neno3
Nowy

|
 |
« : Styczeń 16, 2004, 16:55:56 » |
|
Witam! Jestem tu nowa i nie ukrywam, że szukam pomocy. Kupiłam dziś rybki do mojego pierwszego akwarium (czekało wyposażone ok tygodnia). Sprzedawca polecił molinezje, gupiki i mieczyki, ja od siebie dorzuciłam bojownika (bardzo mi sie podobaja). Życie w akwarium miało toczyć sie spokojnie, a tymczasem najmniejsza samica molinezji zaczęła się dobierać do płetw bojownika. Pomyślałam- głodne! Dałam żarełko i dalej to samo. Mam pytanko. Czy takie zachowanie jest normalne? Czy molinezje nie należą do ryb pokojowo nastawionych do innych? Co robić?
neno3
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Harpia
|
 |
« Odpowiedz #1 : Styczeń 16, 2004, 19:05:44 » |
|
Molinezje są spokojne ale to takie przysłowiowe "ciekawe jajo" wszystko musi sprawdzić dotknąć posmakować i właśnie przez tą swą nadgorliwość często gnębi inne ryby takie jak bojownik (długie płetwy) welonka (kropki na ciele)...
|
|
|
|
|
|
|
|
|
neno3
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #2 : Styczeń 16, 2004, 19:28:58 » |
|
Dzięki. Ale czy tak będzie ciagle? W akwarium mam ich 4, a tylko ta jedna ( najmniejsza) jest taka ciekawska. I co dalej z bojownikiem? Czy go zostawić na pastwę molinezji? Pozdrawiam. neno3
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Harpia
|
 |
« Odpowiedz #3 : Styczeń 16, 2004, 20:29:14 » |
|
Prawde mówiąc niemam pojęcia jedne odpuszczają po chwili inne gnębią cały czas (miałam tak z welonką) Obreswuj i jeżeli będzie tak dalej wymień rybe.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Tomlsv
|
 |
« Odpowiedz #4 : Styczeń 17, 2004, 14:00:32 » |
|
Daj im pare dni, zaobserwuj też czy płetwy bojownika są postrzępione i jak mocno, moze nie należy się martwić. Jeśli tylko 1 z czworga molinezji tak robi to pewnie wkrótce jej przejdzie. Myślę że pozbycie się bojownika nie bedzie konieczne. p.s. Zawsze warto napisać jakiej pojemności jest akwarium.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
neno3
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #5 : Styczeń 19, 2004, 13:50:19 » |
|
Wielkie dzięki. Bojownik ocalony, natrętna molinezja pływa u koleżanki (tylko kolorowa była taka niemiła dla niego). Dostałam w zamian cudowną czarną samiczkę i jak narazie moje kochane rybki żyją w wielkiej zgodzie.
neno3 P.S. Akwarium nie jest zbyt okazałe ma 60l, ale badzo cieszy
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Molly_
|
 |
« Odpowiedz #6 : Styczeń 19, 2004, 18:22:45 » |
|
Kupiłam dziś rybki do mojego pierwszego akwarium (czekało wyposażone ok tygodnia). Sprzedawca polecił molinezje, gupiki i mieczyki, ja od siebie dorzuciłam bojownika (bardzo mi sie podobaja). Hmmm...ja bym się zastanowiła nad trzymaniem bojownika z gupikami. Miałam przypadek, że mój bojownik zjadł mi gupika w całości :shock:
|
|
|
|
|
|
zawsze iść rozkaz, który mam we krwi, MAŁĄ WOJNĘ w sobie mieć
|
|
|
neno3
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #7 : Styczeń 20, 2004, 08:54:00 » |
|
Hmmm...ja bym się zastanowiła nad trzymaniem bojownika z gupikami. Miałam przypadek, że mój bojownik zjadł mi gupika w całości :shock:[/quote]
O kurcze!!! Chyba muszę zwrócić na to uwagę, choć mój bojownik jest nadwyraz spokojny ( może te skubiące molinezje go zestresowały) i jak narazie nie ma zbyt wielkiego apetytu. W każdym razie dzięki za info, będę obserwować.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Tomlsv
|
 |
« Odpowiedz #8 : Styczeń 20, 2004, 16:18:12 » |
|
A ja bym sie nie niepokoił  . Gdy miałem gupiki z bojownikiem to pływały za nim tak jakby był najważniejszy w "ich" stadzie  , mimo że raczej nie ma chierarchii wśród gupików  .
|
|
|
|
|
|
|
|
|
jog
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #9 : Styczeń 23, 2004, 19:57:09 » |
|
u mnie bojownik był w 200litrów z gupikami przez tydzień bylo oki. lecz potem na moich oczach zjadł mi gupika w całości :twisted: :twisted: :twisted:
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Krajan
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #10 : Styczeń 24, 2004, 03:19:39 » |
|
Bojownik r0x :twisted:
|
|
|
|
|
|
|
|
|
lauri24
Super aktywny

Power^^
|
 |
« Odpowiedz #11 : Kwiecień 18, 2008, 13:29:37 » |
|
moj mieczyk obgryzał bojownika....naszczeście po kilku dniach przestał.... 
|
|
|
|
|
|
112l. Ogólne 30l.- Gupiki, platki
|
|
|
|
ala
|
 |
« Odpowiedz #12 : Kwiecień 18, 2008, 15:47:46 » |
|
lauri24 zwracaj uwagę na datę! ostatnia wiadomość w tym wątku zostala wyslana w styczniu 2004!
|
|
|
|
|
|
|
|
|
lauri24
Super aktywny

Power^^
|
 |
« Odpowiedz #13 : Kwiecień 18, 2008, 17:52:26 » |
|
ops... 
|
|
|
|
|
|
112l. Ogólne 30l.- Gupiki, platki
|
|
|
adix-7
Zainteresowany

Przeróbka Neonka :P
|
 |
« Odpowiedz #14 : Kwiecień 19, 2008, 17:53:59 » |
|
Lauri24 zapamiętaj nigdy nie odgrzebuj starych wontków !!!
|
|
|
|
|
|
Obsada do 60 L 10x molinezja 2x kirysek 2x żałobniczka 2x gupik 1x mieczyk 1x danio
|
|
|
|