Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Rośliny akwarystyczne « Rozlatują mi się roślinki.....co robić?!?!?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Rozlatują mi się roślinki.....co robić?!?!?  (Przeczytany 2109 razy)
tevere
Nowy
*

« : Czerwiec 15, 2008, 13:12:09 »

Nie wiem, co robić.....
Rozlatują mi się i gniją prawie wszystkie roślinki a tydzień temu wymieniłam całą wodę, wyczyściłam wszystko, usunęłam glony itd....i kupiłam nowe roślinki, które już po tygodniu posiadają już dziury na liściach, moczarka traci je i małe zielone glony występują na innych roślinkach...
Po wymianie wody wlałam uzdatniacza wody i żelazo dla roślinek, po kilku dniach dodałam sól akwarystyczną.

Świecę lampką świetlówką 18W i druga różowa 20W jednak zazwyczaj pod wieczór przez około 6 godzin bo gdy świeciłam za dnia to pokrywa bardzo się nagrzewa i zaczyna się rozsypywać, kruszyć a na szybce glony małe i wrene do usunięcia...
Nawozu to jeszcze nie używałam tak zabardzo...

Akwarium to ma 112L.
Temperatura około26-27C.
Rybki:
-Teleskop 1x
-kirysy6x
-zbrojniki- kilka
-gupiki-  kilka
-neony2x
-żałobniczki2x
-Gurami 1x
-sumy szkliste3x
-opaczek 1x
-sumy rekinie 2x
-glonojad syjamski1x
-neon czarny 2x

Ogólnie troche wszystkiego po trochu

Czy ktoś móże podać jakąś wstępną djagnoze tego co się może dziać z tymi roślinkami bo ja niestety nie jestem zaawansowanym akwarystą....
Z góry dziękuje

VEGEtacja
Stały użytkownik

« Odpowiedz #1 : Czerwiec 15, 2008, 13:17:33 »

po pierwsze pewnie za słabe światło, po drugie za którko świecisz, po trzecie brak nawożenia, po czwarte myślę że okropna jakość wody spowodowana koszmarnym przerybieniem i zupełnie niedobraną obsadą, po piąte wymiana całej wody, po szóste niepotrzebny uzdatniacz i sól... powodów może być wiele, myślę, że wszystko to co wymieniłam po trochu.
zrób testy i podaj parametry wody.
tevere
Nowy
*

« Odpowiedz #2 : Czerwiec 15, 2008, 13:32:36 »

To co mam zrobić teraz??

Gdzie można kupić przykładowe testy, które można wykonać na wodzie??W zoologicznym??
tevere
Nowy
*

« Odpowiedz #3 : Czerwiec 15, 2008, 14:03:54 »

Wydaję mi się że tw0oja woda wodociągowa jest szkodliwa.prawdopodobnie za dużo metali ciężkich.i nie masz przerybienia to nie od ryb
Emi
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #4 : Czerwiec 15, 2008, 14:23:13 »

Wydaję mi się że tw0oja woda wodociągowa jest szkodliwa.prawdopodobnie za dużo metali ciężkich.i nie masz przerybienia to nie od ryb

Nie rozumiem Twojej wypowiedzi, odpowiadasz sama sobie? To jakaś prowokacja?

Pozdrawiam,
Emi

Górnośląskie Stowarzyszenie Akwarystów - www.gsa.org.pl

Małe jest piękne... ale w większym ryby czują się lepiej.
tevere
Nowy
*

« Odpowiedz #5 : Czerwiec 15, 2008, 15:31:13 »

Chciałam bardzo przeprosić za tą odpowiedz. Odeszłam na chwilę od komputera i mój chłopak w tym momencie napisał to, próbując mnie jak zwykle przekonać, że problem jest w wodzie wodociągowej.

Jeszcze raz jednak zapytam gdzie można zakupić te testy i jak je wykonać oraz jak móc naprawić problem,który napotkał moje roślinki.....
Może zaczne od jakiejś odżywki w płynie czy coś takiego.....
Misquamacus
Super aktywny

« Odpowiedz #6 : Czerwiec 15, 2008, 15:33:44 »

testy w sklepie zoologicznym lub allegro.pl
masz duże przerybienie !
zrób coś z obsadą

>>>>>>>>www.bojownik.pl<<<<<<<<<
>>>>>>>>   www.fawa.pl  <<<<<<<
marcincov
Nowy
*

« Odpowiedz #7 : Czerwiec 15, 2008, 15:55:24 »

No dobra ale zacznijmy od początku listy :
-oświetlenia w akwarium 112l powinno wynosić powyżej 55W - więc dodaj jeszcze jedną świetlówkę 20W czas w cale nie zakrótko tylko za mało intensywnie Wink
-nie lej żadnego żelaza jeśli nie znasz parametrów wody to prośba o glony Grin . Najpierw zrób testy Najważniejsze pH twardość węglowa i ogólna no i oczywiście nie zapomnij o testach na PO4 No3
-jak masz glony to PO4 powinno być na granicy wykrywalności  <good>a NO3 powinno być w granicach 20-30 zbadaj wodę w kranie jakie ona ma parametry porównaj z tym co masz w akwarium często woda w kranie zawiera za dużo PO4 Tongue i stąd te problemy z glonami (sam mam w kranie 2mg/l PO4 Cry )
- co do rybek czy pod nazwą teleskop kryje się welonka  jeśli jest mała to narazie niema problemu ale później (jak podrośnie) małe rybki gupiki neonki będą w zagrożeniu a tak ogólnie to pomyśl nad obsadą bo ta jest trochę do bani Undecided zdecyduj się na jakąś ławicę neonków lub żałobniczek lub jeszcze innego.
Misquamacus
Super aktywny

« Odpowiedz #8 : Czerwiec 15, 2008, 16:07:04 »

jest problem, bo welon wymaga innej temp niż pozostała obsada

tevere
Nowy
*

« Odpowiedz #9 : Czerwiec 15, 2008, 16:09:59 »

Nareszcie jakież konkrety!!
Dziękuje bardzo!

A rybki są narazie małe; i teleskop(welonka) i sumy rekinie.
Nie wiedziałam też, że przerybienie może być powiązane z psuciem się roślinek a w zoologicznym pan powiedział, ze światło jest raczej za mocne(Huh).
Misquamacus
Super aktywny

« Odpowiedz #10 : Czerwiec 15, 2008, 16:14:21 »

napewno nie za mocne
powiem tak
jeżeli nie zrobisz porządku z obsadą to będziesz cały czas miała problemy, jak chcesz mieć stabilne, ładne akwa to oddaj część, dla ich i swojego dobra

cortez
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #11 : Czerwiec 15, 2008, 21:26:56 »

Jako podłoże masz zwykły żwirek, czy czymś wzbogacone? Jeśli tylko żwirek - zakup nawóz do podłoża w postaci kulek lub tabletek i zakop pod korzenie roślin.
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: