Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Choroby « (Temat już nieważny) [Betta]Tajemnicze zachowanie Oo
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: (Temat już nieważny) [Betta]Tajemnicze zachowanie Oo  (Przeczytany 1799 razy)
Ariadne
Stały użytkownik

12079834 moje prywatne gg

« : Czerwiec 26, 2008, 08:39:13 »

1. Ile litrów ma akwarium? 25l
2. Czy zbiornik ma pokrywę? ma offkors
3. Czy masz grzałkę/jaką?Mam/50watt HagenElite
4. Jaka jest temperatura?30oC, dziwi mnie to niezmiernie, ponieważ Grzałka jest ustawiona na 26oC Oo Podejrzewam, że dwie świetlówki robią swoje...
5. Jaką masz obsadę zbiornika - czy z bojownikiem są inne rybki/jakie? onli bojownik
6. Czy akwa posiada filtr/jaki?AquaEl FanMini
7. Jakie jest podłoże, rośliny inne dekoracje?piasek wymieszany z bazaltem i żwirem kwarcowym
8. Jakie są parametry wody? Nie mierzę, a niestety nie mam możliwości kupienia teraz testów Sad
9. Jak wyglądają podmiany? Ile litrów podmieniasz? Kiedy była ostatnia podmiana?Podmieniam 5-6l na miesiąc, ostatnia podmiana była 24.6
10. Dokładny opis objawów. bojownik jest ospały, siedzi sobie w gęstwinie nurzańców, i co jakiś czas rusza się po powietrze. Wczoraj turlał się po żwirku, więc jest jakaś poprawa. Zaznaczę tylko, iż przez 3 dni miał wyłączone światło i może to podziałało na psychikę :?. Aha, bojownik nie ma żadnych zewnętrznych objawów.
11. Czy masz zdjęcie chorej rybki? Jeśli tak to wklej je. Mam, starsze, kiedy było w porzadku, ale nic się od tamtego czasu nie zmienił
12. Jakich zmian dokonałeś ostatnio w akwarium? Kiedy? (nowe rybki, nowe roślinki, nowy nawóz, itp) Przedwczoraj nowy korzeń.
13. Jakie preparaty dodajesz do wody/w podłoże/na wkłady filtra? (nawozy, uzdatniacze)nic nie dodaję
14.Czym, jak często i w jakich ilościach karmisz rybkę?tropical betta, wodzieniem, sercem wołowym itp. Co jakiś czas, karmię nieregularnie, bo chcę mu odtworzyć naturalne środowisko Wink
15. Od jak dawna ją masz? Od 21marca

« Ostatnia zmiana: Czerwiec 26, 2008, 19:12:27 wysłane przez Ariadne » Zapisane
Seboos
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #1 : Czerwiec 26, 2008, 13:11:14 »

1. Podmieniaj wodę częściej niż raz na miesiąc
2. Sprawdź czy grzałka nie jest "przestawiona" i czy np mimo ustawienia na 26 to nie grzeje. Ogólnie - wyłącz - i tak jest ciepło ostatnio. Ogólnie - zmiejsz temperaturę
3. Korzeń dobrze spreparowany przed wsadzeniem do akwa
4. Zmierz parametry wody

Ariadne
Stały użytkownik

« Odpowiedz #2 : Czerwiec 26, 2008, 19:11:26 »

1.To jest LT Wink
2.No właśnie coś mi ta grzałka nie pasuje :/.Pokrywę odsunęłam, grzałkę wyłączyłam.
3.Tak, preparowałam wg. zasad
4.Niestety teraz nie mam takiej możliwości Sad. Testy kupię dopiero 15-stego Sad

Po odsunięciu pokrywy i wyłączeniu grzałki bojek się ożywił. Jest już okay Wink. Widocznie nawet bojkowi może być za gorąco :s
Atria_C
Global Moderator
Bywalec

« Odpowiedz #3 : Czerwiec 26, 2008, 19:39:13 »

4.Niestety teraz nie mam takiej możliwości Sad. Testy kupię dopiero 15-stego Sad

Możesz poprosić w zoologicznym o zmierzenie parametrów wody. Wezmą jakąś symboliczną opłatę a może i nic papa

Moje akwarium, zapraszam do konstruktywnej krytyki Wink http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php?topic=23728.0
Ariadne
Stały użytkownik

« Odpowiedz #4 : Czerwiec 26, 2008, 20:29:28 »

Dobry pomysł, muszę się zapytać, czy jest taka możliwość ;?
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: