Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Rośliny akwarystyczne « Co zrobić, żeby roślina nie gniła?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Co zrobić, żeby roślina nie gniła?  (Przeczytany 2089 razy)
Riczi
Stały użytkownik

« : Lipiec 27, 2004, 20:49:27 »

Miałem kiedyś jedną roślinę. Strasznie mi gniła, więc musiałem ją wywalić. Co zrobić, aby nie gniła? Proszę wziąść to pod uwagę, że w koło mnie jest takie zapupie, że nawet pożądnego sklepu zoologicznego nie ma.

Mam akwa. 83.538l, 6 skalarów, 2 kiryśniki czarnoplame, liposarcus multiradiatus - plecostomus, mieczyk czerwony, 2 gupiki, 7 neonów inessa, żabka - karlik szponiasty oraz 2 ampularie. Hodowcą jestem od roku. Mam 16 lat. Urodziły się młode skalary
sir Michael
Bywalec

« Odpowiedz #1 : Lipiec 27, 2004, 20:50:14 »

dobre oświetlenie, jakiś dobry nawóz... najlepiej taki "uniwersalny" Smiley
Tomlsv
Super aktywny

« Odpowiedz #2 : Lipiec 28, 2004, 15:20:15 »

Wszystko0 zależy od indywidualnych zapotrzebowań danego gatunku. Wiec zależy jaka to była roślinka, na poczatek zajmij się roślinkami małowymagającymi dla których wystarczy oświetlenie 0,3W/l a nawozenie o ile w ogóle to skromne. Było sporo na forum o niewymagających roślinkach.

http://akwarium.cdi.pl/avataranim.html  avatary (zdjęcia/obrazki pod nick) na forum !
Jak komuś nie działa to dodać www do adresu.
Oggy
Stały użytkownik

« Odpowiedz #3 : Lipiec 29, 2004, 14:00:56 »

Musisz spełnic chociażby podstawową funkcje : Dobre oswietlenie a dopiero pózniej zacząc następne etapy tj. nawóz, skład wody.

------BLINK 182------
 Dwoma Sowami AMERICAN PIE To Jest To !!!
Tomlsv
Super aktywny

« Odpowiedz #4 : Lipiec 30, 2004, 14:00:10 »

Cytat: Oggy
Musisz spełnic chociażby podstawową funkcje : Dobre oswietlenie a dopiero pózniej zacząc następne etapy tj. nawóz, skład wody.

Nie, zależy jaka roślina, nietrudno znaleźć gatunki które z powodzeniem można hodować przy 0,3W/l a jest to standardowe oswietlenie tanich standardowych akwariów/pokryw.
O rozwoju rośliny decyduje zawsze składnik, którego jest najmniej, a gnicie to juz albo mocne przedobrzenie albo mocny niedobór. Trzeba poczytac or ośince jaką sie ma, sprawdzić czego wymaga.

http://akwarium.cdi.pl/avataranim.html  avatary (zdjęcia/obrazki pod nick) na forum !
Jak komuś nie działa to dodać www do adresu.
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: