Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Choroby « Chroby ''dla początkujących''
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Chroby ''dla początkujących''  (Przeczytany 1274 razy)
Jacek aqa
Zainteresowany
**

Pozdrawiam

« : Maj 22, 2008, 20:16:24 »

Jakie choroby czyhają na początkujących akwarystów , spowodowane ich małą wiedzą?? I jak im zapobiec. Słyszałem coś o ospie. Posiadacz nowego aqua po wlaniu świezej wody i dodając uzdatniacza musi odczekać pewien czas by wytwozyły się jakieś bakterie ipt. Po ilu dniach najwcześniej można doń rybki?? ?? ?? Prosze o odpowieź i z gury dziękuje

Akwarium 60l.
3 Rekiny Ludojady
1 Ryba Młot
2 Płaszczki Indonezyjskie (impisis muri)
1 Neon Czerwony
Grajewiak
Global Moderator
Super aktywny

Dariusz

« Odpowiedz #1 : Maj 22, 2008, 20:25:24 »

Najwczesniej rybki wpuszczasz nie prędzej jak po ok 2och tygodniach. No i przed wpuszczeniem do akwa poddajesz rybki kwarantannie Wink.

GG 12591627
"Niedoświadczony daje wiarę każdemu słowu, lecz roztropny rozważa swe kroki" Prz 14:15

160l na ziemi!
Jacek aqa
Zainteresowany
**

Pozdrawiam

« Odpowiedz #2 : Maj 22, 2008, 20:31:54 »

Na czym polega kwarantanna. Są bardzo ruzne poinie na temat wpuszczania tych rybek jedni muwia odrazu , drudzy po 2 dniach inni ze ppo tygodni a jeszcze inni ze po 2. Szczeze muwiac ja jusz bardzo sie niecierpliwie ale jeśli maja mi pozdychać to wole poczekać.

Akwarium 60l.
3 Rekiny Ludojady
1 Ryba Młot
2 Płaszczki Indonezyjskie (impisis muri)
1 Neon Czerwony
Grajewiak
Global Moderator
Super aktywny

Dariusz

« Odpowiedz #3 : Maj 22, 2008, 20:38:42 »

Kwarantanna polega na tym ze przed wpuszczeniem do akwa rybek plywaja one sobie w innym zazwyczaj mniejszym akwa. W tym mniejszym akwa mozna dodawac srodki odkazajace np mfc. Pamietaj ze choroba moze sie ujawnic nawet dopiero po ok tygodniu. Nie wiem czy by moglo byc takie rozwiazanie ze na czas dojrzewania akwa ryby poddane by byly kwarantannie w innym zbiorniczku dopoki by Ci te akwa nie dojrzało.

GG 12591627
"Niedoświadczony daje wiarę każdemu słowu, lecz roztropny rozważa swe kroki" Prz 14:15

160l na ziemi!
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: