Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Jak rozmnożyć rybki « Kiryskowate--------------------->DIANEMA<----------------Kiryskowate
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Kiryskowate--------------------->DIANEMA<----------------Kiryskowate  (Przeczytany 3445 razy)
Jacek aqa
Zainteresowany
**

Pozdrawiam

« : Czerwiec 09, 2008, 14:18:59 »

WITAM. Mam pytanie?? W swoim ''stadku'' mam 2 dianemy i bardzo ciężki u ( ogólnie u tego gatunku) rozróżnić płeć.A postawiłem sobie za cel rozmnożyć te rybki. W jakim wieku osiągają dojrzałość płciową?? Czy ktoś mógłby mi pomóc ?? Niech wypowie się ktoś kto ma te rybki.

Akwarium 60l.
3 Rekiny Ludojady
1 Ryba Młot
2 Płaszczki Indonezyjskie (impisis muri)
1 Neon Czerwony
Jarecki
Bywalec

« Odpowiedz #1 : Czerwiec 09, 2008, 20:05:28 »

Obecnie zarówno kiryśników i dianem nie hoduję.
Jednak z zakupionego stadka sześciu dianem tylko jeden okazał się samcem.
W książkach spotkałem tylko że samiec jest nieco mniejszy i smuklejszy. A tymczasem rozrózniamy go tak jak kiryśniki, po zgrubieniach na płetwach piersiowych.
Nie są one wprawdzie pomarańczowe tylko utrzymują zwykły szarawy kolor.
Zgrubienie jest jednak tak dobrze eksponowane że nie ma mowy o pomyłce.
Jak zaczną przekraczać osiem centymetrów to można spodziewać się pierwszych oznak dojrzewania. Moje sztuki przekroczyły 12 cm. gdy stwierdziłem że czas na mnożenie.
Nawet łatwiejsze niż kiryśników i ilość ikry także siegająca kilkuset a nie do 200-250 jak często literatura podaje.Pierwsze tarła to owszem.
To tyczy się dianemy długowąsej gdyż drugiego, piekniejszego gatunku jeszcze nie miałem.
Jacek aqa
Zainteresowany
**

Pozdrawiam

« Odpowiedz #2 : Czerwiec 10, 2008, 15:17:53 »

Mam 2 osobniki tego gatunku (od kolegi). Z tego c wiem to pochodzą z jednego miotu. Domnienany samiec jest jakieś 2 cm krutszy od samicy no i bardziej smuklejszy lecz żadnych zgrubień na płetwach nie zauważam.

Akwarium 60l.
3 Rekiny Ludojady
1 Ryba Młot
1 Neon Czerwony
Misquamacus
Super aktywny

« Odpowiedz #3 : Czerwiec 10, 2008, 15:21:03 »

60l to nie litraż dla nich !

>>>>>>>>www.bojownik.pl<<<<<<<<<
>>>>>>>>   www.fawa.pl  <<<<<<<
Jacek aqa
Zainteresowany
**

Pozdrawiam

« Odpowiedz #4 : Czerwiec 10, 2008, 18:32:03 »

To są moje ulubione rybki , a nie stac mnie na większe aquarium ! ! ! ! ! Więc...

Akwarium 60l.
3 Rekiny Ludojady
1 Ryba Młot
1 Neon Czerwony
Misquamacus
Super aktywny

« Odpowiedz #5 : Czerwiec 10, 2008, 18:33:15 »

Więc...
trzeba je oddać, jak nie możemy zapewnić im godnych warunków ...

Jacek aqa
Zainteresowany
**

Pozdrawiam

« Odpowiedz #6 : Czerwiec 10, 2008, 19:42:21 »

To nie w tym sensie !!! A z resztą... . Jeśli nie chcesz pomóc/podpowiedzieć/zadać pytania na temat to lepiej nie pisz.Bez obrazy ale  to jest denerwujące gdy wchodzisz na posty które Cię nie dotyczą/interesują i sie czepiasz.

Akwarium 60l.
3 Rekiny Ludojady
1 Ryba Młot
1 Neon Czerwony
Misquamacus
Super aktywny

« Odpowiedz #7 : Czerwiec 10, 2008, 19:44:11 »

ja się wcale nie czepiam, tylko ci sugeruje, że w za małym litrażu się męczą i nie masz szans, by je rozmnożyć ....

Jarecki
Bywalec

« Odpowiedz #8 : Czerwiec 10, 2008, 21:01:26 »

Należy spodziewać się że ryby skarłowacieją lub już ten proces trwa.
Akwarium 50 litrów używałem jako zbiornika tarliskowego ze względu na wielkość i płodność ryb.
Bardzo możliwe że dymorfizm płciowy nie zostanie w pelni ukazany.
U wielu ryb dopiero okreslona wielkość oznacza możliwość rozrodu. U innych jak mieczyki, odwrotnie do poprzednich, bardzo szybko dojżewają przy pogorszeniu się warunków(woda,przestrzeń, stan liczebności ryb)
W moim akwarium 280 L osiągnęły więcej niż dwanaście centymetrów nie różniąc się wielkością od kirysników.
Przy takich warunkach jak masz, pozostaje jedynie spróbować przeprowadzić tarło by się przekonać czy są bardziej dojrzałe niż wzrost pokazuje i trą się lub jesli jeszcze nie, za młode.
Mogą to być dwie samice jednak jeżeli poczekasz jeszcze pół roku i sytuacja się nie zmieni to raczej pewne dwie samice.
Jacek aqa
Zainteresowany
**

Pozdrawiam

« Odpowiedz #9 : Czerwiec 10, 2008, 21:50:21 »

Ta pielęgnica w moim aqua jest  dość agresywna wobec innych ryb (także wobec tych )więc chyba powinienem ją  jak najszybciej wyłowić i oddać. Ponieważ wydaje mi się że presja wywierana poprzez inne ryby nie przyśpiesz i nie pomoże w tarle. W niedługim czasie mam zamiar z korygować obsadę , chce wpuścić kilka otosków i parkę ''ramirez'' i na tym (przynajmniej narazie) poprzestane.

Czym je karmić żeby ,pobudzić/dobrze odżywić, przed tarłem??
Słyszalem że symulowanie pory deszczowej i suchej to niezły sposób , czy powinienem odlewać co dziennie z aqua 5%-10% wody i przy następnej wymianie wody (za tydzień) uzupełnić ubytek i zamątować deszczownie?? A może wydłużyć ten proces (szklanke co 2 dni) i poczekać aż będe miał stałą osadę i rybki się do siebie przyzwyczają??

Akwarium 60l.
3 Rekiny Ludojady
1 Ryba Młot
1 Neon Czerwony
Jarecki
Bywalec

« Odpowiedz #10 : Czerwiec 10, 2008, 22:59:09 »

Prawda jest taka że skutecznie rozmnażamy w osobnym akwarium.
Owszem,wiele gatunków potrafi mnożyc się w akwarium ogólnym jak chociazby kiryśniki.
To jednak zawsze jest pewną dozą szczęścia akwarysty.
Nie chcę zrażać lecz raczej ciężka sparawa z tym tarłem w ogólnym. Można zawsze spróbować szczęśćia czy ryby chcą coś kombinować. No ale to brak prądu wody, wycięty liść ze skoroszytu(imitacja liścia powierzchniowego) podmiana wody codziennie  20% na świerzą w tym bardzo wypada by miała  twardość góra do 10TWo plus karmienie urozmaiconym pokarmem, zwłaszcza dżdżownice i larwy ochotki.
Na pewno w tym dziale "namarudziłem" gdzieś o kirysnikach. To w praktyce ten sam sposób.
Nie spiesz się.
Możesz stać się nagle posiadaczem większego akwarium i te 60 L to jak znalazł na zabawy z mnożeniem wielu gatunków ryb.
Rybom nie sprzyja szwendanie się innych ryb a także zbyt jasne światło zbyt długo.
Pierwszym "stymulatorem" to włożenie jajowato wyciętego skoroszyta na powierzchni wody i z reguły obserwowanie z rana czy czasem nie ma tam piany pod nim. Nie może on oczywiście pływać po akwa.Ogólnie dobrze zaczynasz mysleć i z czasem kto wie  Smiley
Co stymulacji pory deszczowej to powiem że są pewne wachania ciśnienia i ryby podchodzą chętnie do tarła a bywa że można sobie wodę podmieniać, karmić i czynić inne cuda a one jak i kiryśniki nawet nie ruszą z miejsca przez miesiąc. Skoro potrafiłem osobno pięć par kirysników wpuścić osobno i nic nie robiły jak zaklęte a innym razem to nie widziałem co mam robić z masami narybku po energicznym tarle to chyba daje do zastanowienia.
Pozostaje oczywiście próbować i nie liczyć na sukcesy od razu bo nie tak się z reguły zaczyna.
Owszem przy pewnej "trafionej" obsadzie wiele ryb rozmnaża się bez problemu.
W końcu same w naturze nie pływają  jednak te które przynajmniej pilnuja ikry, nigdy nie lubią tłoku i zwyczajnie są zaniepokojone.
Jacek aqa
Zainteresowany
**

Pozdrawiam

« Odpowiedz #11 : Czerwiec 12, 2008, 15:42:39 »

Więc narazie poczekam na stałą obsadę.

Akwarium 60l.
3 Rekiny Ludojady
1 Ryba Młot
1 Neon Czerwony
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: