Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Choroby « kiedy zakończyc kwarantannę?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: kiedy zakończyc kwarantannę?  (Przeczytany 1361 razy)
raf444
Nowy
*

« : Czerwiec 23, 2008, 20:23:04 »

około 3 tygodnie temu zachorował mój bojownik. na płetwie skrzelowej (chyba tak się nazywa???) pojawiła się biała plama. później pojawiła się następna i stopniowo się powiększały. chyba to była pleśniawka, ale pewności nie mam. poczytałem na forum, popytałem w zoologu i zdecydowałem się dodac do akwa (54 l) tabletkę sera bactupur + sól morska i podnieśc temperaturę wody do 27 stopni. po trzech dniach wymieniłem ok. 40% wody i znowu dodałem bactopur + sól morska.

bojownik jakoś się trzymał - plamy były trochę mniejsze i miałem wrażenie, że znikają w jednym miejscu i pojawiają się w innym ale ciągle tylko na tej jednej płetwie. miejsce to bardzo opuchło. padł niestety jeden kirysek panda - bez żadnych objawów w błyskawicznym tempie. po kolejnej podmianie postanowiłem nie dodawac już lekarstw.

stan zdrowie bojownika znacznie się pogorszył i to w błyskawicznym tempie. prawie cały czas był nieruchomo i tylko od czasu do czasu podpływał do powierzchni zaczerpnąc powietrza. płetwa skrzelowa mocno opuchnięta.

postanowiłem przenieśc go do osobnego zbiornika. niestety nie mam żadnego "szpitalika" więc umieściłem moją rybcię w kuli, w której kiedyś mieszkała (wiem, wiem kula to nie jest dobry dom dla ryby, ale co miałem zrobic?). i znowu dodałem sera bactopur, już bez soli morskiej i podniosłem temperaturę do 29 stopni. w kuli bojownik jest już 1,5 tygodnia. w międzyczasie 3 razy podmieniałem wodę za każdym razem dodając lek. białe plamy zniknęły, ale opuchlizna została. ale rybcia wyraźnie odzyskała wigor bo dosyc radośnie pływa po kuli. niestety prawie nic nie je i sam nie wiem jak to możliwe, że przetrwała taką głodówkę.

i teraz podstawowe pytanie... czy waszym zdaniem mogę ją już przenieśc do głównego zbiornika? tam jest temperatura o 4 stopnie niższa. w międzyczasie żadna inna ryba nie zachorowała, ale trochę szybciej zbierają się zanieczyszczenia w zbiorniku (chyba jest to efekt uboczny stosowania bactopuru???). czy powinienem użyc nitrivec jeżeli od użycia bactopur minęło już 1,5 tygodnia?

z góry dziękuję za dobre rady! a swoją drogę ten bojownik to chyba twarda sztuka skoro tyle już przetrwał Good !
cortez
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #1 : Czerwiec 23, 2008, 21:24:29 »

Z tą opuchlizną zapewne chodzi o pokrywę skrzelową, a nie płetwę. Dobrze jak byś zamieścił jakąś fotkę. Kwarantannę powinno stosować się do całkowitego zniknięcia objawów chorobowych plus ok. 2 tygodnie dodatkowo na obserwację. W kuli zapewne nie masz filtra, więc trzymanie ryby przez tak długi czas jest ryzykowne. Dodatkowo powinna być ona przykryta, aby nad powierzchnią wody utrzymać odpowiednią temperaturę i wilgotność (ważne dla ryb labiryntowych). Przed zastosowaniem nitrivecu powinieneś użyć wkładu węglowego do filtra, aby wyciągnąć chemię.
Emi
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #2 : Czerwiec 24, 2008, 10:02:42 »

Wrzuć do kuli napowietrzacz, pomoże w gojeniu się skóry. Jeśli chodzi o duże akwarium to rozwaliłeś sobie teraz całą biologię i jak najszybciej powinieneś usunąć lek z wody czy to podmiankami (dużo i często) czy też węglem w filtrze (wymiana wkładu węglowego co 2 dni). Pilnuj także poziomu NO2 bo będzie on teraz wzrastał w akwarium i podtruwał ryby póki biologia się nie odbuduje!

Pozdrawiam,
Emi

Górnośląskie Stowarzyszenie Akwarystów - www.gsa.org.pl

Małe jest piękne... ale w większym ryby czują się lepiej.
raf444
Nowy
*

« Odpowiedz #3 : Czerwiec 24, 2008, 21:04:27 »

bojownik trzyma się nieźle, białych plam już nie ma, ale pokrywa skrzelowa wciąż opuchnięta i lekko odstaje. na pewno przykryję kulę i postaram się o napowietrzacz (czy są w sprzedaży tak małe żeby zmieścic się do kuli 7 l?). wstyd się przyznac ale mój dzielny bojownik zaczynał właśnie w tej kuli i przetrzymał tam 5 miesięcy bez grzałki i filtra. naprawdę twarda sztuka. no cóż byłem wtedy początkującym akwarystą i łudziłem się, że to wystarczy  Embarrassed

jeśli chodzi o główny zbiornik to podmienię wodę co 3-4 dni zamiast co 7. na szczęście rybcie czują się chyba dobrze i zachowują się tak jak zwykle. minęły już około 2 tygodnie od użycia bactopur i wszystko powoli wraca do normy.

czy do kuli powinienem wciąż dodawac bactopur (podmieniam wodę co 3 dni)? czy dodac także sól morską? napiszę za 2-3 dni czy są jakieś zmiany, ale i tak dziękuję za dobre rady.
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: