Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Napowietrzacze  (Przeczytany 3818 razy)
papuga1993
Gość
« : Kwiecień 18, 2008, 20:00:05 »

Czy opłaca się kupić jakąś rzec z napowietrzającą Huh
To znaczy jakiegoś nurka muszle czy kamień??
Misquamacus
Super aktywny

« Odpowiedz #1 : Kwiecień 19, 2008, 08:17:05 »

jeśli jesteś malutkim dzieckiem cieszącym sie pierdzącym nurkiem, no cóż wtedy sobie kup .....
zreszta nie wyrażasz sie jasno, chodzi ci o napowietrzacz, czy kostkę do napowietrzacza ?

>>>>>>>>www.bojownik.pl<<<<<<<<<
>>>>>>>>   www.fawa.pl  <<<<<<<
BAxIto
Nowy
*

« Odpowiedz #2 : Kwiecień 19, 2008, 09:59:19 »

Polecam kamienie napowietrzające tzn dobra pompka napowietrzajca troche wężyka i do tego kamienie napowietrzające np http://www.allegro.pl/item345955492_kamien_napowietrzajacy_sztaba_10_cm.html
http://www.allegro.pl/item349119055_kula_27mm_kamien_napowietrzajacy_.html dobry ukłąd węzyka na dnie Akwa i dobre połączenie trójników z węzykiem oraz z kamieniami napowietrzajcymi da ładny efekt
 POZDRAWIAM
Piranha
Stały użytkownik

« Odpowiedz #3 : Maj 19, 2008, 22:34:59 »

Rozumiem, że kostka lipowa nadaje się i do napowietrzania i do podawania CO2 czy tak?

Co najlepiej nadaje się do napowietrzania, żeby babelki były drobne i żeby sie to szybko nie zapchało glonami. Czego używacie, co polecacie?

Jeżeli filtr nie ma opcji napowietrzania to jaką pompkę warto kupić? Nie wiem co wybrać. Zależy mi na bezawaryjności i bardzo cichym działaniu.
Emi
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #4 : Maj 20, 2008, 08:07:50 »

Deszczownia - cicha, bezawaryjna, nie zapycha się i nie zarasta glonami. Można ją podłączyć prawie do każdego filtra (chyba poza kaskadą ale ona sama ładnie już napowietrzy wodę).

Pozdrawiam,
Emi

Górnośląskie Stowarzyszenie Akwarystów - www.gsa.org.pl

Małe jest piękne... ale w większym ryby czują się lepiej.
kamil_bielany
Nowy
*

« Odpowiedz #5 : Maj 20, 2008, 16:49:27 »

Jeśli chcesz mieć ładny efekt w akwarium to kup kurtyne napowietrzającą. zawsze od napowietrzacza możesz zrobić rozgałęzienie i podłaczyć swoją muszelkę, nurka które będą dawały duże bąmble
Piranha
Stały użytkownik

« Odpowiedz #6 : Maj 20, 2008, 22:34:27 »

Muszelka, nurek?? Mam nadzieję, że to był żart??

Kurtyny nie chcę. Może to i ciekawie wygląda ale chyba napowietrza za bardzo.

Skoro sama deszczownia z filtra wystarczy to nic więcej nie chce. Po co ma mi buczec jakaś dodatkowa pompka w pokoju i daremnie prąd zżerać.
kamil_bielany
Nowy
*

« Odpowiedz #7 : Maj 20, 2008, 22:39:38 »

Pisałem  to do papuga1993. Ale jeśli niema dużego zagęszczenia ryb to deszczownia w zupełności wystarczy. Choć deszczownie troche słychać kiedy strumienie wody uderzają o powieszchnie. A napowietrzecze nieczerpią dużo prądu. około 5watt w zależności od wielkoście Wink
Emi
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #8 : Maj 21, 2008, 09:20:25 »

Deszczownię możesz założyć w różnych miejscach akwarium: nad wodą, pod wodą albo równo z powierzchnią w zależności od swojego widzimisię. Akurat u mnie jest ona pod wodą a wylot skierowany jest ku tafli wody więc nic nie słychać.

Pozdrawiam,
Emi

Górnośląskie Stowarzyszenie Akwarystów - www.gsa.org.pl

Małe jest piękne... ale w większym ryby czują się lepiej.
szymonw
Super aktywny

« Odpowiedz #9 : Maj 21, 2008, 09:40:57 »

Pisałem  to do papuga1993. Ale jeśli niema dużego zagęszczenia ryb to deszczownia w zupełności wystarczy. Choć deszczownie troche słychać kiedy strumienie wody uderzają o powieszchnie. A napowietrzecze nieczerpią dużo prądu. około 5watt w zależności od wielkoście Wink

deszczownia jest o wiele skuteczniejsza jeśli chodzi o napowietrzanie wody niż jakiś tam napowietrzacz, czy nawet standardowa końcówka wylotu filtra. z drugiej jednak strony powoduje relatywnie większąilość co2 wytrącającego się z roztworu wody, co przy akwariach roślinnych i braku dozowania co2 dodatkowo do toni wody jest niewątpliwie jej minusem. także trzeba rozważyć obie kwestie przy podejmowaniu deczji czy montować czy też nie.

Piranha
Stały użytkownik

« Odpowiedz #10 : Maj 21, 2008, 12:15:53 »

Czyli deszczownia całą dobę  + co2 na noc.
Grajewiak
Global Moderator
Super aktywny

Dariusz

« Odpowiedz #11 : Maj 21, 2008, 12:20:14 »

Czyli deszczownia całą dobę  + co2 na noc.

CO2 na noc? A po co roslinom CO2 na noc? Przeciez w nocy one tego nie pobieraja tylko wydalaja...

GG 12591627
"Niedoświadczony daje wiarę każdemu słowu, lecz roztropny rozważa swe kroki" Prz 14:15

160l na ziemi!
Piranha
Stały użytkownik

« Odpowiedz #12 : Maj 21, 2008, 12:59:43 »

Przejęzyczyłem się, oczywiście mialem na myśli dzień, czyli miałem napisać:

Deszczownia całą dobę  + co2 w dzień.

Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: