Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Filtr zewnętrzny jako filtr mechaniczny  (Przeczytany 1922 razy)
speedeecat
Bywalec

http://www.moja-akwamania.za.pl

« : Maj 21, 2009, 19:20:38 »

Zastanawiałem się czy aby to jest dobry pomysł zastosowanie filtra zewnętrznego do filtracji mechanicznej.
Posiadam eheima 2228 i tak się zastanawiałem nad jego wewnętrzną konstrukcją. Chodzi o to że filtr ma w środku 3 kosze na media filtracyjne ale te kosze nie są dopasowane na styk do kubełka w którym są osadzone. Dookoła każdego kosza jest luz ok. 2mm i tak sobie myślę ze przecież woda płynie tak jak prąd - po najmniejszej linii oporu. więc kiedy napchamy w kosze waty czy gąbki i kiedy ulegną zamuleniu wtedy woda bez problemu będzie płynąć tymi szczelinami dookoła koszy na media. Jedyne co będzie wyłapywało brud w takim przypadku to ostatnia (na samej górze) włóknika która jest większa od tych koszy i dociśnięta kratką. Gdyby nie było tej włókniny to filtracja mechaniczna prawie nie odbywałaby się.
Zrobiłem mały test tego filtra i wyciąłem na kształt dna gumę idealnie dopasowaną po to aby uniemożliwić przepływ wody przez te kosze. Kiedy już zalałem filtr i podłączyłem go w obieg filtr zassał wodę i przepompowywał ją. Oczywiście wydajność jego znacznie spadła ale jednak woda nadal była pompowana.
Wiadomo że kiedy taki filtr wypchamy włókniną woda będzie przepływać przez nią tylko w jakim stopniu bo tymi szczelinami w okuł koszy na media też będzie płynąć.
Teraz nie wiem czy dobrze kombinuję ale może lepiej w ogóle nie wkładać tych koszy do kubła tylko całość wypełnić gąbką i włókniną i a wodę doprowadzać do dna filtra rurką?
Jak to jest z innymi filtrami zewnętrznymi przecież one są podobnie skonstruowane?

slavoy.tbg
Stały użytkownik

« Odpowiedz #1 : Maj 21, 2009, 20:03:07 »

Witam

W moim 2213 założyłem uszczelkę z recepturki na "wiaderko" i weszło na wcisk, może i Ty coś dobierzesz.
speedeecat
Bywalec

http://www.moja-akwamania.za.pl

« Odpowiedz #2 : Maj 21, 2009, 20:06:45 »

Ja na swoje kosze z mediami naciągałem gumki od słoików (takich po ogórkach) ale po kilku miesiącach były w strzępach.
W sumie to eheim a taka kucha - powinni od razu pomyśleć nad tym aby woda przepływała tylko przez media a nie gdzieś bokami.
« Ostatnia zmiana: Maj 21, 2009, 20:08:41 wysłane przez speedeecat » Zapisane

Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: