko jest ok :wink:
|
|
|
|
|
|
Błądzić to rzecz ludzka!?!
|
|
|
|
Tomlsv
|
 |
« Odpowiedz #8 : Lipiec 26, 2004, 20:56:21 » |
|
acha jeszcze jedno!!!! a czy wy moze odmulacie tez groty skalne- rozbieracie je by w nich wyczyscic czy nie ma takiej potrzeby??!!pozdrowionka!!! Można, tma sie sporo zbiera tego i owego, ale nie tak często żeby ryb nie dezorientować bo to ulubiona kryjówka niektórych gatunków.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
MANIEK
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #9 : Lipiec 27, 2004, 12:49:52 » |
|
W sumie to tam jest troche nieczystosci dlatego ze caly czas przesiaduje tam sumy i bocja. Ale jakos sie z tym uporam. Dzieki za porady. Pozdrawiam!!!! :lol: :lol: :lol:
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Oggy
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #10 : Lipiec 29, 2004, 14:16:19 » |
|
Ja tez czyszcze raz na pół roku i jest spoko 
|
|
|
|
|
|
------BLINK 182------ Dwoma Sowami AMERICAN PIE To Jest To !!!
|
|
|
A-smi
Robert
Global Moderator
Super aktywny

|
 |
« Odpowiedz #11 : Lipiec 29, 2004, 18:30:58 » |
|
A ile jest tych kamieni, ze tak trudno np. co tydzien rozebrac te piramidke i wszystko wyczyscic. Jak mialem kiedys pyszczaki to wlasnie co tydzien rozbieralem czesc skalek, a nastepnego tygodnia nastepna czesc. Powiem szczerze, ze nie wytrzymalbym z czyszczeniem pol roku. Tym bardziej, ze ruch wody wpycha najwiecej nieczystosci pod kamienie.
|
|
|
|
|
|
pozdrawiam asmi
|
|
|
|
Tomlsv
|
 |
« Odpowiedz #12 : Lipiec 30, 2004, 14:44:05 » |
|
Teraz dopeiro zauważyłem że Maniek zawijasz roślinki, lub chcesz zawinać w watę, czy chodzi o tą watę z którą czasem kupuje sie roślinki? Jeśli tak to jest to złe rozwiazanie, wata ta tylko przeszkadza w rozrastaniu sie systemu korzeniowego. Po przyniesieniu ze sklepu trzeba ją usunąć z rooślinki i zasadzić roślinke w podłożu akwarium.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
MANIEK
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #13 : Lipiec 30, 2004, 17:14:00 » |
|
przede wszystkim zawijam w 'wate' roslinki który nie chca sie zakozenic np; kabomba. inne które maja rozwiniety system korzeniowy sadze normalnie. miałem non stop problemy z tymi bez korzenia poniewaz z rana wszystkie pływały!!! to było meczace. moje sumy w nocy potrafia zrobic niezłe przemeblowanie w akwie.  a naprzykład ostatnio kupiłem do akwy taka trawke co była zasiana na takiej wacie i niemozliwe jest jej oddzielenie od niej. pozdrawiam
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|