Pomi
Nowy

|
 |
« : Maj 22, 2008, 09:08:49 » |
|
Czy ktos moze sie orientuje co to moze byc? Wczoraj zakupilam pretnika karlowatego i mial prawieniezauwazalna bialo plamke - jakby naturalne uszkodzenie,, dzis patrze a plama jest bialo sina i spora (za skrzelem i duzo duzo wieksza) - malo intensywna ale widoczna i pretnik jest ewidentnie chory - ???musialam go umiescic w kuli bo nic innego poza akwarium nie mam. Prosze o wskazowki co mam z nim zrobic - WIELKIE DZIEKI 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
cortez
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #1 : Maj 22, 2008, 12:34:28 » |
|
Najlepiej zamieścić zdjęcia. Jeśli nie masz możliwości napisz coś więcej o tej plamce np. jaką ma strukturę, czy ma kłaczki, czy jest wklęsła, czy wypukła, czy ma obrzeża w innym kolorze itp. Jeśli zrobiłaś prętnikowi izolatkę w kuli, musisz pamiętać aby temperatura wody nie spadła poniżej 23 stopni. Najlepiej włożyć grzałkę 5W, która może być cały czas włączona, ale pod warunkiem, że ta kula ma przynajmniej 10l pojemności. Pamiętaj też aby kulę przykryć, aby różnica temperatur między wodą, a powietrzem nie była większa niż 3 stopnie. Wtedy też nad powierzchnią wody jest zachowana odpowiednia wilgotność. Większa różnica temperatur między powietrzem, a woda może spowodować przeziębienie labiryntu u ryby. Po zdiagnozowaniu choroby będzie można podać odpowiednie leki.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Grajewiak
Global Moderator
Super aktywny

Dariusz
|
 |
« Odpowiedz #2 : Maj 22, 2008, 14:33:40 » |
|
Najlepiej zamieścić zdjęcia. Jeśli nie masz możliwości napisz coś więcej o tej plamce np. jaką ma strukturę, czy ma kłaczki, czy jest wklęsła, czy wypukła, czy ma obrzeża w innym kolorze itp. Jeśli zrobiłaś prętnikowi izolatkę w kuli, musisz pamiętać aby temperatura wody nie spadła poniżej 23 stopni. Najlepiej włożyć grzałkę 5W, która może być cały czas włączona, ale pod warunkiem, że ta kula ma przynajmniej 10l pojemności. Pamiętaj też aby kulę przykryć, aby różnica temperatur między wodą, a powietrzem nie była większa niż 3 stopnie. Wtedy też nad powierzchnią wody jest zachowana odpowiednia wilgotność. Większa różnica temperatur między powietrzem, a woda może spowodować przeziębienie labiryntu u ryby. Po zdiagnozowaniu choroby będzie można podać odpowiednie leki.
No i nie zapominajmy o filtrze  .
|
|
|
|
|
|
GG 12591627 "Niedoświadczony daje wiarę każdemu słowu, lecz roztropny rozważa swe kroki" Prz 14:15  160l na ziemi!
|
|
|
Pomi
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #3 : Maj 22, 2008, 14:36:31 » |
|
jest to pretnik karlowaty - nie moge zrobic zdejc ale wyglada to tak - plama tylko po jednej stronie na pol tulowia - bez nitek o bialej barwie - jak nalot z kamienia, luski jakby leciusienko odchylone - nie jest dobrze. welonka z ktora byl trzymany przez ok 12 godzin ma teraz biala plamke na grzbiecie jakby ubrudzona pasta do zebow..reszta rybek ok. Moze okrece kule kocem? kulam ma 6l wiec grzalki nie wsadze. Jesli jutro pojde do skelpu to moze kupic FMC i wsypac do akwa dla welonki? A dla prektnika moze kupicTryplaf czy jak to sie tam nazywa? Boje sie czy to nie od stresujacej podrozy - wracalismy do domu 1,5h autobusem.. 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Pomi
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #4 : Maj 22, 2008, 14:37:40 » |
|
Grajewiak? Moja Babcia bylka z Grajewa? Jestes moze z Grajewa na serio?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
cortez
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #5 : Maj 22, 2008, 18:19:28 » |
|
Jeśli kula ma 6l to nadaje się jedynie do płukanek. Jeśli nie ma możliwości utrzymania temperatury na odpowiednim poziomie to lepiej dać prętnika do ogólnego. Z tego co piszesz, objawy u welona są podobne. Z twojego opisu - wygląda mi to na infekcję bakteryjną. Możesz zastosować FMC lub baktopur.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
mario27-28
|
 |
« Odpowiedz #6 : Maj 22, 2008, 19:04:39 » |
|
Wpość go do ogólnego i zastosuj leczenie preparatani jakie podał ci cortez.Inne rybki mogły też to załapać(piszesz ze welonek ma podobną plamę) i na wszelki wypadek niech też przejdą leczenie.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Grajewiak
Global Moderator
Super aktywny

Dariusz
|
 |
« Odpowiedz #7 : Maj 22, 2008, 20:45:35 » |
|
Grajewiak? Moja Babcia bylka z Grajewa? Jestes moze z Grajewa na serio?
Tak  Jak cos więcej to zapraszam na PW 
|
|
|
|
|
|
GG 12591627 "Niedoświadczony daje wiarę każdemu słowu, lecz roztropny rozważa swe kroki" Prz 14:15  160l na ziemi!
|
|
|
Pomi
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #8 : Maj 23, 2008, 11:01:43 » |
|
Pretnik zdechl..nawet nie bylo szans mu kupic lekow przez Boze Cialo.. Za to na welonce powieksza sie powolutku ta biala plesc - jest bielusienka i wyglada jakby ktos pacnal paste do ze ???bow. Jest to chyba jakas plesn - dzis wlalam FMC Tropical (6ml na 60l akwa). Zastanawiam sie czy nie powinnam wlac SERA mycopur - ale nie wiem czy to mozna mieszac. Czy mozna zlapac rybke i wacikiem nasaczonym MFC posmerac ja po ranie?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
cortez
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #9 : Maj 23, 2008, 21:04:19 » |
|
Leków nie mieszaj. Na razie poczekaj na efekt działania FMC.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Pomi
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #10 : Maj 25, 2008, 17:17:42 » |
|
Plesn zniknela - wacikiem nasaczonym dotykalam zainfekowane miejsce dodatkowo. Teraz ma ranke - zina i lekko czerwona - brak lusek w tym miejscu. Rozumiem, ze mam teraz czekac az rybka sie zregeneruje i odrosna jej luski? Czy po tygodniu od wlania FMC mam spuscic 50% wody i dolac nowe 50%?>?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
mario27-28
|
 |
« Odpowiedz #11 : Maj 25, 2008, 18:29:40 » |
|
Tak jak piszesz podmień wodę,myślę że nieczekaj nawet tydzień tylko jakieś 3-4 dni.Przy podmianie dodaj trochę soli akwarystycznej.Możesz kupić też preparat sery nitrivec(żywe kultury bakterii nilfiltracyjnych) i go dolewać codziennie,to szybciej wróci ci równowaga w akwarium po leczeniu lekami.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|