Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Akwarystyczne pogaduszki « Miejsce ustawienia akwarium - parapet?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Miejsce ustawienia akwarium - parapet?  (Przeczytany 1896 razy)
Grzenio
Zainteresowany
**

« : Sierpień 28, 2008, 10:14:47 »

Czytałem wiele na temat oświetlenia.
"Zalecane jest oświetlenie naturalne a najleprzym do tego jest okno ustawione na wschód lub zachód" - tej wersji trzymałem się jak zakładałem akwaria. Ustawione one są na parapetach okien na wschód.
Ostatnimi czasy czytam  i czytam i okazuje się, że jednak nie jest to miejsce najlepsze (chyba).
Wydawało mi się, że jak nie dam tła z tyłu to roślinki będą ładnie rosnąć no i rosną ale rosną również glony. W akwarium nie mam już molinezji, które lubiły te glonki ale mam jeszcze 4 krewetki, 2 ampularie. i zbrojnika niebieskiego (który niedługo będzie wymieniony chyba na 4 kiryski spiżowe).
Jakie jest wasze zdanie na temat tego miejsca - parapet okna na wschód.
Jeśli już akwaria tam zostawię to czy dawać tło z tyłu?

Duży różnorodny zestaw roślinek, neonki Inesa,neonki czerwone, neonki czarne, danio pręgowane,razbory klinowe,molinezje,gupiki,glonojadki,krewetki, platki, miedziki, tetry czarne, Helena, Ampularie
andrzej72
Super aktywny

« Odpowiedz #1 : Sierpień 28, 2008, 10:42:10 »

Moje akwarium stoi plecami do okna od strony zachodniej. Jako tło mam szary papier pakowy.
Powinieneś moim zdaniem zasłonić akwarium czymś półprzepuszczalnym aby słońce nie operowało bezpośrednio na akwarium.
Światło sztuczne również powinno być.

galadarth
Zainteresowany
**

Mój kochany bojowniczek :D

« Odpowiedz #2 : Wrzesień 20, 2008, 23:23:41 »

Moim prywatnym zdaniem to zły pomysł gdyż grzałka może sobie nie poradzić z temperaturą jaką będziesz chcial utrzymać w akawrium .Zależy jeszcze jaka grzałka i jaką temperaturę bedziesz chciał utrzymać .

Kto gra na PS3
dilayla
Stały użytkownik

« Odpowiedz #3 : Wrzesień 21, 2008, 09:31:49 »

Jak dla mnie too nie jest najlepsze ustawienie.Możliwe że woda będzie sie za bardzo nagrzewać.

Jostein Gaard
Czy to nie smutne, że większość ludzi musi zachorować, by zdać sobie sprawę z cudowności życia?
mario27-28
Super aktywny

« Odpowiedz #4 : Wrzesień 21, 2008, 12:52:30 »

Patrzcie na daty,bo to już dawno nieaktualne i akwarium już napewno jest zalane i gdzieś ustawione,a wy jeszcze debatujecie.

Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: