|
bartekw
|
 |
« : Czerwiec 02, 2008, 17:15:59 » |
|
witam chcialbym rozpoczac przygode z krewtkarium + neonki ,akwa mam 30 lit (ktore chcialbym na to przeznaczyc) , prosze o porady od czego zaczac , na co zwrocic uwage i ile krewci tam wpuscic , mam 2 st amano w ogolnym (200l) chcialbym miec tez , red chery i filtrujace +kilka neonek , dzieki za porady 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
ala
|
 |
« Odpowiedz #1 : Czerwiec 02, 2008, 18:01:59 » |
|
Filtrujace nie nadaja sie do 30l. Amano tez bym zostawila w 200l (tylko nie dwie a np. 7) Do 30l. proponuje 5/6redek (szybko sie rozmnoza){+6/7neonek inessa- jak sie na neony upierasz}
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
bartekw
|
 |
« Odpowiedz #2 : Czerwiec 02, 2008, 19:15:26 » |
|
nie neony niemusza byc, moga byc saame krewtki , jaki zwir , jakie rosliny czy take same jak do normalnego akwa?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
tedy87
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #3 : Czerwiec 02, 2008, 19:49:55 » |
|
z moich doswiadczeń wynika ze jak są same krewetki to sie bardzie pokazują i są mniej płochliwe. Żwir normalny, może byćpiasek, krewetki lubią mech(ale inne rośliny tez mogą być) i kryjówki
|
|
|
|
|
|
NI MA MNIE JUŻ TU: ((( 
|
|
|
|
dwight 18
|
 |
« Odpowiedz #4 : Czerwiec 02, 2008, 20:10:52 » |
|
nie nie te same co do normalnego akwa musi być duża ilość mchów i wątrobowców oczywiście normalne rośliny też możesz włożyć ale mchy to podstawa.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
BAdam
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #5 : Czerwiec 02, 2008, 20:40:19 » |
|
A gdzie to jest powiedziane, ze "mchy to podstawa" ? Do krewetkarium przede wszystkim wloz jakies korzenie - najlepiej lignity, mozesz dac jakies skalki i drobnolistne roslinki nie wymagajace mocnego swiatla - krewetki za tym nie przepadaja. Przede wszystkim musza miec duzo kryjowek. Z mchow - do wyboru do koloru - sa niezbyt wymagajace. Oczywiscie nadaje sie rowniez pelia, galezatka, wglebka. Mozesz z nich zrobic piekne "trawniczki" na kamieniach, korzeniach czy np na lupinie kokosa przywiazujac je nicia. Co do podloza mozesz dac ciemny zwirek i dodac np. mala "plaze" z piasku. Co do krewetek najlepiej zaczac od Rede Chery (Fire Red) i Baboulti. Rozmnoza sie faktycznie szybko, ale jakiekolwiek rybki beda im w tym przeszkadzac. I jedna bardzo wazna sprawa - krewetki musza miec miekka, kwasna wode (lignity, suche liscie debu,szyszki olchy) absolutnie bez miedzi!!
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 02, 2008, 20:42:26 wysłane przez BAdam »
|
|
gg 3483835
|
|
|
|
bartekw
|
 |
« Odpowiedz #6 : Czerwiec 03, 2008, 16:12:44 » |
|
jeszcze jedno pytanko moge uzyc wody ktora podmieniam z duzego akwa czy tez trzeba wystartowac od nowa , woda wa duzym akwa ph wacha sie pomiedzy 5,5-6,0 gh7 , kh7 , no2 0 , no3 wachniecia 5-10
|
|
|
|
|
|
|
|
|
BAdam
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #7 : Czerwiec 05, 2008, 13:05:47 » |
|
Mysle, ze to dobry sposob 0 szybciej dojzeje Ci akarium. Co do wody, to pH masz ok, co do twardosci, to nie wiem, czy kH i gH moze byc identyczne tak jak piszesz. Napewno dobrze zmierzyles? Wiekszosc krewetek lubi wode miekka do srednio twardej, lekko kwasna (kwasy humusowe) i temp 23 -25 st C. Nie lubia przegrzewania!
|
|
|
|
|
|
gg 3483835
|
|
|
semi-frozen
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #8 : Lipiec 06, 2008, 22:17:05 » |
|
Mam dokładnie ten sam plan, również zamierzam założyć krewetkarium około 30l, jaką filtrację polecacie (prosiłabym o dokładne podanie nazw filtrów itp) ?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|