Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Akwarystyczne pogaduszki « Błędy + Ponowne użycie tego samego awarium
Strony: 1 [2]
  Drukuj  
Autor Wątek: Błędy + Ponowne użycie tego samego awarium  (Przeczytany 4920 razy)
Gia
Nowy
*

« Odpowiedz #15 : Czerwiec 11, 2008, 10:06:23 »

Dziękuje bardzo za kolejne rady oraz przeniesienie tematu do odpowiedniego działu.
Przed odpowiedzią Emi, zaczęłam już podmiankę 50% wody, więc z tym miękkim restartem teraz muszę trochę odczekać, żeby rybki ze stresu nie padły Wink
Wymieniłam ok. 50% wody i dodałam soli akwarystycznej (niebieskiej). Wczoraj woda kryształ, ale już dziś z rana widzę, że zaczyna robić się "mgła"...
Czyli odczekam troszkę i spróbuje zrobić ten miękki restart.
Teraz taka sprawa, że nie precyzyjnie wyraziłam się z tym napowietrzaczem. Otóż mam filtr z dyszą napowietrzająca + oddzielny napowietrzacz. Aktualnie oba włączone 24h na dobę...

Nowy filtr w planach, tylko muszę wyjść z dołka finansowego Wink

Jeszcze jedno - rybki naprawdę przeżyją tydzień bez karmienia?
jacekpiwo
Stały użytkownik

120l 20l + 20l(obecnie tarliskowe)

« Odpowiedz #16 : Czerwiec 11, 2008, 11:26:28 »

moje przeżyły 3 dni a jak były głodne to wyczyściły akwa ze śmieci

oddzielny napowietrzacz włączaj tylko w nocy
Misquamacus
Super aktywny

« Odpowiedz #17 : Czerwiec 11, 2008, 12:22:19 »

przeżyją
po co dodałaś sól z błękitem ?

>>>>>>>>www.bojownik.pl<<<<<<<<<
>>>>>>>>   www.fawa.pl  <<<<<<<
Grajewiak
Global Moderator
Super aktywny

Dariusz

« Odpowiedz #18 : Czerwiec 11, 2008, 12:26:48 »

przeżyją
Jestes tego pewien ze przezyja 7 dni bez karmienia? Gdzies czytałem ze moga przezyc nawet i 3 tyg ale wczesniej musza byc przez dlugi czas obrze karmione (dobrze nie znaczy duzo)

GG 12591627
"Niedoświadczony daje wiarę każdemu słowu, lecz roztropny rozważa swe kroki" Prz 14:15

160l na ziemi!
Emi
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #19 : Czerwiec 11, 2008, 13:11:24 »

Nic im nie będzie. Jeśli nie masz narybku tylko dorosłe już ryby to możesz je spokojnie zostawić na kilka dni bez karmienia. Nie dotyczy to oczywiście sytuacji gdy mamy w akwarium ryby, które mogłyby się pozjadać nawzajem (skalary+małe neonki) bo wtedy te większe mogą zacząć polowanie. Kiedyś znalazłam w wiadrze z resztkami roślin gupika, który pływał tam przez dobry miesiąc i nie wyglądał wcale na wychudzonego. Jak jedziemy na kilka dni na jakieś wyjazdy to także nikt ryb nie karmi. Po powrocie nie widzę, żeby coś im ubyło.

Jeśli chodzi o to "dobre karmienie" to chyba każdy akwarysta dobrze karmi swoje ryby, prawda? Wink
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 11, 2008, 13:16:06 wysłane przez Emi » Zapisane

Pozdrawiam,
Emi

Górnośląskie Stowarzyszenie Akwarystów - www.gsa.org.pl

Małe jest piękne... ale w większym ryby czują się lepiej.
Gia
Nowy
*

« Odpowiedz #20 : Czerwiec 14, 2008, 12:40:34 »

przeżyją

Bo taką dostałam, a po co zadawać pytanie bez konstruktywnego komentarza, bo nie sądzę, żeby naprawdę ktoś był zainteresowany jakie pobudki kierowały mną jaki coś kupowałam (głosy w głowie, sen proroczy, wyliczanka Wink), nie każdy się zna i jeśli w sklepie, w którym teoretycznie powinna być fachowa obsługa, taką mi dają, to taką biorę i nie tyczy się to jedynie akwarystyki, niestety..
Swoją drogą irytujące jest to, że produkują tyle tych rzeczy z niepotrzebnymi dodatkami (bo jak rozumiem to miało zostać powiedziane przez to pytanie) i jak ktoś się nie zna, to tylko tym szkodę robi rybą :/
No, ale nvm.

Co do tego karmienia - mam narybek. Najmłodsi mieszkańcy akwa, to ok. 2 tyg. 15 sztuk gupików, rozumiem, że je karmić codziennie, jak do tej pory?
Swoją drogą strasznie rzucają się na jedzenie - tak mają, czy za mało je karmię? Wcześniejsze młode nie miały aż tak...

Emi, jeśli chodzi o tego gupika w wiadrze, to w ogóle mam wrażenie, że to dość wytrzymałe ryby, one oraz labeo najlepiej sobie radzą w moim nie do końca prawidłowo pielęgnowanym akwarium...
Strony: 1 [2]
  Drukuj  

Skocz do: