Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Choroby « POmocy co to za Choroba????????????????????
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: POmocy co to za Choroba????????????????????  (Przeczytany 1548 razy)
shite
Nowy
*

« : Lipiec 12, 2004, 06:22:23 »

Witajcie!
W środę podmieniłem wodę w moim akwa 112l trochę więcej niż zwykle.
Zawsze podmieniałem ok. 1/3 pojemności akwa i było oki, teraz nie wiem co się stało??
W akwa pływało 6 A. Borelii, 2 Kiryski albinosy,2 Kosiarki. niesatety w czwartek zaczął się horror.

Pierwszy rano padł kirysek, wieczorem drugi. Potem poszedłem do sklepu bo zdurniałem żadnych objawów i bęc - rybci nie ma. (no moze jedyny obiaw to ociężałość i zero zainteresowania otoczeniem)
W sklepie nic mi nie poradzono, nie mieli pojecia co jest - mówili że może to podmiana wody i za duża twardość wody. Mierzyłem bo niedowierzałem i w akwa mam ph7.0.

W sobotę padł mi najłdniejdszy, najokazalszy samczyk A. Borelii.   :cry:  :cry:  :cry:  :cry:      
Objawy takie same jak u Kirysków -zauważyłem przy jego ogonie lekkie zaczerwienienie i nic poza tym.
Wczoraj padł drugi ale zanim to zrobił miał pozwijane płetwy objawy jak i przy pozostałych przypadkach i jak próbował pływać to kręcił sie jak w korkociągu.   :cry:   :cry:  :cry:  :cry:  :cry:

A zapomniałbym dodać jak odmieniałem wodę pod kożenie roślinek wsadziłem 2 tabletki żelaza ale nie wydaje mi sie by był to jakiś powód.

POMOCY :!:  :!:  :!:  
CO TO ZA CHOLERSTWO   :?:  :?:  :?:  :?:    
CZYM TO LECZYĆ     :?:  :?:  :?:  :?:  :?:  
JAK ZABEZPIECZYĆ POZOSTAŁE RYBCIE       :?:  :?:  :?:  :?:  :?:
CO ZROBIĆ   :?:  :?:  :?:  :?:  :?:

JESTEM BEZRADNY      

Prosze o konkretną i szybką radę.
mdramski
Super aktywny

« Odpowiedz #1 : Lipiec 13, 2004, 18:57:59 »

Przedstawię Ci moją teorię choć niekoniecznie trafną w Twoim wypadku. Pewnego razu wykonałem małe doświadczenie z pH wody. U mnie w akwarium pH mam na poziomie 7-7.5 . Pewnego dnia zmierzyłem sobie parametry wody z kranu i pH wyszło równe 7.5 . Natomiast woda po odstaniu miała już pH 8. Możliwe zatem, że podmieniając większą ilość wody niż zwykle po prostu zbyt gwałtownie zmieniłeś właściwości wody w akwarium. Ważna jest również kwestia tempearatury - może spadła zbyt gwałtownie. Istnieje jeszcze możliwość, że coś się stało z Twoją wodą z kranu. To zależy np. od materiału z jakiego wykonano rury. Moja koleżanka straciła prawie wszystkie ryby, bo w wodzie wodociągowej nagle podwyższono stężenie chloru i dosypano jeszcze jakichś innych świństw, aby uzdatnić wodę. Dlatego  też uważam, że niekoniecznie to musi być jakaś choroba w Twoim wypadku... Pozdr.
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: