Niepotrzebnie zakładałeś nowy temat, jest specjalnie utworzony dla wszelkich wynalazków.
Ja miałem mruki z rodzaju Mormyrus, jednak nie wiem jakiego były gatunku, w tym rodzaju na razie jest 20 gatunków dosyć podobnych do siebie. A ja nie znam klucza do identyfikacji longirostrisa, chociaż i tak wszystkie ryby z tego rodzaju sprzedawane są jako longirostris.
Cena ja dawałem 60 zł za rybę około 16 - 17 cm.
Dostępność jest bardzo ograniczona, z tego względu że króluje wielka piątka, gupol, neon, molinezja, tak zwany glonojad czyli zbrojek niebieski, i jakieś kiryski. Reszta się nie liczy, no i ostatnio wielu ludzi mało się nie posra krewetkami. Oczywiście trafiają się przypadkiem pojedyncze sztuki, jednak szansa na ich znalezienie w sklepach jest podobna do wygrania w totka. Jeżeli zamierzasz ją nabyć, skontaktuj się z kimś kto się oferuje że sprowadza rzadsze gatunki.
Czy jest ciekawa, to zależy dla kogo, dla mnie jest bardzo ciekawa jak zresztą wszelkie wynalazki, jednak takich czubów jak ja w tym kraju pewnie nie policzysz nawet na palcach jednej ręki. Zachowanie tej ryby na tym filmiku jest takie, bo mruki mają stosunkowo duży mózg, nie wiem tylko czy wszystkie gatunki. I potrafią się bawić różnymi przedmiotami.
Ja na wątku o wynalazkach umieściłem inne filmy z mrukami bo zaintrygowało mnie ich zachowanie którego wcześniej nie oglądałem. Jednak nie udało się jak na razie ustalić czym takie zachowanie jest spowodowane, normalnie mruki zachowują się trochę inaczej.