Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Chore rybki?  (Przeczytany 2470 razy)
bebooczek
Nowy
*

« : Lipiec 31, 2008, 09:22:50 »

Witam wszystkich bardzo serdecznie jestem laikiem w dziedzinie akwarystyki i jestem tu nowa... jakies 3 tygodnie temu załozyłam sobie nowe akwa 112 l  dzisiaj po tygodniowym wpuszczeniu rybek( neonki, gupiki, mieczyki, glonojady i kiryski zauwazylam ze na neonach i na jednym mieczyku sa jakies takie białe plamki na całym ciele, podejrzewam tutaj ospe rybią, nie mierzyłam jakości wody ale dzisiaj to zrobie, podaje pokarm suchy ichtiovit, nie przekarmiam ryb karmie 2 razy dziennie po odrobince, wole zeby były lekko głodne niz przezarte... temperatura wody utrzymuje sie ok 25-27 stopni bez grzałki...
wyczytalam w innych postach ze pomaga podniesienie temperatury i zastosowanie ichtiosanu ale mam pytanie.
przez ile dni mam podawac ten ichtiosan? czy potem usunac go z wody weglem aktywnym? czy zostawic? czy wystarczy wyminic 1/3 wody?
czytalam rowniez ze ichtiosan likwiduje bakterie nitryfikacyjne...chce rybki leczyc w oglnym akwa czy zatem potem musze na nowo wsadzac tabletke z tymi bakteriami?

pozdrawiam
Bebooczek
Emi
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #1 : Lipiec 31, 2008, 09:53:46 »

Jak na razie sprawdź NO2 i nie karm ryb przez jakiś czas. Możesz spróbować z ospą walczyć przy pomocy soli jeśli jest w początkowym stadium. 1 łyżka stołowa na każde 10 l wody w akwarium i temp 28 st. Po tygodniu podmieniamy wodę w ilości 1/3. Jeśli po kilku dniach objawy będą się nasilały i kropki nie znikną zastosuj ichtiosan przez ok 2 tygodnie. Po podmiance wody uzupełnia się poziom leku. Ichtiosan można usunąć węglem lub 2-3 połowicznymi podmianami wody w odstępie 2-3 dni. Po usunięciu leku należy kontrolować NO2, robić częstsze podmianki na początku i na nowo zaszczepić akwarium bakteriami. Najlepiej byłoby zastosować inny filtr na czas leczenia a stary niech chodzi w wiadrze z wodą, żeby nie stracić bakterii. W trakcie leczenia należy napowietrzać wodę akwarium.

Pozdrawiam,
Emi

Górnośląskie Stowarzyszenie Akwarystów - www.gsa.org.pl

Małe jest piękne... ale w większym ryby czują się lepiej.
bebooczek
Nowy
*

« Odpowiedz #2 : Lipiec 31, 2008, 10:59:23 »

O ! slicnie dziekuje za wiadomosc, niestety nie stac mnie na wyrzucenie kolejnej stówki na nowy filtr jak wiem ze moze? sie mi juz nie przydac, mam taki mały filterek z aqua szuta do 20 litrowego akwa to moze jego zastosuje bo działa jak szalony Smiley jejku strasznie sie wystraszyłam bo sadzilam ze jest okej...a skad sie te azotany biora w akwa?
Emi
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #3 : Lipiec 31, 2008, 11:08:22 »

Tamten zastępczy filterek to może być nawet gąbkowy napędzany brzęczykiem a to jest koszt ok kilku-kilkunastu zł za sam filtr albo ten mały jaki posiadasz, byle tylklo filtrował wodę mechanicznie, wprawiał ją w ruch i napowietrzał na czas leczenia. Ponieważ podczas leczenia wybije się całą mikrobiologię w akwarium to żadnego zadania oczyszczania biologicznego ten filterek spełniać nie będzie. Dlatego podczas leczenia należy kontrolować także NO2. Po leczeniu i usunięciu z niej leków można z powrotem przeożyć tam stary filtr co przyspieszy ponowne dojrzewanie zbiornika. Pamiętać należy tylko, zeby tamten filtr w wiadrze cały czas chodził, inaczej bakterie w nim pozdychają.

Co do tego skąd się azotany biorą w akwarium to:

http://www.artnet.com.pl/lkozicki/thekrib/begin-cycling.html
« Ostatnia zmiana: Lipiec 31, 2008, 11:17:08 wysłane przez Emi » Zapisane

Pozdrawiam,
Emi

Górnośląskie Stowarzyszenie Akwarystów - www.gsa.org.pl

Małe jest piękne... ale w większym ryby czują się lepiej.
lukas
Global Moderator
Super aktywny

into U'r eyes my face remains

« Odpowiedz #4 : Lipiec 31, 2008, 13:12:00 »

Najlepiej byłoby zastosować inny filtr na czas leczenia a stary niech chodzi w wiadrze z wodą, żeby nie stracić bakterii. W trakcie leczenia należy napowietrzać wodę akwarium.

Myślę że przy tak zakaźnych chorobach jak ichtioftirioza (ospa) takie postępowanie z filtrem byłoby bardzo lekkomyślne. W niezdezynfekowanym filtrze prawie na 100% pozostaną kulorzęski lub ich przetrwalniki i po ponownym podłączeniu go do akwarium z pewnością znowu zaatakują ryby. Uważam że przy ospie róznież filtr powinien być poddany dezynfekcji pomimo tego że zabije ona bakterie nitryfikujące. Czasem trzeba po prostu wybrać mniejsze zło.

bebooczek
Nowy
*

« Odpowiedz #5 : Lipiec 31, 2008, 14:44:40 »

A czy ta sól ma byc taka zwykla sporzycza? i czy to nie zaszkodzi ani rybom ani roslinom?
bebooczek
Nowy
*

« Odpowiedz #6 : Lipiec 31, 2008, 18:31:43 »

Wiecie co zauwazyłam ;/ jak wlalam sa sól do akwa głupiki zaczeły masowo gonic tam gdzie ona spada i wogole wszystkie ryby zaczeły sie jakos tak dziwnie szybko poruszac... tak jakby ktos prad do wody wsadzil normalnie ;/ to normalne?  filtr i napowietrzacz ida pełna parą
xenotodon
Bywalec

« Odpowiedz #7 : Lipiec 31, 2008, 23:47:47 »

ryby żyworodne w tym gupiki lubią lekko słonawą wodę.
sól nie zabije bakterii nitryfikacyjnych.

sól musi być niejodowana (trudna czasami do zdobycia). sól w dużym stężeniu może zaszkodzić niektórym roślinom

zdecydowanie polecam wybrać się po ichtiosan lub mfc lub mycocid. szybciej zadziałają i o ile to nie jest jakiś wredny szczep efekt będzie widoczny na drugi-trzeci dzień w temp. 28-30 stopni. wybierz jeden z leków i stosuj przez 3 kolejne dni: 1 dzień 10ml, 2 dzień 5 ml, 3 dzień 5 ml. jeżeli w akwarium są ślimaki, krewetki i jakieś ryby denne np. bocje nie używaj mycocid lub zmniejsz jego dawkowanie o 1/4. leki najlepiej podawaj strzykawką.

« Ostatnia zmiana: Lipiec 31, 2008, 23:49:22 wysłane przez xenotodon » Zapisane
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: