Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Nierybiaste « Raki marmurkowe umierają pomocy!
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Raki marmurkowe umierają pomocy!  (Przeczytany 1670 razy)
kowalson
Nowy
*

« : Lipiec 08, 2008, 23:54:06 »

Dwa czy trzy dni temu padł pierwszy rak. Pomyślałem sobie, że to nic dziwnego i prawdopodobnie bił się z jakimś innym (miał odgryzione kończyny). Następnego dnia rano zobaczyłem drugiego leżącego na boku na żwirku. Po za tym wszystkie inne raki siedziały na górze akwarium i pobierały tlen więc podkręciłem obroty filtra, żeby bardziej napowietrzał. Potem trzeci - coś mi już zaczęło nie pasować woda też zrobiła się jakaś jakby bielsza więc podjąłem działania. Duża podmiana wody, preparat bakteriobójczy (aqua-kali do odkażania wody w akwarium), wymiana filtra... Ginęły następne raki i teraz przeniosłem je do miski z woda i wrzuciłem parę rzeczy żeby miały się gdzie chować.
Choroba dotknęła każdego raka. Najpierw stają się ospałe, potem ledwo się ruszają aż całkowicie je paraliżuje. Za to ryby czują się wspaniale - mają bardzo ładne kolory, są ruchliwe nie ma żadnych oznak żeby były chore.
Czy ktoś w ogóle się z czymś takim spotkał? Co to w ogóle jest? Przeszukałem internet ale o żadnej chorobie raków marmurkowych nie było, jedynie dżuma racza, o której przeczytałem, że te raki mogą być jej nosicielami...
Proszę pomóżcie!
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: