|
papuga1993
Gość
|
 |
« : Kwiecień 18, 2008, 20:00:05 » |
|
Czy opłaca się kupić jakąś rzec z napowietrzającą  To znaczy jakiegoś nurka muszle czy kamień??
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Misquamacus
|
 |
« Odpowiedz #1 : Kwiecień 19, 2008, 08:17:05 » |
|
jeśli jesteś malutkim dzieckiem cieszącym sie pierdzącym nurkiem, no cóż wtedy sobie kup ..... zreszta nie wyrażasz sie jasno, chodzi ci o napowietrzacz, czy kostkę do napowietrzacza ?
|
|
|
|
|
|
 >>>>>>>>www.bojownik.pl<<<<<<<<< >>>>>>>> www.fawa.pl <<<<<<<
|
|
|
|
|
Piranha
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #3 : Maj 19, 2008, 22:34:59 » |
|
Rozumiem, że kostka lipowa nadaje się i do napowietrzania i do podawania CO2 czy tak?
Co najlepiej nadaje się do napowietrzania, żeby babelki były drobne i żeby sie to szybko nie zapchało glonami. Czego używacie, co polecacie?
Jeżeli filtr nie ma opcji napowietrzania to jaką pompkę warto kupić? Nie wiem co wybrać. Zależy mi na bezawaryjności i bardzo cichym działaniu.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Emi
|
 |
« Odpowiedz #4 : Maj 20, 2008, 08:07:50 » |
|
Deszczownia - cicha, bezawaryjna, nie zapycha się i nie zarasta glonami. Można ją podłączyć prawie do każdego filtra (chyba poza kaskadą ale ona sama ładnie już napowietrzy wodę).
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam, Emi Górnośląskie Stowarzyszenie Akwarystów - www.gsa.org.plMałe jest piękne... ale w większym ryby czują się lepiej.
|
|
|
kamil_bielany
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #5 : Maj 20, 2008, 16:49:27 » |
|
Jeśli chcesz mieć ładny efekt w akwarium to kup kurtyne napowietrzającą. zawsze od napowietrzacza możesz zrobić rozgałęzienie i podłaczyć swoją muszelkę, nurka które będą dawały duże bąmble
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Piranha
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #6 : Maj 20, 2008, 22:34:27 » |
|
Muszelka, nurek?? Mam nadzieję, że to był żart??
Kurtyny nie chcę. Może to i ciekawie wygląda ale chyba napowietrza za bardzo.
Skoro sama deszczownia z filtra wystarczy to nic więcej nie chce. Po co ma mi buczec jakaś dodatkowa pompka w pokoju i daremnie prąd zżerać.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
kamil_bielany
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #7 : Maj 20, 2008, 22:39:38 » |
|
Pisałem to do papuga1993. Ale jeśli niema dużego zagęszczenia ryb to deszczownia w zupełności wystarczy. Choć deszczownie troche słychać kiedy strumienie wody uderzają o powieszchnie. A napowietrzecze nieczerpią dużo prądu. około 5watt w zależności od wielkoście 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Emi
|
 |
« Odpowiedz #8 : Maj 21, 2008, 09:20:25 » |
|
Deszczownię możesz założyć w różnych miejscach akwarium: nad wodą, pod wodą albo równo z powierzchnią w zależności od swojego widzimisię. Akurat u mnie jest ona pod wodą a wylot skierowany jest ku tafli wody więc nic nie słychać.
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam, Emi Górnośląskie Stowarzyszenie Akwarystów - www.gsa.org.plMałe jest piękne... ale w większym ryby czują się lepiej.
|
|
|
|
szymonw
|
 |
« Odpowiedz #9 : Maj 21, 2008, 09:40:57 » |
|
Pisałem to do papuga1993. Ale jeśli niema dużego zagęszczenia ryb to deszczownia w zupełności wystarczy. Choć deszczownie troche słychać kiedy strumienie wody uderzają o powieszchnie. A napowietrzecze nieczerpią dużo prądu. około 5watt w zależności od wielkoście  deszczownia jest o wiele skuteczniejsza jeśli chodzi o napowietrzanie wody niż jakiś tam napowietrzacz, czy nawet standardowa końcówka wylotu filtra. z drugiej jednak strony powoduje relatywnie większąilość co2 wytrącającego się z roztworu wody, co przy akwariach roślinnych i braku dozowania co2 dodatkowo do toni wody jest niewątpliwie jej minusem. także trzeba rozważyć obie kwestie przy podejmowaniu deczji czy montować czy też nie.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Piranha
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #10 : Maj 21, 2008, 12:15:53 » |
|
Czyli deszczownia całą dobę + co2 na noc.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Grajewiak
Global Moderator
Super aktywny

Dariusz
|
 |
« Odpowiedz #11 : Maj 21, 2008, 12:20:14 » |
|
Czyli deszczownia całą dobę + co2 na noc.
CO2 na noc? A po co roslinom CO2 na noc? Przeciez w nocy one tego nie pobieraja tylko wydalaja...
|
|
|
|
|
|
GG 12591627 "Niedoświadczony daje wiarę każdemu słowu, lecz roztropny rozważa swe kroki" Prz 14:15  160l na ziemi!
|
|
|
Piranha
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #12 : Maj 21, 2008, 12:59:43 » |
|
Przejęzyczyłem się, oczywiście mialem na myśli dzień, czyli miałem napisać:
Deszczownia całą dobę + co2 w dzień.
|