Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: molinezja + bojownik=pomocy!  (Przeczytany 15028 razy)
neno3
Nowy
*

« : Styczeń 16, 2004, 16:55:56 »

Witam!
Jestem tu nowa i nie ukrywam, że szukam pomocy.
Kupiłam dziś rybki do mojego pierwszego akwarium (czekało wyposażone ok tygodnia). Sprzedawca polecił molinezje, gupiki i mieczyki, ja od siebie dorzuciłam bojownika (bardzo mi sie podobaja). Życie w akwarium miało toczyć sie spokojnie, a tymczasem najmniejsza samica molinezji zaczęła się dobierać do płetw bojownika. Pomyślałam- głodne! Dałam żarełko i dalej to samo.
Mam pytanko. Czy takie zachowanie jest normalne? Czy molinezje nie należą do ryb pokojowo nastawionych do innych? Co robić?

neno3
Harpia
Bywalec

« Odpowiedz #1 : Styczeń 16, 2004, 19:05:44 »

Molinezje są spokojne ale to takie przysłowiowe "ciekawe jajo" wszystko musi sprawdzić dotknąć posmakować i właśnie przez tą swą nadgorliwość często gnębi inne ryby takie jak bojownik (długie płetwy) welonka (kropki na ciele)...

www.fretki.org.pl - największa fretkowa strona w Polsce!
http://forum.fretki.org.pl/index.php - fretkowe forum.
neno3
Nowy
*

« Odpowiedz #2 : Styczeń 16, 2004, 19:28:58 »

Dzięki. Ale czy tak będzie ciagle? W akwarium mam ich 4, a tylko ta jedna ( najmniejsza) jest taka ciekawska. I co dalej z bojownikiem? Czy go zostawić na pastwę molinezji?

Pozdrawiam. neno3
Harpia
Bywalec

« Odpowiedz #3 : Styczeń 16, 2004, 20:29:14 »

Prawde mówiąc niemam pojęcia jedne odpuszczają po chwili inne gnębią cały czas (miałam tak z welonką) Obreswuj i jeżeli będzie tak dalej wymień rybe.

www.fretki.org.pl - największa fretkowa strona w Polsce!
http://forum.fretki.org.pl/index.php - fretkowe forum.
Tomlsv
Super aktywny

« Odpowiedz #4 : Styczeń 17, 2004, 14:00:32 »

Daj im pare dni, zaobserwuj też czy płetwy bojownika są postrzępione i jak mocno, moze nie należy się martwić. Jeśli tylko 1 z czworga molinezji tak robi to pewnie wkrótce jej przejdzie. Myślę że pozbycie się bojownika nie bedzie konieczne.
p.s. Zawsze warto napisać jakiej pojemności jest akwarium.

http://akwarium.cdi.pl/avataranim.html  avatary (zdjęcia/obrazki pod nick) na forum !
Jak komuś nie działa to dodać www do adresu.
neno3
Nowy
*

« Odpowiedz #5 : Styczeń 19, 2004, 13:50:19 »

Wielkie dzięki.
Bojownik ocalony, natrętna molinezja pływa u koleżanki (tylko kolorowa była taka niemiła dla niego). Dostałam w zamian cudowną czarną samiczkę i jak narazie moje kochane rybki żyją w wielkiej zgodzie.

neno3
P.S. Akwarium nie jest zbyt okazałe ma 60l, ale badzo cieszy
Molly_
Bywalec

« Odpowiedz #6 : Styczeń 19, 2004, 18:22:45 »

Cytat: neno3
Kupiłam dziś rybki do mojego pierwszego akwarium (czekało wyposażone ok tygodnia). Sprzedawca polecił molinezje, gupiki i mieczyki, ja od siebie dorzuciłam bojownika (bardzo mi sie podobaja).

Hmmm...ja bym się zastanowiła nad trzymaniem bojownika z gupikami. Miałam przypadek, że mój bojownik zjadł mi gupika w całości :shock:

zawsze iść rozkaz, który mam we krwi, MAŁĄ WOJNĘ w sobie mieć
neno3
Nowy
*

« Odpowiedz #7 : Styczeń 20, 2004, 08:54:00 »

Hmmm...ja bym się zastanowiła nad trzymaniem bojownika z gupikami. Miałam przypadek, że mój bojownik zjadł mi gupika w całości :shock:[/quote]

O kurcze!!! Chyba muszę zwrócić na to uwagę, choć mój bojownik jest nadwyraz spokojny ( może te skubiące molinezje go zestresowały) i jak narazie nie ma zbyt wielkiego apetytu. W każdym razie dzięki za info, będę obserwować.
Tomlsv
Super aktywny

« Odpowiedz #8 : Styczeń 20, 2004, 16:18:12 »

A ja bym sie nie niepokoił Smiley. Gdy miałem gupiki z bojownikiem to pływały za nim tak jakby był najważniejszy w "ich" stadzie Smiley, mimo że raczej nie ma chierarchii wśród gupików Smiley.

http://akwarium.cdi.pl/avataranim.html  avatary (zdjęcia/obrazki pod nick) na forum !
Jak komuś nie działa to dodać www do adresu.
jog
Zainteresowany
**

jo
« Odpowiedz #9 : Styczeń 23, 2004, 19:57:09 »

u mnie bojownik był w 200litrów z gupikami przez tydzień bylo oki. lecz potem na moich oczach zjadł mi gupika w całości :twisted:  :twisted:  :twisted:
Krajan
Nowy
*

« Odpowiedz #10 : Styczeń 24, 2004, 03:19:39 »

Bojownik r0x  :twisted:

lauri24
Super aktywny

Power^^

« Odpowiedz #11 : Kwiecień 18, 2008, 13:29:37 »

moj mieczyk obgryzał bojownika....naszczeście po kilku dniach przestał.... papa

112l. Ogólne
30l.- Gupiki, platki
ala
Super aktywny

ala

« Odpowiedz #12 : Kwiecień 18, 2008, 15:47:46 »

lauri24 zwracaj uwagę na datę! ostatnia wiadomość w tym wątku zostala wyslana w styczniu 2004!

lauri24
Super aktywny

Power^^

« Odpowiedz #13 : Kwiecień 18, 2008, 17:52:26 »

ops... Embarrassed

112l. Ogólne
30l.- Gupiki, platki
adix-7
Zainteresowany
**

Przeróbka Neonka :P

« Odpowiedz #14 : Kwiecień 19, 2008, 17:53:59 »

Lauri24   zapamiętaj nigdy nie odgrzebuj starych wontków !!!

Obsada do 60 L
10x molinezja
2x kirysek
2x żałobniczka
2x gupik
1x mieczyk
1x danio
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: